Як вчасно діагностувати вигорання на роботі

Велика кількість людей сприймають завершення робочого тижня, як наближення такого бажаного відпочинку. Однак, існують ситуації, коли навіть вихідні або відпустка не здатні нам допомогти у відновленні сил. Це трапляється при вигоранні. Що з нами відбувається при цьому і як цим боротись, піде мова далі.

Спершу необхідно зрозуміти різницю між вигоранням та втомою. У випадку втоми, відновити наші сили, енергію та працездатність допоможе достатня кількість сну, відпочинок та поживна їжа. Однак, вони не дадуть ніякого результату якщо мова йде про вигорання.

Симптоми вигорання у людини:

Вигорання нагадує депресію, стан, коли не вистачає сил, супроводжує поганий настрій та емоційна нестабільність, коли порушується харчова поведінка та сон, і людина починає відчувати непевність у своєму професіоналізмі чи здібностях. Досить часто, під час вигорання, співробітник проявляє цинічність до роботи та колег.

В такому стані люди не здатні повноцінно виконувати свою роботу, вони можуть приймати хибні рішення, та відчувають емоційну виснаженість. При цьому, вони ризикують не лише психічним здоров’ям, а і фізичним.

Серед фізичних симптомів можна виділити головний біль, запаморочення, шлунково-кишкові болі, прискорене серцебиття чи задишку.

Люди, які знаходяться у стані вигорання, проявляють негативне ставлення до своїх завдань, їм складно концентруватись, вони відчувають апатію, та відсутність творчої сили. Водночас їх продуктивність стрімко знижується, що негативно відбивається на виконанні щоденних завдань не тільки на роботі, але і вдома.

Людина, яка вигоріла, частіше за інших припускається помилок, при цьому не усвідомлюючи їх, їй складно тримати інформацію, вона стає тривожною та менш уважною.

Які процеси відбуваються в нашому організмі при вигоранні?

Варто зауважити, що єдиного маркера вигорання не існує. Однак досить частим супутником вигорання є порушення вісі регуляції гіпоталамуса-гіпофіза-наднирників. Саме завдяки їй, ми відчуваємо себе вранці бадьорими, адекватно реагуємо на стрес та маємо здатність його пережити. У випадку вигорання, вранці не відбувається виділення гормону кортизолу, тому нам здається, що немає сил. Також не виділяється кортизол у відповідь на стресовий чинник, або тіло неправильно реагує на нього.

В результаті вигорання відбувається серйозне порушення роботи імунної системи, і у людей, які зіштовхнулись з ним, збільшується ризик виникнення захворювань хвороб серця і судин, або розвитку хронічного запалення, чи навіть депресії. Людина, яка вигоріла, у двічі більше ризикує захворіти на діабет 2 типу, гіпертензією, мати безсоння та бути ураженою інфекцією.

Вигоранням називають стан хронічного стресу і розчарування, коли велика кількість роботи не дає потрібних результатів, визнання або змін. Варто зауважити, що вигорання може повертатись, тому ви повинні уміти своєчасно діагностувати його наближення, запобігати його настанню, та володіти планом дій, якщо це трапиться, при необхідності навіть потрібно змінити діяльність.

Список запитань, які допоможуть діагностувати вигорання

  • Чи проявляєте ви протягом останнього часу цинічність?
  • Чи потрібно вам себе змушувати до роботи?
  • Дратують вас люди, які вас оточують, приміром колеги, клієнти та т.д?
  • Ви відчуваєте постійний брак енергії та власну непродуктивність?
  • Вам потрібно докладати зусилля для того, щоб зосередитись?
  • Вам не подобаються результати вашої роботи?
  • Ви отримуєте втіху від їжі, алкоголю, наркотиків?
  • У вас порушилась харчова поведінка, через що ви втратили апетит, або весь час переїдаєте?
  • Чи страждаєте ви від безсоння?
  • Ви відчуваєте головний біль, нудоту, чи появу нових проблем зі здоров’ям?

Людина, яка вигоріла, повинна мати повноцінний відпочинок і відчуття безпеки та затишку протягом кількох місяців, вона повинна шукати підтримки, переглянути свої цінності та змінити їх, перемикати свою увагу на заняття спортом чи хобі, щоб відключитись думками від роботи.

При цьому, вона має менше використовувати гаджети, робити між різними проєктами перерву, нормувати режим своєї праці та відпочинку, навчитись відмовляти клієнтам чи іншим людям, якщо виконання їх прохань занадто виснажує, або змушує її відмовлятись від власних інтересів, які приносять задоволення.

Проявляйте свою увагу до близьких та колег. Можливо, вам вдасться допомогти їм розпізнати та подолати вигорання, і не лише співчуттям, але й діями. Наприклад, навчите їх розподіляти обов’язки, підвищите зарплату, надасте більше свободи, та визнаєте їх досягнення та зусилля.

Джерело: https://suprun.doctor/zdorovya/yak-vchasno-rozpiznati-vigorannya-na-roboti.html?=page451