Поради вегетаріанця, як не страждати під час посту

Герой нашого інтерв’ю має багато захоплень: у минулому модний дизайнер, він завжди цікавився кулінарією, і тепер зробив її справою свого життя. Фуд-стиліст, засновник популярного блогу Happyfood, гастро-експерт, і при цьому ‒ вегетаріанець та фермер – Едуард НАСИРОВ вкладає душу у все, чим би він не займався.

– Едуарде, у вас так багато захоплень! Що вам приносить найбільше задоволення?

– В першу чергу, я людина, яка любить те, чим займається, і займається лише тим, що любить.  Різні сторони моєї діяльності не дають розслабитися, допомагають самовдосконалюватись і отримувати нові емоції і досвід. Люблю абсолютно все: сіяти/ садити/ збирати врожай, потім готувати і фотографувати страви, ділитися рецептами зі своїми читачами і отримувати позитивний фідбек… Коли розумієш, що твоя робота приносить комусь користь, від цього стає дуже тепло на душі!

– Звідки така любов до кулінарії?

– Любов до кулінарії мені привита мамою –  в дитинстві любив спостерігати, як вона готує, замішує тісто, варить крем  – для мене це було справжнім чаклунством, до якого дуже хотілося долучитися. Тому не дивно, що перший кекс я випік у 7 років, і більше вже не міг жити без кулінарії. Я люблю не так їсти, як годувати моїх друзів, близьких і читачів. Коли я бачу задоволені посмішки, ситі очі і чисті тарілки, розумію –  ось воно щастя! Їжа –  це не просто біопаливо для організму, а й емоції, які викликає весь процес –  від сервірування до спілкуванням із рідними.

– М’ясоїди часто говорять, що від вегетаріанської їжі неможливо отримати справжнє задоволення. Ви вегетаріанець і своїм фуд-блогом розвінчуєте цей міф – всі ваші страви дуже апетитні. Звідки берете ідеї?

– Я ніколи не вступаю в суперечки – м’ясоїд/ вегетаріанець. Переконаний, що користь буде лише тоді, коли людина свідомо вирішить відмовитись від м’яса. Якщо ж вона себе «ґвалтує» капустою, а вночі їй сняться котлети і пельмені –  хорошого тут мало! У своєму блозі я показую вегетаріанство через позитив – не розповідаю, «як погано, що ви їсте м’ясо»,  а кажу: «подивіться, як добре бути вегетаріанцем!» Ідеї беру звідусіль: із маминих записів, радянської літератури, сучасних книг та Інтернету, з подорожей і відвідувань закладів – не обмежую себе, і це дає простір для кулінарних експериментів!

– Ви напевно прихильник руху «слоу-фуд», де багато уваги приділяється екологічності продуктів, правильній сервіровці, гарній подачі. Чи є у сучасної людини на це час?

– Якщо шукати собі виправдання, то час можна не знайти ні для чого –  ні для близьких, ні для себе, ні, тим більше, для правильної їжі… Завжди можна сказати: багато роботи, я втомився, тощо. Але так ми самі позбавляємо себе задоволень і моментів щастя. Щоб не перегоріти, потрібно робити паузу і насолоджуватись моментом. Наприклад, влаштувати неквапливу вечерю в колі сім’ї зі смачними стравами, гарною сервіровкою і приємною атмосферою –  такі моменти наповнюють життя барвами!

– Ви якось сказали, що здоровий гедонізм доречний завжди, і що любите вино. Скажіть, чи не шкода вам, що ви як вегетаріанець не можете насолодитись відчуттям, коли вино ідеально доповнює м’ясну страву чи страву з морепродуктами?

– Скептично ставлюся до людей, що взагалі не п’ють. Вважаю, що алкоголь у помірних кількостях добре впливає на нервову систему і здоров’я, а також здатний розкрити смак страви, доповнити її і підкреслити нюанси. Як вегетаріанець, не відчуваю жодного дискомфорту з цього приводу –  будь-якому алкоголю можна знайти гідний супровід і без м’яса.

– Ви часто розповідаєте про свої огородні роботи. Розкажіть про своє захоплення: де ви цим займаєтесь і звідки така любов до роботи із землею?

– Дуже люблю город і контакт із землею – це заряджає енергетично, і мій мозок повністю перезавантажується. У дитинстві я не любив город, але з віком усе змінилося –  зараз не можу уявити, щоб у моєму житті не було моїх улюблених 10 соток! Займаюся городництвом у батьків у селі –  батько вже немолодий, і йому складно (і не так вже й цікаво) експериментувати на грядках. Мені ж з кожним роком все цікавіше: почав вирощувати не лише звичні культури, а й екзотичні – спаржу, момордику, бамію, чуфу, лагенарії, тощо. Продукт, вирощений своїми руками, наповнений любов’ю і теплом, і має зовсім інший смак і значення.

– А що можна в себе на підвіконні виростити?

– На підвіконні можна і потрібно вирощувати будь-яку зелень –  прекрасно росте рукола, базилік, кервель –  з них рекомендую почати. Потім можна посадити чебрець, розмарин, тощо. Добре себе почувають на підвіконні томати –  є багато сортів, призначених для вирощування у горщиках. Якщо дозволяє площа балкону, можна посадити навіть огірки і лагенарії – перевірено: зібрати врожай можна!

– Літо – це рай для вегетаріанців, але що робити взимку?

– До зими я готуюся влітку: роблю багато заготовок і консервації, заморожую фрукти та овочі, а також засушую їх –  це не складно, зате як приємно серед зими дістати баночку кабачкової ікри, в’ялені томати, приготувати вечерю із заморожених у сезон овочів і запросити друзів на вечерю –  краса!

– Поділіться із нашими читачами рецептами вегетаріанських страв, які не залишать байдужим жодного м’ясоїда.

– Із задоволенням. На закуску пропоную приготувати простий салат з буряком та фетою, на перше – маш-суп з пекінською капустою, а в якості основної страви – фарширований перець із рисом та квасолею. На десерт спробуйте неймовірний гранатовий торт. Смачного!

Бесіду вела Галина Теличук