Шоколад знижує артеріальний тиск

Вживання незначної кількості какао-продуктів, що багаті на флаванол, може значно знизити артеріальний тиск.

Вчена Сабіна Елінджер (Sabine Ellinger) з університету міста Бонн, що в Німеччині, разом із колегами дослідила вплив мономірного флаванолу епікатехіну, сильнодіючого антиоксиданту, на артеріальний тиск, опрацювавши мета-аналізи рандомізованих контрольованих досліджень. Дані свідчать про те, що здатність епікатехіну знижувати артеріальний тиск залежить від його дози, більша кількість речовини забезпечує більше зниження. Споживання 25 мг епікатехіну (який міститься в 50 г чорного шоколаду) на добу забезпечує зниження артеріального тиску (АТ), систолічного – на 4,1 мм рт.ст., а діастолічного – на 2,0 мм рт.ст.

Згідно із результатами дослідження, таке зниження систолічного АТ свідчить про зниження показників смертності при стенокардії на 10%, а при ішемічній хворобі серця та інших серцево-судинних захворювань людей середнього віку – на 7%.

Таким чином, дослідники виявили нові дані, які свідчать про те, що вживання незначної кількості какао-продуктів, багатих на флаванол, може значною мірою знизити артеріальний тиск. Результати цього дослідження ще раз підтвердили користь даного продукту для здоров’я організму людини.

Ellinger S., Reusch A., Stehle P., Helfrich Hans-P. Epicatechin ingested via cocoa products reduces blood pressure in humans: a nonlinear regression model with a Bayesian approach // Am. J. Clin. Nutr.