Що потрібно знати про гемангіому

Цю доброякісну пухлину, пов’язану з вадами формування судинної системи (а попросту родимку, що виросла в тілі хребця), діагностують частіше в грудному (60–75%) чи поясничному (21–29%) відділі хребта, рідко – шийному (2–11%) чи крижовому (менш як 1%). Гемангіоми не капсульовані, але в інші тканини хребта не проростають. Проте збільшуючись, вони здатні ці тканини здавлювати.

Оскільки гемангіома як «хвороба» зазвичай не турбує (біль відчувають 2–3% пацієнтів), то про її наявність і не підозрюють – аж до обстеження хребта. Причому обстеження винятково за допомогою комп’ютерної чи магнітно-резонансної томографії – інакше її не побачиш. Тому й називають її «діагностична знахідка». Якщо ж сканувати кожного, то в хребті будь-кого, особливо людей після 40 років, майже завжди бачать одну-дві гемангіоми – кожна у вигляді світлої круглої плями.

Причини 

Причини неправильного розростання кровоносних судин, що проходять через тіло хребця, досі нез’ясовані, а гіпотези висунуті різні:

  • генетична схильність;
  • травмування;
  • гормональний дисбаланс (у жінок гемангіома трапляється частіше);
  • тривале перебування на сонці тощо.

Людей насторожує визначення гемангіоми як пухлини. Але в даному випадку приводу для паніки нема – у злоякісну пухлину чи саркому це утворення ніяк не переростає. Максимум, що може статися, – воно поступово, дуже повільно збільшиться.

На гемангіому доведеться звернути пильну увагу, якщо вона пришвидшеними темпами росте й займає вже більше 50–60% тіла хребця.

Адже тоді є ризик його перелому.

Що відбувається

Через здавлення корінців спинного мозку пухлиною людина відчуває біль,  особливо під час фізичного навантаження. У такому разі спеціалісти пропонують оперативне лікування – так звану пункційну черезшкірну вертебропластику.

Метод полягає в тому, що в тіло хребця хірургічною голкою вводять суміш зі спеціального кісткового цементу. Вона заповнює порожнину гемангіоми й застигає. Як наслідок, хребець стає більш міцним, ризик його перелому усунуто, пацієнт позбавляється болю. Операцію проводять з використанням місцевої анестезії, пацієнта виписують за добу.

Рекомендовані заходи профілактики:

  • жінкам, особливо в менопаузі, контролювати рівень гормону естрогену в крові;
  • берегтися травм хребта;
  • не піднімати важкого;
  • відмовитися від куріння й надмірного вживання алкоголю;
  • давати собі регулярні помірні фізичні навантаження (плавання, пробіжки тощо);
  • уникати стресових ситуацій.

Власне, поки гемангіома не турбує – а вона може не потурбувати до кінця життя – про неї слід просто забути.

Застереження: не можна в цьому місці гріти, застосовувати фізіотерапевтичні й мануальні процедури.