Вітамін B3 здатен попередити глаукому

Глаукома є другим за поширеністю захворюванням ока у світі, що призводить до повної сліпоти. Втрачений при глаукомі зір неможливо відновити. Хвороба викликає пошкодження зорового нерва, і з часом стан ока погіршується. Це пов’язано з підвищенням внутрішнього тиску, що призводить до прогресувального порушення функцій і гибелі клітин сітківки.

Серед найбільш поширених симптомів глаукоми очний та сильний головний біль, «сліпі» плями або розмитість зображення, ореоли навколо джерел світла, почервоніння очей, нудота та блювання, а також трубчастий зір на пізніх стадіях.

Прогресування глаукоми можна сповільнити за допомогою медикаментів, очних крапель або хірургічного втручання. Проте навіть при лікуванні близько 15% людей, які страждають на цю хворобу, стають сліпими принаймні на одне око протягом 20 років після появи перших симптомів. Без належної терапії вже за декілька років може розвинутися абсолютна сліпота.

Для того щоб вчасно виявити глаукому на ранніх стадіях, рекомендовано проводити діагностику кожні чотири роки після 40 років і кожні два – після 60. За наявності родинної історії захворювання, слід виконувати комплексне дослідження кожні два роки. Якщо ж є певні проблеми зі здоров’ям, наприклад цукровий діабет або ризик розвитку інших хвороб очей, може знадобитися частіша перевірка.

Продовжується проведення досліджень, аби все ж таки зрозуміти, як справлятися з цією виснажливою хворобою. Так, вчені додали вітамін B3 до питної води мишей, генетично схильних до глаукоми. Як наслідок, вдалося зупинити розвиток захворювання через підвищення метаболічної стійкості клітин сітківки до старіння і підтримувати нормальний стан очей протягом тривалого часу.

Дослідницька група планує і далі вивчати ефективність лікування вітаміном В3 у пацієнтів із глаукомою і сподівається, що результати повторять успіх отриманих у мишей. Це може стати новим підходом у лікуванні хвороби із використанням оптимальних і безпечних методів та дозволить попередити зношення клітин сітківки й розвиток глаукоми.

На думку вчених, генна терапія шляхом уведення одного гена безпосередньо в око може забезпечити ті самі результати, що при вживанні препаратів щоденно. Це дозволило б значно полегшити життя пацієнтів похилого віку, у яких часто виникають проблеми із регулярністю прийому ліків.
 

За матеріалами www.worldhealth.net