Психологія здоров’я – як пережити сімейні кризи

Сім’я – це джерело радості, натхнення, любові та гармонії. В житті, дуже важливо знайти людину, яка здатна розділити на двох ці всі почуття. Людина шукає об’єкт втілення своїх мрій та бажань і коли знаходить, і людина відповідає їй взаємністю – мова заходить про сім’ю. Про важливість сімейної підтримки, можливі сімейні кризи та методи їх подолання нам розповів психолог, директор Інституту психології ім. Г.С.Костюка – Сергій Максименко.

Цінність сім’ї являє собою постійній підтримці, повазі та розумінні.

Кожна сім’я проходить через певний розвиток і переходить від одного етапу свого розвитку до іншого, за даними дослідження психологів України, як правило, ці перехідні періоди, супроводжується сімейними кризами.

  • Перша криза

Перший кризовий період настає між 3-м і 7-м роками подружнього життя й триває приблизно один рік.

Важливу роль у цьому випадку відіграє зникнення романтичних настроїв.

Різниця у поведінці партнера в період закоханості та в повсякденному сімейному побуті, з’являються  розбіжності у поглядах на окремі речі. Частішими стають прояви негативних емоцій.

Зростає напруга в стосунках, виникає почуття незадоволення один одним.

  • Друга криза

Другий кризовий період може настати між 13 і 23 роками спільного життя.

Ця криза менш глибока, але може тривати протягом років. Вона співпадає з відомою “кризою середини життя”. Ближче до 40 років людина явно починає відчувати різницю між своїми мріями, життєвими планами та ходом їх здійснення.

На підставі цього може виникнути рольовий конфлікт. Частіше єднаються суперечки між реальною рольовою поведінкою людини та очікуваною рольовою поведінкою з боку людей довкола. Він виникає в ситуаціях, коли людина не хоче або не може виконувати ту соціальну роль, яку вона повинна нести, відповідно до свого положення в соціальній групі. 

Потім може виникнути інший конфлікт — міжрольовий, при якому різні рольові позиції особистості виявляються невідповідними запитам як самої особистості, так і життя.

Для того, щоб уникнути прояву будь-якого конфлікту, потрібно мати здатність до  гнучкого переключення ролей.

Основні причини виникнення сімейних криз:

  • неповага;
  • відсторонення;
  • дистанціювання;
  • критика;
  • сарказм.

Всі ці речі наносять негативний відбиток на людській душі – як чоловіка , так і жінки.

На моральний стан сім’ї також можуть впливати і зовнішні фактори, які породжують сімейні конфлікти. До цих факторів відносяться: специфічність державного ладу, особливість сімейної політики та функціонування соціальних інститутів, національні і релігійні особливості, що регулюють сімейне функціонування в цьому середовищі, рівень матеріального добробуту та наявність окремого житла, автомобіля тощо. Як правило, такі конфлікти, також породжують кризи у сім’ї.

  • Що допоможе вам подолати сімейну кризу:
  • поставте себе на місце іншого;
  • не докоряти один одному;
  • шукайте порозуміння разом;
  • підтримуйте один одного;
  • вчиться обговорювати проблему і не тримати у собі образи;
  • лагідно жартуйте один з одним;
  • знайти нові спільні інтереси.

Вихід із сімейної кризи – непросте завдання. Перехід від однієї стадії розвитку сім’ї до іншої – вимагає спільних зусиль.

Кожна нова криза ставить перед сім’єю нові цілі та вимагає внесення змін у функції членів сім’ї, вирішення питання про лідерство та новий розподіл ролей.

Подолання сімейних криз полягає лише в вашому терпінні і розумінні ситуації. Не влаштовуйте скандали, не панікуйте, не підозрюйте та не слідкуйте. Аналізуйте, розмовляйте, знаходьте компроміси та рухайтеся далі.

Успіх подолання сімейної кризи забезпечує ефективне функціонування сім’ї та її гармонійний розвиток.

Сергій Максименко

Директор Інституту психології ім. Г.С.Костюка