Релфі: психологія парного селфі

Слово «селфі» виникло у 2002 році, а найбільший інтерес до нього у всьому світі прокинувся у 2013. З того часу з’явилося безліч різновидів селфі – груфі, ліфтолук, duck-face і багато-багато інших. Але найбільш дратівливим видом селфі, на думку вчених із Гарвардського університету, є так зване «релфі» (relfie – англ. relationship selfie) – автопортрет із коханою людиною.

Кохання, що дратує

Для експерименту соціологи створили у Facebook сторінки вигаданих осіб, зробивши головними фото деяких профайлів релфі із коханими і вказавши сімейний стан «у стосунках». Від імені цих неіснуючих персонажів соціологи опублікували пости про любов до своєї  «другої половинки». У решти профайлів були звичайні фото. Потім вчені попросили добровольців оцінити ці сторінки і вказати, хто їм здався найбільш і найменш приємними. Переважній більшості респондентів більше до душі припали «неромантичні» профайли.

Психологи проаналізували це явище і виявили низку причин, чому більшість терпіти не може чужі релфі. В першу чергу, це банальна заздрість. Люди без пари і так гостро відчувають свою самотність, а дивлячись на чужу демонстрацію почуттів, і зовсім можуть впасти в депресію, порівнюючи себе з іншими. Інші вважають це нещирістю і демонстративністю, вважаючи, що пара чи один із пари просто чваниться стосунками чи партнером.  І багато хто вважає, що спільні романтичні фото – річ інтимна, і не потрібно виставляти її на показ і ділитися нею із усім світом.

Віртуальна обручка

Однак на думку тих же психологів, подібні фото та пости у соцмережах зміцнюють стосунки між закоханими. Так ви ніби визнаєте серйозність ваших стосунків, адже хочете, щоб усі навколо знали про те, що ви зайняті. Це щось на зразок обручки на пальці у віртуальному світі соцмереж. Тому робіть релфі, зізнавайтеся одне одному в коханні, і не важливо, кого там що дратує.

У всякому разі туалетний лук чи біфі (bikini selfie) викликають набагато більше неприязні, ніж романтичні почуття закоханих – навіть і трохи показушні, якщо на те пішло.