Як чоловікам зрозуміти жіночу логіку

Вважається, що одним із базових принципів жіночої логіки є вміння переводити розмову в іншу площину. Наприклад, коли чоловік каже, що на нове хутро нема грошей, жінка заявляє, що чоловік її не любить. Іншими словами, чоловіки промовляють інформацію, а жінки ретранслюють емоції. При цьому вміють для будь-якої інформації знайти емоційне трактування в площині, недосяжній чоловічій логіці. Або, краще сказати, чоловічому розумінню.

Неполіткоректний термін

Жіноча логіка – звичайно ж, поняття умовне. Так кажуть про емоційний спосіб мислення, властивий переважно жінкам. Його протиставляють більш раціональному чоловічому мисленню. Певний елемент дискримінації приховується в тому, що словосполучення «чоловіча логіка» не вживають, маючи на увазі, що чоловіки в будь-якому випадку мислять логічно. Натомість жінкам властивий «особливий» спосіб побудови думки й складання суджень.

Є й більш коректний в гендерному значенні термін: «інтуїционістська логіка». Адже скористатися типово жіночими логічними «прийомами» можуть і чоловіки (така «зброя» особливо ефективна у суперечках з іншими чоловіками). В Україні чи Росії висловом «жіноча логіка», який часто використовується в контексті приниження жіночих розумових здібностей, нікого не здивуєш. Натомість у Сполучених Штатах Америки жінка, яку звинуватили у домінуванні «жіночої логіки», може подати в суд на чоловіка, що таке сказав, адже в цій країні цей термін вважається неполіткоректним проявом чоловічого шовінізму.

Логіка – жіноча, класифікація – чоловіча

Бажання все класифікувати й розкладати по поличках змусило чоловіків проаналізувати й особливості жіночої логіки та основні особливості жіночого мислення. Зокрема, є кілька домінуючих принципів, якими жінки користуються в своїх формулюваннях і судженнях.

  1. Твердження, яке залишилося без заперечення, жінка вважає доведеним. Чоловіки вважають, що жінки користуються цим принципом дуже хитро: висловлюють кілька суджень одне за одним, і ті з них, що залишаються без відповіді, тримають за доведені.
  2. Переможцем у суперечці жінка вважає того, за ким залишилося останнє слово. Зайве говорити, що жінка інстинктивно намагається завершити розмову своїм словом. Деякі чоловіки вважають, що перемогти жінку в суперечці неможливо, тому краще або визнати свою поразку одразу, або взагалі не вступати в дискусію.
  3. Жінки вважають, що будь-яке твердження може бути не тільки заперечене, а й взагалі відкинуте. Якщо жінка відкидає твердження, вона вголос проголошує його беззмістовним і залишає без уваги. Основний «прийом» – сказати «Ну то й що?» Справді: що? Чоловіки не знають відповіді. Крім того, жінки можуть використовувати один і той самий аргумент кілька разів, тим самим підсилюючи його вагу. Але чоловікові такий «прийом» у спілкуванні чи у суперечці з жінкою не дозволений: якщо він вирішить повторювати один і той же аргумент кілька разів, жінка суворо запитає, чому це він весь час каже одне й те саме.
  4. Жінка також може в процесі суперечки змінити свою думку і при цьому заперечити, що раніше вона вважала по-іншому. Вона може надто спрощувати ситуації або надмірно їх ускладнювати, впадаючи в крайнощі: «ти на мене не подивився» для жінки може означати «ти мене не любиш», а залишена без уваги нова сукня перетвориться на «я не гарна і зовсім тобі не подобаюсь». Жінки досить вільно поводяться з часом, перетворивши п’ятихвилинну розмову чоловіка з другом на судження «у тебе ніколи нема на мене часу».

Жіноча інтуїція: справжня чи ні?

Якщо на «звинувачення» в жіночій логіці представниці прекрасної статі іноді ображаються, то жіночою інтуїцією пишаються, стверджуючи, що вона справді існує. Щоб підтвердити або спростувати це, група дослідників Хертфорширдського університету провела експеримент за участю 15-ти тисяч жінок і чоловіків. 80% жінок і 58% чоловіків з них заявили, що мають хорошу інтуїцію. Усім добровольцям запропонували вивчити знімки людей, які сміються, і визначити, хто з них радіє щиро, а хто лише вдає втіху. Правильні відповіді визначили 72% відсотки чоловіків і 71% жінок. Більшості вдалося відрізнити штучні посмішки від щирого усміху, і з інтуїцією, на думку дослідників, це не має нічого спільного. Отже, жінки не мають у цьому плані жодних переваг.

Втім, представниці прекрасної статі справді краще знаються на людських стосунках і добре відчувають настрій співрозмовників у спілкуванні, зчитуючи додатковий або прихований зміст тих чи інших фраз. Водночас, жіноча логіка дозволяє пояснити жіночою інтуїцією будь-яке судження, що спало на думку і було висловлене вголос.