Вчені з Гарварду пропонують простий спосіб зниження смертності від інфарктів та інсультів

У 900 млн людей в країнах, що розвиваються, має місце високий артеріальний тиск (АТ), але лише одна третина із них знають про свою хворобу. Крім того, тільки 100 млн із них отримують лікування, причому лише 5% від загального числа випадків контролюються.

Томас Гаціано (Thomas Gaziano) та його колеги із Гарвардського університету повідомляють, що збільшення скринінгу підвищеного АТ на 25% в 19 країнах, що розвиваються, сприятиме зниженню числа випадків серцево-судинних захворювань і смертей на 3% щороку в цих країнах. Крім того, коефіцієнт ефективності додаткових затрат на програми скринінгу виявився значно нижче ВВП на душу населення в 19 країнах, що розвиваються.

Таким чином, вчені, повідомляючи, що збільшення скринінгу АТ на 25% в 19 країнах, що розвиваються, сприятиме зниженню числа серцево-судинних захворювань на 3% щорічно, дослідники виявляють простий, але надзвичайно вагомий підхід до ефективного керування передчасною серцево-судинною смертністю.

Нагадаємо, що до 1991 року в Україні була добре розвинена система так званої диспансеризації, і добре знаним був той факт, що профілактичний огляд зменшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань