Що потрібно знати про артрит

Артрит означає запалення суглобів, але цей термін використовується для опису близько 200 ревматичних захворювань і станів, які уражають різні суглоби й тканини. Половина хворих страждає через функціональні порушення та обмеження у повсякденному житті. За деяких форм даної патології уражаються також імунна система та внутрішні органи.

Симптоми артриту

Симптоми залежать від виду артриту та значно різняться, але найчастіші  зустрічаються:

  • біль
  • набряклість
  • скутість
  • проблеми з рухливістю суглобів

Так, біль може розвиватися поступово або раптово, з’являтися й зникати з часом, вражати лише одну чи багато частин тіла. За деяких форм артриту шкіра над постраждалим суглобом стає червоною, набряклою і гарячою. Ще один симптом – скутість суглобів – інколи турбує вранці після сну, після сидіння за столом або довгої поїздки в машині. При інших типах артриту він виникає після фізичного навантаження або ж є постійним. Болісні відчуття при руханні суглобом чи вставанні зі стільця також можуть свідчити про наявність артриту.

Причини та фактори ризику артриту

Причини розвитку артриту залежать від типу захворювання. Так, травмування може призвести до появи дегенеративного артриту, порушення метаболізму – подагри та хондрокальцинозу, генетична спадковість – остеоартриту, інфекції – хвороби Лайма, дисфункція імунної системи – ревматоїдного артриту та системного червоного вовчака. Більшості типів артриту передує наявність низки факторів, але поява деяких здається повністю непередбачуваною. Генетична схильність до розвитку певних форм артриту, характерна для деяких людей, у комбінації з травмою, інфекцією, курінням та фізичними навантаженнями можуть підвищити ризик захворіти.

Серед факторів ризику розвитку артриту варто відзначити немодифіковані (які неможливо змінити):

  • вік – чим людина стає старшою, тим вища ймовірність захворіти;
  • стать – страждає 60% жінок, хоча подагра частіше зустрічається у чоловіків;
  • генетичні фактори (наявність специфічних генів)
  • модифіковані фактори ризику (піддаються корекції) – надмірна вага та ожиріння, травми,  суглобів, інфекції, фізичні навантаження

Також більше половини хворих на артрит відзначають підвищений артеріальний тиск, що може свідчити про наявність патології серця. А куріння може зумовити розвиток хронічних респіраторних захворювань в осіб з артритом.

Лікування артриту

Лікування артриту направлене на контроль болю, мінімізацію пошкодження суглобів, покращання якості життя. Залежно від типу та тяжкості хвороби, воно може включати використання медикаментів, оперативне втручання, фізіотерапію, лікувальну фізкультуру, дієти, навчання самоконтролю симптомів тощо. Фармакотерапія залежить від типу артриту.

Найчастіше призначають анальгетики, нестероїдні протизапальні, протиревматичні, біологічні засоби, кортикостероїди та ін. Курс фізіотерапії лікарі часто рекомендують для зменшення обмежень у рухливості. Це може бути терапія теплою водою, реабілітаційні заходи – практичні поради щодо виконання повсякденних завдань, вибору спеціалізованого обладнання, захисту суглобів від подальшого пошкодження тощо.

Деякі вчені відзначили користь певних рослин та спецій при різних формах артриту, а саме мартінії духмяної, шипшини, ефірної ладанової олії. При ревматоїдному артриті це куркума, часник, імбир, чорний перець, зелений чай. Проте ефективність цих природних засобів ще потрібно додатково вивчати. Звісно, перш ніж застосовувати будь-який із них при артриті варто проконсультуватися з лікарем.

Самодопомога при артриті

Самодопомога при артриті також є важливою. Ключові стратегії включають: регулярну фізичну активність, підтримання нормальної ваги, регулярне обстеження у лікаря.

Люди з артритом мають навчитися відстежувати й контролювати симптоми, рівень болю, режим приймання ліків та можливі побічні ефекти, щоб розповісти про все під час візиту до лікаря.

Фізичні тренування (ходьба, плавання, їзда на велосипеді), регулярний відпочинок, дотримання здорового харчування, повноцінний сон – важливі складові для таких пацієнтів. Також слід уникати зайвого навантаження на суглоби, приміром, при відкриванні дверей, розподіленні ваги (бажане носіння рюкзака, а не сумки). Не варто сидіти в одному положенні тривалий час, а радше робити регулярні перерви.

Харчування

Здорове, збалансоване харчування у поєднанні з відповідними фізичними вправами, уникання курити та вживати алкоголь можуть допомогти людям з артритом зменшити запалення, покращити загальний стан здоров’я. Корисні речовини для зміцнення суглобів містять риба, горіхи, насіння, фрукти та овочі, бобові, оливкова олія, цільнозернові. Посилити запалення можуть продукти тваринного походження, надмірне споживання цукру. Занадто велика кількість у раціоні морепродуктів, червоного м’яса та вина, що багаті на пурини, може спровокувати спалах подагри. Однак овочі та інша рослинна їжа, які містять ці речовини, не посилюють симптомів.

За матеріалами www.medicalnewstoday.com/articles/7621.php