Як перевірити кваліфікацію лікаря

У сучасному світі, в якому технології розвиваються із супер швидкістю, як тримати руку на пульсі? Ми тільки що й встигаємо читати про нові відкриття у різних галузях. Хто ті люди, хто встигають опанувати нові досягнення та донести їх до нас?

Особлива відповідальність лягає на лікарів. Постійні тренінги, практичні заняття – інформація збирається зі всього світу.

Нещодавно одна з сучасних українських клінік презентували інноваційний підхід до відбору та прийняття на роботу лікарів – прийом на роботу після публічного іспиту та відкритого захисту кваліфікації.

Запропоновано модель – медична спільнота збирається для того, щоб прийняти іспит у медиків, котрі претендують на посаду лікарів.

Завдяки он-лайн трансляції події послухати публічний іспит або захист лікарської кваліфікації може кожен бажаючий. Окрім вітчизняних експертів, «екзаменаторами» можуть виступати світові фахівці.

«Я маю зрозуміле бажання відібрати у свою команду найкращих лікарів, – говорить керівник приватної стоматологічної клініки Ярослав Заблоцький, – ми займаємось надскладними випадками в стоматології понад 20 років. Проте, сьогодні вибрати в команду лікаря стає все важче і важче – тієї освіти, яка була за радянських часів уже немає, а справжньої європейського рівня ще немає. Саме тому ми запровадили публічний захист лікарської компетенції або екзамен. Сьогодні від українських та міжнародних експертів мені потрібно почути – чи відповідають методики лікування міжнародним протоколам».

Це вже не перший досвід публічних іспитів у клініці професора Заблоцького. Минулого року на вакансії лікарів стоматологів-гігієністів теж був оголошений конкурс. У публічному іспиті узяли участь 30 претендентів та 7 з них біли прийняті на роботу. За проведення іспиту та результати відбору відповідала  Академія парадентології.

«Я зрозумів, що моєї компетенції недостатньо щоб відібрати потрібних гігієністів, – продовжує професор Заблоцький, – в приватній клініці ми не маємо права вчити персонал та експериментувати на пацієнтах, тому можемо прийняти на роботу лише кваліфікованих спеціалістів. Претенденти на посади лікарів мали продемонструвати теоретичні та практичні навички».

Ідея публічно відбирати персонал з залученням кращих вітчизняних та закордонних спеціалістів була схвально сприйнята українськими медиками. «Важливо, що сьогодні провідні клініки шукають підходи по покращення рівня кваліфікації своїх співробітників, – переконаний керівник клініки щелепно-лицевої хірургії і стоматології Головного військового клінічного госпіталю МОУ Ігор Федірко, –  було б непогано, якби така ініціатива була впроваджена і серед інших медичних спеціальностей по всій країні. Впевнений, що при такому підході на практиці відбудуться якісні зміни та реальне реформування системи охорони здоров’я. У майбутньому було б добре, аби пацієнти могли у вільному доступі бачити такі презентації та могли б відбирати собі  лікаря».

Новий досвід відбору медичного персоналу буде запропонований приватним клінікам та МОЗ України.