Лікувальні властивості пробіотиків та їх вплив на шкіру

Бактерії часто сприймаються нами як фактор, який є збудником хвороб, однак це не так, адже наше тіло містить в собі і хороші бактерії. Саме пробіотики часто називають «хорошими» або «корисними» бактеріями в зв’язку з тим, що вони допомагають забезпечувати здоров’я кишечника. Крім цього, пробіотики мають безпосереднє відношення і до забезпечення здорового вигляду шкіри.

Було доведено, що пробіотики мають здатність:

  • лікувати атопічний дерматит, акне, екзему та псоріаз;
  • сприяти загоєнню шрамів та опіків;
  • омолоджувати шкіру;
  • зміцнювати вроджений імунітет шкіри.

Проводиться безліч досліджень, які спрямовані на вивчення впливу пробіотиків на запалення шкіри, вироблення нею колагену та багато іншого. Вони дійшли до висновку, що пробіотики справді впливають на здоров’я шкіри, адже вони можуть виконувати такі функції як:

Профілактика зморшок

«Хороші» бактерії в кишечнику можуть допомогти виведенню токсинів і вільних радикалів, які пошкоджують шкіру і викликають ранні ознаки старіння. Прийом пробіотиків дозволить не тільки вивести токсини з організму, але і усунути пошкодження, які були ними викликані.

Зміцнення захисного бар’єру шкіри

Шкіра відіграє роль фізичного бар’єру, який захищає внутрішні органи від різноманітних шкідливих впливів. Мікрофлора є не лише в кишечнику людини, але і на шкірі (її називають мікробіомом). Саме він захищає організм від недружніх бактерій, забруднень і вільних радикалів, які прискорюють старіння організму.

Зволоження

Пробіотики допомагають шкірі зберігати вологу, що робить зморшки менш помітними. Крем для шкіри, який містить дружні бактерії (термофільні стрептококи) застосовується як косметичний засіб проти старіння.

Захист від впливу сонячних променів

Пробіотики допомагають захистити шкіру від шкідливого впливу ультрафіолетових променів, які можуть призвести до передчасного старіння шкіри та виникнення зморшок. Дослідження, які це доводять, було визнано вкрай перспективними.

Лікує розацеа (вугрі рожевого кольору)

На жаль, остаточний медичний висновок щодо того, які саме чинники викликають цю хворобу, відсутній. Але розацеа може викликати значний дискомфорт. Ця хвороба зазвичай з’являється у жінок віком від 30 до 60 років.

Дослідження показали, що пробіотики, які наносяться безпосередньо на шкіру і одночасно приймаються в вигляді таблеток, можуть поліпшити симптоми, або навіть запобігти виникненню розацеа.

 

Вчені почали обговорювати прямий зв’язок між станом кишечника і шкіри з 1930-х років. В результаті, вони дійшли до висновку, що стрес в поєднанні з неправильним харчуванням може здійснювати шкідливий вплив на корисні бактерії, що мешкають в кишечнику. В результаті цього, недружніх бактерій стає більше, ніж пробіотичних, а це призводить до виникнення токсинів і появи запалень на шкірі.