10 ускладнень ревматоїдного артриту

Всім відомо про такі типові симптоми при ревматоїдному артриті (РА), як періодичні набряки і болі в суглобах. Але можливе також виникнення досить незвичайних симптомів в інших частинах тіла. Їх не слід ігнорувати, адже вони можуть свідчити про ускладнення або побічні ефекти ліків, які ви приймаєте.

При виникненні хоча б одного з 10 симптомів, одразу повідомте про це свого лікаря:

№ 1. Висока температура

Деякі препарати (зокрема біопрепарати) впливають на імунну систему, тому ви вже не зможете боротися з мікробами так легко, як раніше. Тому слідкуйте за своєю температурою: лихоманка може бути сигналом активної інфекції. Ваш стан може швидко погіршитись, якщо ви приймаєте ліки, що не дають ефективно працювати вашій імунній системі.  

№ 2. Проблеми з диханням

Якщо у вас РА, ви маєте підвищений ризик рубцювання тканин легенів. Обов’язково зверніться до лікаря, якщо у вас виникає кашель, якого ви не можете позбавитись, або задишка при нормальній діяльності.

№ 3. Біль у шлунку або проблеми з травленням

РА підвищує ризик розвитку виразки шлунку, його кровотечі, а  також таких станів, як коліт і дивертикуліт. Причиною цього може бути запалення в результаті РА або побічні ефекти від ліків, особливо нестероїдних протизапальних препаратів (НПЗП) або кортикостероїдів. Можливі також запор або пронос, що говорить про неправильний баланс хороших і поганих бактерій у вашому кишечнику.

№ 4. Оніміння

Набряклі суглоби можуть зачіпати нерви, в результаті чого ви відчуватимете  поколювання у різних частинах тіла, особливо в районі ліктів, щиколоток і зап’ястя. Оніміння також може бути викликане запаленням кровоносних судин (васкуліт), що супроводжує РА.

№ 5. Проблеми із зором

Запалення при РА також може вразити склеру («білок») і рогівку (тонкий захисний шар) ваших очей. Тому при перших ознаках болю в очах або почервоніння, що не проходить, слід негайно звернутися до лікаря.

No. 6. Ламкість кісток

Деякі ліки можуть спричинити втрату кісткової маси, що підвищує ризик переломів. Ваші кістки також можуть стати слабшими при відсутності вправ і фізичної активності. Ламкість кісток може також свідчити про розвиток остеопорозу.

№ 7. Сухість у роті і очах

При РА може розвиватись синдром Шегрена – ще один запальний стан. Він проявляється через проблеми із жуванням і ковтанням, або у відчутті «піску в очах».  Жінки також можуть відчувати вагінальну сухість і біль під час статевого акту.

№ 8. Зміни настрою

Депресія або тривожність досить часто супроводжують РА. Згідно з результатами нещодавнього дослідження, із цією проблемою стикаються одна третина пацієнтів з РА.

№ 9. Проблеми зі слухом

РА або препарати, що застосовуються при його лікуванні, можуть спричинити проблеми зі слухом. Якщо ви або ваша сім’я помітити зміни у вашій здатності чути, попросіть лікаря скоригувати терапію або порекомендувати слуховий апарат.

№ 10. Біль у грудях

Згідно з результатами американського дослідження 2015 року, було виявлено, що люди з РА частіше вмирають від проблем із серцем, ніж пацієнти без РА. Тому обов’язково повідомте лікаря, якщо помітите біль у грудях.

Підготувала Галина Теличук

спеціально для “Живи активно”

[removed][removed]