Як обрати органічні продукти

Сьогодні про органічні продукти говорять багато, але не всі правильно розуміють термін «organic». Хтось розуміє це, як  продукти вирощені бабусею на грядках, інші впевнені, що харчі  куплені в «зелених» крамницях 100 % – натуральні. Виробники харчової продукції  «піймавши хвилю» моди на органіку та почали на своїх товарах друкувати «натуральний», «екологічно безпечний», «екологічно чистий». Але чи дійсно супермаркети пропонують споживачам органічну продукцію, чи це просто маркетинговий хід, який вводить в оману споживачів?

Відповідь на всі питання потрібно шукати в Постанові ЄС  834/2007. Органічне виробництво – це цілісна система господарювання та виробництва харчових продуктів, яка поєднує в собі найкращі практики з огляду на збереження довкілля, рівень біологічного розмаїття, збереження природних ресурсів, застосування високих стандартів належного утримання (добробуту) тварин та метод виробництва, який відповідає певним вимогам до продуктів, виготовлених з використанням речовин та процесів природного походження. Органічною продукцією називається продукція отримана в результаті сертифікованого органічного виробництва.

За стандартом  у ґрунт, на якому вирощуються сільськогосподарські культури, протягом 3 років заборонено вносити будь-які речовини хімічного походження. Тільки по закінченню цього, так званого, перехідного періоду продукція отримує статус органічної.   Органічна якість продукції підтверджується сертифікатом, виданим акредитованим компетентним сертифікаційним органом. В якості інформації для споживача на упаковку наноситься відповідне маркування згідно зі стандартами та інформація про орган, що сертифікує. 

Гербіцидів;

  • Гормонів;
  • Мінеральних добрив синтетичного походження;
  • Штучних концервантів;
  • Концерогенів.

Логотипів органічної продукції безліч, ось найпопулярніші з них.

Знак маркування органічних продуктів харчування ЄС. Цей логотип використовується на етикетках продукції, що вироблена у відповідності до органічних стандартів Європейського Союзу.

Demeter-International — сертифікаційна організація біодинамічного с/г. Найдавніша традиційна органічна сертифікація в Європі.

Немає часу на супермаркет,  на допомогу приходить Інтернет. В мережі існують органічні магазини, де можна придбати якісну продукцію.

http://ecoclub.ua/

Вживання органічних продуктів в раціоні людини – це запорука міцного здоров’я та  довголіття. Обираючи органіку в магазині пам’ятайте, що потрібно уважно  читати те, що написано на упаковці. 

Підготувала Інна Ляшенко