Як організм реагує на холод

Коли температура на градуснику знижується, ми починаємо утеплюватися – товсті шкарпетки, теплі светри, довжелезні шалики, мимоволі виникає бажання проводити вдома більше часу. Чому нас так лякає зимова прохолода?

Обвітреність, обмороження, переохолодження

Обвітреність виникає, коли шкіра втрачає свої натуральні масла під впливом холодних температур та низької вологості повітря. В результаті шкіра стає червоною, сухою та починає свербіти, а інколи – опухає й нагрівається. Спеціалісти виділяють і такий стан як “вітровий опік”, при якому зі шкірою відбувається все ж те саме, однак в сонячну погоду. Це пов’язано з тим, що сніг та лід можуть відбивати до 80% УФ-променів, а вітер знижує природний захист шкіри від ультрафіолету, в результаті чого ризики помітно збільшуються.

Крім того, від холоду може виникнути обмороження – стан, при якому замерзає шкіра й тканини. Як правило, воно починається з пальців рук та ніг, вух й носу, де менше крові. Гарна новина полягає в тому, що тіло обов’язково дає нам сигнал, що попереджує: якщо шкіра почервоніла, а ви відчуваєте поколювання чи оніміння в цієї ділянки, потрібно якомога швидше потрапити в тепле приміщення. Якщо цього не зробити, то збільшиться ризик глибокого обмороження й пошкодження тканин й судин, при якому в обов’язковому порядку слід звертатись до лікаря.

Переохолодження виникає внаслідок тривалого перебування перебування на холоді.

Цей стан ще називають гіпотермією. Вона виникає лише в тому випадку, коли тіло людини втрачає тепло швидше, ніж виробляє, таким чином температура починає швидко падати (звичайно нижче 35 градусів).

Все це може стати причиною того, що органи й системи будуть перебувати в стані шоку, що збільшує ризик серцевого приступу й навіть смерті. Існують дані, що в холодний період року на 70% збільшується смертність внаслідок серцевих приступів, інсультів та інших серцево-судинних причин.

До основних симптомів переохолодження відносять:

  • тремтіння
  • загальмовану мову
  • сповільнене дихання
  • відсутність координації
  • сплутаність свідомості

Варто зазначити, що люди можуть відчувати переохолодження при відносно прохолодній, однак не холодній температурі – від -1 до -10 градусів. Особлива небезпека, коли людина у мокрому одязі або у воді, тому що у воді тіло втрачає тепло у 25 разів швидше, ніж на повітрі.

Чому ми шморгаємо носом на морозі

На холоді ми насамперед тремтимо. І це пов’язано з тим, що швидкі м’язові скорочення є одним зі способів, за допомогою якого наше тіло може генерувати тепло. Тут на шкірі можуть виникнути мурашки – свого роду еволюційне ехо часів, коли ми були покриті щільним шаром шерсті. Їх стимулює гіпоталамус – ділянка в проміжному мозку, яка запускає “опалювальні” реакції тіла, щоб максимально довго тримати в теплі життєво важливі органи.

Досить дивним є той факт, що шмигання носом, нежить також може захистити нас від холоду. Ніс, як частина дихальних шляхів, відіграє ключову роль в нагріванні, зволоженні й очищуванні повітря, яким ми дихаємо. Таким чином, коли в ньому виявляється холодне та сухе повітря, це сприяє моментальному виробленню слизи, для того, щоб створити більш відповідні умови.

Задишка й хрипи

А ще холодне повітря може спричинити задишку й хрипи, подразнюючи легені. Хоча це більш характерне для людей, що хворіють на астму, бронхіт та хронічну обструктивну хворобу легень, однак така реакція може виникнути і у людини у якої немає подібних проблем.

За матеріалами:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/325853#soothe-irritation

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hypothermia/symptoms-causes/syc-20352682

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/out-in-the-cold

Вам також може бути цікаво:

Алергічний риніт чи наслідки застуди?

Бронхіт – як не захворіти

Чому людина постійно мерзне