Практичні поради майбутнім матусям від матусі досвідченої

Кожна жінка, завагітнівши, хоче стати найкращою матусею для свого малюка. У цей час у вас все перевертається з ніг на голову. Ті речі, які для вас раніше були важливими, зараз втрачають сенс. Наприклад, похід у кіно або кафе з друзями був невід’ємним атрибутом вашого колишнього життя. А зараз для вас з пузожителем найголовніше – спокійна домашня обстановка і смачна домашня їжа. Я вже мовчу про пристрасті вагітної жінки! Смак змінюється до невпізнання: ви можете полюбити банани з солоними огірками або пряники з томатним соком.

Жінки під час вагітності змінюються кардинально: деякі стають ласкавими, а деякі настільки прискіпливі, що немає сил. Змінюється зовнішність, настрій і характер. «Пузатики» настільки непередбачувані, що складно передбачити, чого б їм хотілося в дану хвилину. Зараз, приміром, їм хочеться чорносливу в шоколаді, а через хвилину – полуниці (посеред зими). І люблячий чоловік повинен зі шкіри геть вилізти, щоб догодити своїй вагітній дружині. 

Відповіді на багато питань, що цікавлять нас, вагітних, ми шукаємо в інтернеті, в спеціалізованій літературі, у знайомих і тих, хто вже стали матусями. Так хочеться, щоб у нас все було добре, щоб пологи пройшли без ускладнень, щоб малюк народився здоровим і щасливим на радість усім. Адже так не хочеться помилятися, хвилюватися і переживати, чи правильно все протікає у нас, чи правильно ми чинимо? 

Але, тільки після того, як ми пройдемо всю вагітність і пологи, ми зможемо дізнатися, що ми робили так, а що – не так. Адже до цього у нас не було такого досвіду і знань у цій області. Нам під час вагітності багато чого говорили і радили, але не кожна з нас прислухалася до цих порад і побажань. Адже тоді здавалося, що наша вагітність – це наша вагітність, яка нікого не стосується. 

А ось завагітнівши вдруге, чи на радість, втретє, ми стаємо вже «розумними», і готові самі радити що завгодно. Прислухатися до «бувалих» вагітних все ж варто. Це той неповторний час, яким варто насолоджуватися, і який згадуєш як почуття першої любові…

Отже, що можуть порадити «бувалі» вагітні:

1. Варто більш ретельно підійти до вибору свого лікаря – гінеколога. 

2. Вагітним вперше бажано записатися в школу материнства і відвідувати заняття. 

3. Не варто вірити в прикмети, потрібно все ж зібрати придане для малюка, включаючи коляску. 

4. Після пологів у вас не буде стільки часу на рукоділля, як раніше. Тому шийте, вишивайте і в’яжіть речі заздалегідь. 

5. Вчіть колискові, дитячі віршики, пісеньки і забавлянки для карапуза заздалегідь. Розмовляйте з ним. Він вас чує. 

6. Не переживайте, не нервуйте, не сваріться. Негативні переживання і стрес відображаються на стані малюка. 

7. Не плачте. Малюк теж переживає і плаче разом з вами. Не варто витрачати свої сили на дрібниці. 

8. Більше уваги приділяйте чоловікові. Поки у вас є час, відвідуйте кафе, виставки, ходіть в гості поки є можливість. Балуйте коханого. Це дасть вам не тільки заряд позитиву, але і чоловік відповість вам тим же. 

9. Фотографуйтеся! Можете всю свою вагітність сфотографувати по тижнях. Це все ж таки пам’ять, яку оцінить потім ваша дитина, а можливо, і онуки. Зараз професійні фотографи пропонують спеціальні фотосесії для вагітних. Фотографії виходять оригінальними і дуже ніжними. 

10. Вивчайте літературу і всі теми, які мають відношення до догляду за дитиною, у Всесвітній павутині. 

11. Більше відпочивайте і бувайте на свіжому повітрі. 

12. Налаштовуйтеся заздалегідь на грудне вигодовування. Якими б не були нинішні супер-пупер суміші, вони не замінять материнського молока! 

13. Слухайте улюблену музику, читайте улюблені книги, спілкуйтеся з рідними людьми. 

14. Слухайте своє серце. Саме воно вам скаже, як поступати в якійсь ситуації. У вагітних часто відкривається інтуїція. 

15. Займайтеся улюбленою справою: ліпіть, вишивайте. У вагітних відкриваються таланти в цей період. Дуже хочеться щось творити, майструвати і робити. 

16. Любіть цей світ і радійте всьому. З вами радіє і ваш малюк. Життя – кльова штука, і вам незабаром доведеться показати це ще одній людині.

Ірина Зайцева