Як місто впливає на психічне здоров’я

Місто має значний вплив на наш психологічний стан. Воно може погіршувати його, при цьому ми починаємо відчувати посилену тривожність, самотність та безпорадність, так і сприяти його зміцненню. З цією метою місто має сприяти взаємодії людей між собою та їх діяльності, не мати бар’єрів та бути зеленим.

В чому полягає важливість громадського простору

Люди являються соціальними істотами, тому наш мозок відчуває соціальну ізоляцію як фізичний біль. Коли люди не можуть бути з іншими, чи почувають так себе в небезпеці, наприклад ризикують, що їх зіб’є машина, то це є потужним джерелом стресу.

Жителі міст чи районів, які не створюють можливість для розвитку сусідської спільноти, де всі один одному незнайомі та мешканці сучасних «гетто» – мають більший ризик виникнення та розвитку в них психічної хвороби. В той час, як ті громадські простори, які забезпечують можливість спілкування, знайомств між людьми, створюють умови для занять спортом чи танців просто неба, де люди відчувають себе в безпеці – покращують психічне здоров’я містян. Облаштування місцевою радою пішохідних зон, ярмарок, парків та майданчиків також сприяє цьому.

Варто зауважити, що від нас теж багато, що залежить, і ми можемо брати на себе відповідальність по облаштуванню простора довкола себе і задля себе. Яскравими прикладами успішної ініціативи громадських організацій є Сквер Небесної сотні, Шовковичний сквер у Слав’янську та Кіносхідці в Костянтинівці.

Маючи бажання, ви можете вийти в парк з колонкою та друзями, та влаштувати там танці.  Проявляючи таку активність, яка пов’язана з соціальною взаємодією, ви робите профілактику нейродегенеративних хвороб!

В чому має полягати інклюзивність міста

Відсутність бар’єрів у місті, є однією із засад психічного здоров’я. Бо вона надає можливість взаємодії.

Люди на візочку, чи з дітьми на візочку – не мають можливості потрапити  в тролейбус, спуститись в метро чи зробити необхідно пересадку, через бар’єрність міського простору. Саме тому, багато людей веде ізольований спосіб життя, а інші змушені щодня долати складні перешкоди перед собою. Лише можна уявити, що відчувають матір чи батько із візочком, ветеран з милицею чи люди літнього віку перед підземним переходом, це і страх впасти та отримати серйозні травми та безпорадність.

І від цього не застрахований ніхто із нас. І рано чи пізно, ми самі вже можемо дивитись безпорадно на сходи, чекаючи порятунку.  Однак не варто цього чекати, а краще починати робити наступні речі:

По можливості необхідно займатись облаштуванням наземних переходів, пандусів та зручного громадського транспорту, поступово лишаючи в минулому антисоціальні підземні переходи та сходи. При наявності світлофорів, потрібно створювати наземні переходи.

Допомагати людям і якщо потрібно просити допомоги у них. Коли ви помічаєте, що людині складно спускатись чи підійматись сходами, чи вона не може відчинити двері, щоб проїхати візочком, допоможіть їй. Інколи нам соромно звернутись до перехожих за допомогою, однак якщо ви потребуєте допомогу, то подолайте в собі цей сором і звертайтесь, бо від цього краще стає усім. Допомагаючи іншим, ми відчуваємо себе більш щасливими, тому ми потребуємо причетності.

Роль дерев в підтримці психологічного здоров’я

В результаті проведених досліджень, було доведено, що навіть короткотривала, протягом 20 хвилин прогулянка поміж дерев та зелених насаджень знижує в нас рівень кортизолу, таким чином допомагаючи подолати стресовий стан.

Британські лікарі для заспокоєння приписують своїм пацієнтам спостерігати за птахами.

Чим більша кількість парків та скверів нас оточує, куди ми можемо дійти пішки, не потребуючи транспорту, тим краще ми можемо зміцнити своє психологічне здоров’я.

Зелені парки та сквери по всьому світі вважаються ознакою елітності району та, у свою чергу, запорукою кращого здоров’я їх мешканців.

Тому ми маємо дбати про ті дерева та насадження, які вже є, не дозволяти їх вирубувати чи знищувати вихлопними газами заторів. Якщо дерево загинуло, то необхідно на його місці посадити нове, а не використовувати місце, що звільнилось для паркування  автомобіля. Кожен з нас може взяти участь в озелененні міста, для цього необхідно посадити зелень на власному балконі, чи дерево або кущ в громадському просторі.

 

Джерело: https://moz.gov.ua/article/health/jak-miskij-prostir-vplivae-na-psihichne-zdorovja