Про укуси клопів, бліх, мошок

укуси клопів, бліх, мошок

Багато наших пацієнтів, на жаль, вимушені тривало знаходитись у підвалах і бомбосховищах в антисанітарних умовах, тому однією з найбільших частих проблем є укуси клопів, бліх, мошок.

Від лідерів думок. Маріна Анфілова.

Про укуси клопів, бліх, мошок

Укуси комах можуть призвести до кількох типів місцевих реакцій, папульозної кропив’янки або системних алергічних реакцій.

Місцеві реакції — це запальна реакція в місці проколу шкіри, яка з’являється протягом декількох хвилин і складається з сверблячої місцевої еритеми та набряку.

Симптоми зазвичай зникають протягом кількох годин. Місцеві реакції викликаються подразливими речовинами, сконцентрованими в слині комах (наприклад, антикоагулянти, травні ферменти, такі як амілази та естерази, аглютиніни та мукополісахариди).

Лікування місць укусів

1. Зони укусів слід промити водою з милом

2. Зменшення місцевого набряку можна досягти охолодженням (лід або холодний пакет).

3. Місцеві креми, гелі та лосьйони з каламіном або прамоксином , можуть допомогти зменшити свербіж

4. Слід уникати рутинного використання місцевих анестетиків та антигістамінних препаратів, оскільки вони можуть викликати алергічну контактну чутливість

5. Зменшити свербіж допоможуть пероральні антигістамінні препарати з мінімальною седативною дією (наприклад, цетиризин або фексофенадин, один або два рази на день)

6. Слід уникати одночасного застосування пероральних антигістамінних препаратів H1 та місцевих антигістамінних препаратів, нанесених на великі площі поверхні, оскільки ця комбінація може спричинити системну антихолінергічну токсичність

7. У важких випадках різкі місцеві набряки можна зменшити за допомогою короткого курсу пероральних глюкокортикоїдів

8. Лікування папульозної кропив’янки – використання неседативних антигістамінних препаратів та місцевих кортикостероїдів середньої потужності