Як схуднути: докладно про марафон схуднення і краш-дієту

Тиждень-два інтенсивного схуднення завдяки суворій дієті і тренуванням – такий марафон схудення, безперечно, дозволить позбутись кількох кілограмів. Водночас краш-дієти руйнують не лише жирові запаси, а й найчастіше підривають здоров’я. Розповідаємо про потенційні ризики марафону схуднення і більш дієві помірковані способи схуднути.

Марафон схуднення і краш дієта: в чому ризики

Суворі дієти, що обмежують денне споживання калорій до 800-1000, часто забороняють жири і вуглеводи, водночас супроводжуються інтенсивними тренуваннями. Такий режим дійсно веде до стрімкого схуднення. В цей час людина переживає сильний дефіцит калорій та тіло мусить витрачати запаси жиру. Англійською такі дієти називають сrash diets (краш-дієти), тобто руйнівні. Чим же вони небезпечні?

Слабкість і запаморочення

Коли худнемо, із запасів підшкірного жиру утворюються так звані кетонові тіла, які мозок споживає як джерело енергії. Цей процес називається кетогенез. Тобто дієта не призведе до голодування мозку — за кілька днів запуститься кетогенез, і мозок отримає їжу. Це навіть може супроводжуватися станом ейфорії — так діють кетонові тіла на мозок. Але коли бракує вуглеводів, тренування будуть виснажливими. https://goo.gl/S4hRbj, https://goo.gl/Uj5meA.

Втрата м’язів

Брак вуглеводів та білків під час руйнівної дієти призводить до втрати м’язів, адже амінокислоти м’язів це “легше” джерело енергії, аніж жир. Ви ж не хочете втрачати вагу за рахунок м’язів?

Тренування без жалю до себе

По-перше, м’язи відновлюються та зміцнюються в періоди між тренуваннями, тому важливо робити дні більших і дні менших навантажень, а не виснажувати себе марафоном. По-друге, тренування мають бути в час, комфортний саме вам з огляду на ваш хронотип, а не універсально на світанку, як визначили тренери. Якщо ваш комфортний час пробудження 8 чи 9 ранку, не варто брати участь в марафоні, де треба бігати о 6 ранку. https://goo.gl/1oFSm6, https://goo.gl/orDqgu.

Брак мікроелементів

Нам потрібні калій, кальцій, залізо, цинк, марганець, селен та багато інших мікроелементів, які можна спожити лише із повноцінного різноманітного раціону, що містить складні вуглеводи, білок і жири різноманітного походження та овочі, фрукти і ягоди. Брак мікроелементів стає відчутним в разі тривалої суворої дієти. https://goo.gl/qk92Dy

Збільшення ризику передчасної смерті та смерті через серцево-судинні хвороби

Це один із можливих наслідків коливання ваги в середньому віці. https://goo.gl/JtBm96

Камені в жовчному міхурі

Майже кожна четверна людина, що регулярно сидить на дієтах з добовим споживанням калорій 800, чи втрачає-набирає вагу, розвиває згодом камені в жовчному. https://goo.gl/PsV5Vi

Ризик набрати вагу згодом

Вага справді сильно стрибає через порушення регуляції апетиту. Поки людина на суворій дієті, в тілі зростає рівень гормону греліну, який постійно збільшує відчуття голоду. Тому всі думки тільки і про їжу. Водночас, стає менше гормону лептину, який повідомляє про те, що ми наїлись. Після марафону схуднення гормону змушують переїдати. До речі, їх баланс також порушується внаслідок браку сну . Тому ожиріння – поширений наслідок періодичних суворих дієт. https://goo.gl/Nd1yrp

Однак, якщо марафон схуднення означає інформаційну та психологічну підтримку з боку кваліфікованого лікаря, тренера, формування здорового збалансованого раціону та звички тренуватися, то це може бути варте уваги. 

Як схуднути з користю для здоров’я

Найкраще, що ви можете зробити для свого здоров’я, це знайти ті раціон і режим тренувань, які вам будуть комфортні та які ви зможете підтримувати все життя, а не лише два виснажливих тижні.

Тому якщо прагнете схуднете — підходьте до цього розумно. Для початку ви можете:

  • Відмовитися від некорисних солодощів, додавання цукру до чаю і кави, солодких напоїв та алкоголю.
  • Їсти менше смаженого, але більше тушкованого і відвареного, а також приготованого в мікрохвильовці. Тоді ваш раціон “схудне” на кілька сотень кілокалорій без шкоди для здоров’я. https://goo.gl/bCbBsX
  • Їсти все, що ви любите, але в меншій кількості.
  • Бути більше активними — виходити на прогулянки та легкі пробіжки.
  • Повноцінно спати. Саме здоровий сон відновлює баланс лептину та греліну і тамує почуття голоду, а також зменшує тривожність. Менше тривожність = менше заїдання стресу. https://goo.gl/gmNpTk

Якщо маєте постійні проблеми з вагою — це привід звернутися до сімейного лікаря. Цілком ймовірно, що причина набору ваги не лише в способі життя, раціоні чи браку руху.

Джерело: http://moz.gov.ua/article/health/jak-shudnuti-dokladno-pro-marafon-shudnennja-i-krash-dietu