Що потрібно знати про менструальний біль

Під час місячних, практично всі дівчата та жінки відчувають колючий чи тягучий біль в животі, спазми, нудоту, слабкість та біль в попереку та в районі стегон, нерідко буває і діарея, однак деяким місячні приносять максимальний дискомфорт. В той час як, менструальний біль не є те, з чим потрібно мовчки миритись.

Дисменорея (болісні менструації)  характерні для 45-95% жінок (по різним даним), більшість з яких не звертається до лікаря, бо не вірить, що цьому можна зарадити. Лікарі ж, у свою чергу, часто не звертають увагу на це питання, і стверджують що це явище є цілком нормальним, або ж радять народити дитину. Хоча є способи управління дисменореєю набагато ефективніші.

Варто зауважити, що дисменорея може бути первинною чи вторинною. В кожної з них можуть бути різні причини, і відповідно різні підходи до процесу діагностики та лікування.

Первинна дисменорея

У цій ситуації біль у животі виникає кожен раз від найпершої менструації, тобто, починаючи  з підліткового періоду. В цьому випадку у жінок не спостерігається ніяких патологій, а біль та дискомфорт виникають в результаті високого рівня простагландинів.  Арахідонова жирна кислота утворює ці речовини, які є причиною запуску скорочення матки під час менструації. Причиною збільшення ймовірності виникнення первинної дисменореї може бути сімейний анамнез, куріння та рясні менструації.

Однак тут є і хороші новини. В наших силах зробити первинну дисменорею менш болючою, в той час, як з часом її прояви можуть зменшитись чи взагалі зникнути. Ефективним способом при цьому є використання нестероїдних протизапальних препаратів, які запобігають утворенню простагландинів (до них відносять ацетилсаліцилову кислоту, ібупрофен, мефенамінову кислоту) та знеболювальні (парацетамол). Такі ліки можна придбати в будь-якій аптеці, однак їх забороняється пити людям, які мають хвороби нирок, печінки, шлунку.

Іншими варіантами лікування (щоб доповнити протизапальні препарати або їх замінити) є використання комплексних гормональних контрацептивів та гормональної терапії в малих дозах.

 

  • У 18% дисменорею не можна вилікувати за допомогою нестероїдних протизапальних препаратів.
  • Ефективність спазмолітиків, вітаміну К та магнію як засобу для зменшення болю ще не доведена, так як ще проходять клінічні дослідження.
  • Використання теплої грілки, гарячого душу чи похід в сауну дозволяє достатньо ефективно зменшити гостроту менструального болю.

Вторинна дисменорея

Дисменорея вважається первинною до тих пір, поки не було доведено протилежне, а саме не діагностовано порушення в області малого таза.

Вторинна дисменорея діагностується близько у 10% жінок, які мають болісні місячні. Розвинуться вона може у жінок після досягнення ними 25-30 років, або у тих, які почали вести статеве життя.

 

Причини для такої дисменореї можуть бути різними. Серед них можна виділити: ендометріоз, аденоміоз, фіброми в матці, запальні процеси в органах малого таза, поліпи в кишківнику, лейоміосаркома матки, ектопічна (позаматкова вагітність), чи стеноз (процес звуження) цервікального каналу.

Така дисменореє супроводжується болем під час статевого акту (диспареунія) чи дефекації (дискезія). Варто зауважити, що вторинна дисменорея не збігається по тривалості повністю з менструацією, а лише частково перекривається. В цьому випадку, ви може не будете відчувати слабкість, або нудоту, як у випадку первинної.

Якщо під час менструації, ви відчуваєте дуже сильний біль, і нестероїдні протизапальні препарати та/або контрацептиви вас не рятують від нього, то необхідно звернутись за допомогою до лікаря. Причини болю необхідно ліквідувати. Якщо ви почали жити статевим життям і страждаєте від сильного менструального болю, то необхідно перш за все провести обстеження тазу та УЗД. Воно характеризується високою чутливістю і специфічністю, і у 80% випадків зможе виключити ендометріоз, який є основною причиною виникнення вторинної дисменореї. Причиною запальних процесів в малому тазу є інфекції, які можна діагностувати, склавши лабораторні тести чи за певними ознаками.

При лікуванні вторинної дисменореї, необхідно враховувати причини, які було виявлено. При цьому можуть застосовуватись пероральні комбіновані контрацептиви чи інші форми гормональних контрацептивів, операційні втручання, антибіотики у випадку інфекції, а у дуже тяжких випадках – іноді вдаються до видалення матки.

Вчасно звернувшись до гінеколога стосовно менструального болю, ви зможете не тільки почувати себе добре під час місячних, а й зберегти фертильність, або іноді і саме життя.

Джерело

https://suprun.doctor/zdorovya/shho-varto-znati-pro-menstrualnij-bil.html?=page807