Як підготуватись батькам та дітям до навчального року

Для того, щоб допомогти батькам школярів краще підготуватись  до 1 вересня, ми склали список, за яким вони можуть перевірити свою готовність до школи.

Переконайтесь, що ваша дитина здорова

Перед тим, як розпочати новий навчальний рік, для кожної дитини має бути проведений профілактичний огляд педіатром чи сімейним лікарем, з яким була підписана декларація стосовно дитини.

Ви маєте повне право, звертатись до власного лікаря, який виконує роль менеджера здоров’я  вашої дитини, для того, щоб вчасно провести діагностику та назначити лікування. Варто зауважити, що цю послугу оплачує Нацслужба здоров’я, тому вона є безкоштовною для вас.

Педіатр або сімейний лікар має видати вам необхідну для школи довідку (форма No086-1/о), де буде зазначена група для занять фізкультурою. Також у вас має бути оновлена Картка, де вказуються профілактичні щеплення (довідка форми No063/о), якщо за цей період ваша дитина отримувала нові щеплення.

Зробіть усі щеплення, які ви пропустили

Дітям, які не були вакциновані забороняється ходити до школи, за виключенням тих дітей, які мають медичні протипоказання стосовно проведення щеплень. Ця вимога є цілком законною і підтверджена Верховним Судом України. Дуже важливо, подбати про захист своєї дитини від інфекційних хвороб саме до 1 вересня, бо з початком кожного навчального року збільшується кількість дітей, які звертаються до медичних закладів з інфекційними захворюваннями.

Проконтролюйте, чи ви придбали усі потрібні для дитини речі

Краще за все вибирати одяг дитині із повітропроникних тканин, який забезпечить їй тепловий комфорт. В процесі виготовлення таких тканин, використовується максимальна кількість натуральних волокон. При виборі шкільного одягу необхідно звертати увагу на етикетку, на якій зазначають інформацію стосовно складу тканини та про виробника. Носіння повністю синтетичного одягу (в якому поліестер складає 100%) є небезпечним для дитини, бо вона в ньому може пітніти, що підвищує ризик переохолодження і застуди.

Не оминайте своєю увагою якість пошиття одягу, його крій, фурнітуру та рівність рядків швів.

Що стосується шкільної форми, то вона повинна бути зручною, та не створювати обмежень для рухів дитини. Однак, особлива увага має бути приділена її безпечності.

Продукція, яку виготовляють для дітей повинна проходити санітарно-епідеміологічну експертизу, в результаті чого буде надано висновок щодо проходження цієї експертизи. Як правило, номер та дату такого висновку вказують на етикетці. Покупець має право ознайомитись з копією цього висновку, яку повинен надати продавець товару.

Не менш важливо, оптимально підібрати рюкзак, якщо школяр буде правильно його носити, то це збереже його від виникнення проблем зі спиною в майбутньому. Варто зауважити, що вага безпечного та якісного шкільного портфеля має складати не більше 1 кг, рюкзак має бути обладнаний ортопедичною спинкою та містити на собі світловідбивні елементи.

Якісний рюкзак повинен мати дві широкі та мягкі лямки на плечі, які дозволять рівномірно розподілити його вагу. Дуже важливо, щоб дитина завжди використовували дві лямки портфеля, бо це збереже її спину здоровою і не допустить викривлення. Лямки мають бути щільно затягнуті, таким чином, щоб рюкзак доторкався до спини по всій своїй довжині.

Краще за все надавати перевагу спинці з середньою жорсткістю, однак вона повинна бути м’якою зі сторони спини дитини. Наявність додаткового ременя на талії, дасть можливість фіксації рюкзака на поясі, внаслідок чого зменшиться навантаження на спину.
Мотивуйте дитину відразу розповідати вам про дискомфорт, біль чи оніміння, якщо вона відчуває їх області шиї, рук чи ніг від носіння рюкзака.

Варто зауважити, що загальна вага наповненого рюкзака не повинна, в жодному випадку, перевищувати 15% від загальної ваги дитини.

Навчайте свою дитину правилам здорового харчування

Харчові звички кожної людини закладаються ще в дитинстві та далі зберігаються в дорослому віці. Дбаючи про достатню кількість поживних речовин і правильну культуру харчування у вашої дитини, ви таким чином, вбережете її від багатьох хвороб, і зробите її більш бадьорою та уважною.

Варто зауважити, що їжа для дітей має бути здоровою та збалансованою не лише в школі, але й поза школою. Тому складаючи домашнє меню, закладайте в його основі – споживання овочів та бобових. Стежте також за тим, щоб в щоденному раціоні вашої дитини були фрукти та ягоди, молочні та кисломолочні продукти та невелика кількість цільнозернових продуктів, таких як насіння та горіхи. Риба та м’ясо мають бути в раціоні дитини 2-3 рази на тиждень, при цьому краще надавати перевагу м’ясу птиці та кролика.
Обмежте продукти з великим вмістом солі та цукру у раціоні дитини. Слідкуйте за тим, щоб дитина вживала достатню кількість рідини, при цьому краще всього не чекати поки вона відчуєте спрагу, а розробити спеціальний графік.

Подбайте про психологічну підготовку дитини

Проговорюйте з дітьми теми стосовно початку навчання, зустрічі з друзями, мотивуйте її на отримання нових цікавих знань і поза школою, та активно показуйте своє позитивне відношення до школи, для того, щоб у дитини сформувались позитивні асоціації з початком нового навчального року.

Для того, щоб уникнути стресу на початку навчального року, необхідно почати налаштовувати звичний для школи режим сну та виконання домашніх завдань, ще у серпні. Дитина має з цікавістю приступати до домашніх завдань, а про час їх виконання необхідно домовитись з дитиною завчасно.

Не примушуйте дитину сідати за виконання домашніх завдань, якщо вона відчуває себе втомленою, чи має поганий настрій або запланувала щось інше, бо ви не домовились наперед про завдання. Намагайтесь організувати розпорядок дня таким чином, щоб за навчання дитина сідала з гарним настроєм, а після виконання домашніх завдань, варто запланувати щось цікаве та активне.

Подбайте про якісний сон дитини. І нехай новий навчальний рік пройде легко, здорово та корисно!

Джерело

https://moz.gov.ua/article/health/znovu-do-shkoli-jak-pidgotuvatis-batkam-i-ditjam-do-1-veresnja