Що таке зневоднення організму та як його попередити

зневоднення

Потреба людини в воді закладена на рівні клітин. Досить складно однозначно відповісти на питання, скільки людина повинна випивати рідини щодня. На це, впливає як пора року, так і природна зона. Однак з впевненістю можна заявити, що без води людина проіснує недовго – від 3 до 10 діб.

Баланс рідини в організмі людини похилого віку прирівнюється половині маси її тіла, у немовляти води більше – 4/5.  Для тварин і риб водний баланс складає 3/4, в той час як у рослин на вологу приходиться 95-96%.

Вода в людському організмі відіграє важливу роль, вона забезпечує природній перебіг процесів обміну речовин, регулює температуру тіла, разом з сечею виводить кінцеві продукти обміну речовин і токсини. Втрата людиною лише 1% води у тілі спричинює порушення нормального обміну речовин.
Чому не можна допускати зневоднення організму?

Внаслідок зневоднення організму у людини виникає тяжкий хворобливий стан, спричинений браком рідини, яка забезпечує звичайну життєдіяльність усіх систем і органів.

Причини зневоднення організму

  • підвищена пітливість людини в результаті високої температури тіла або повітря
  • недостатня кількість споживання води, в результаті таких захворювань, як діабет, які збільшують кількість сечі
  • отруєння їжею, які викликають діарею і блювоту
  • споживання продуктів, які сприяють посиленому виведенню води з організму. До них відносять чай, каву та алкогольні напої
  • приймання деяких ліків (діуретики, нейролептики, антигістамінні препарати та т.д.
  • опіки шкіри

Існують різні види зневоднення

Гіпертонічне зневоднення (на внутрішньоклітинному рівні) виникає у разі нестачі рідини в організмі людини, і протікає воно у тканинах високого ступеня. Виникнути таке зневоднення може як наслідок недостатнього споживання води, через шлунково-кишкову систему і легені та т.д.

Гіпотонічне (позаклітинне) зневоднення – виникає в результаті надмірної втрати рідини через нирки та шлунково-кишковий тракт. Таке зневоднення небезпечне для життя людини, бо через нього можуть набрякнути легені.

Ізотонічне зневоднення являється найрозповсюдженішим видом втрати рідини через шкіру люди, ШКТ, в результаті крововтрати, опіків і внаслідок її накопичення (водянка).

Симптоми зневоднення

Загальні симптоми зневоднення тіла розділяють в залежності від відсотка нестачі рідини до ваги тіла.

  • Якщо відсоток зневоднення складає 1-1,5%, то люди може відчувати спрагу, загальне нездужання, її рухи можуть уповільнитись, апетит зникнути, шкіра почервоніти, з’явиться сонливість і почастішає пульс, підвищиться температура тіла, і може виникнути нудота і шлунково-кишкові розлади.
  • При зневодненню організму у 6-10 % людина може відчувати запаморочення, головний біль, задишку, поколювання у кінцівках,  зменшиться об’єм крові та підвищиться її в’язкість, зникне слиновиділення, шкіра може набути синюшного відтінку, мова стане нечленороздільною і рухатись стане складно.
  • При зневодненню організму у 11-20 % у людини можуть початись марення, спазми м’язів, розпухнути язик, притупитись слух і зір, зморщитись шкіра, сечовипускання стає мимовільним, а тіло охолоджується.

Ще одним симптомом зневоднення організму є сухість шкіри.  При нестачі води в організмі, шкіра може залишатись сухою навіть при зволоженні її кремом. З метою діагностики дефіциту рідини в тілі людини, необхідно за допомогою двох пальців стиснути ділянку шкіри на руці чи нозі, так щоб утворилась складка, далі її відпустити. Якщо складка буде залишатись тривалий час, то це означає, що шкіра стала менш еластичною через зневоднення організму.

Діагностувати зневоднення у дитини можна за наявності таких симптомів: повної відмови від пиття, льодяних кінцівках, апатичності та надмірній сонливості, сухій і в’ялій шкірі, при тривалій відсутності сечовипускання, при цьому сеча набуває темного кольору, концентрована і для неї характерний різкий запах, дитина не може плакати, через відсутність сліз, очі западають.

Як запобігти зневодненню організму

Щоб запобігти зневодненню організму необхідно провести його профілактику, для цього потрібно вживати достатню кількість води. Дієтологи дають рекомендації стосовно того, скільки води потрібно випивати щодня і як це правильно робити.

Правила, які варто запам’ятати:

  • вживати чисту та свіжу рідину необхідно на протязі усього часу, коли ви знаходитесь у бадьорому стані, при цьому рівень активності та самопочуття немає значення
  • щодня варто споживати 2-3 літри чистої негазованої води. Пити її потрібно невеликими порціями. З роками відчуття спраги притупляється, тому люди похилого віку мають особливо дотримуватись цього правила. Кава, чай і бульйон в цю норму не входять. На норму споживання води впливає і маса тіла, чим вона більша, тим більше води потребує організм
  • у спекотну погоду маленькі діти мають впивати кожні пів години по 150 мл води
  • при виникненні гострих станів, в разі підвищення температури норма споживання води збільшується у півтора чи навіть у два рази
  • інтенсивні фізичні навантаження дорослих також мають супроводжуватись великою кількістю спожитої води (не менше, чим літра на годину)
  • краще відмовитись від вживання води під час їжі, чи відразу після неї. Бо це може нашкодити процесу травлення. Значно краще буде, якщо ви вип’єте трохи теплої води за 20-30 хвилин до того, як сядете за стіл. Таким чином ви стимулюєте виділення травних соків. Під час їжі можна вживати напої, але в незначній кількості

Варто зауважити, що не всі люди люблять споживати чисту воду, інколи діти відмовляються її пити. В цьому випадку у склянку води можна вичавити незначну кількість соку лимону чи апельсину, або інших фруктів. Така хитрість  покращить смакові якості води, і зробить її схожою на лимонад.

При виникненні спраги необхідно відразу вживати воду, бо вона вказує на нестачу води в організмі, однак краще за все вживати воду регулярно і не допускати зневоднення організму.

У жарку погоду краще відмовитись від кави, чаю та алкоголю, а також гострих страв. Щодо одягу, то варто надавати перевагу натуральним тканинам, які не будуть обтягувати тіло.

Лікування

При виникненні зневоднення у дорослого чи дитини, лікування назначається в залежності від ступеня і напруженості симптомів. Проводити лікування вдома можливо лише за умови початкових і легких стадій. При цьому варто ретельно дотримуватись рекомендацій, які допоможуть максимально забезпечити рідиною зневоднений організм:

  • вживати рідину маленькими ковтками
  • пити через трубочку
  • змочувати порожнину рота стружкою із льоду, чи вживати заморожений сік

При неможливості поповнити баланс води в організму в домашніх умовах, необхідно звернутись за допомогою до кваліфікованих медичних працівників, і лягти у стаціонар.

Фото rawpixel.com