Як обрати ранні овочі?

ранні овочі

Час змінити харчовий раціон, включити до нього трохи більше салатів, весняних овочів! Тим більше що на нас спокусливо дивляться апетитні пучки редиски, запашні оберемки цибулі, салату, кропу, соковиті голівки молодої капусти, тугенькі темно-зелені огірки та багато іншої такої бажаної городини. Про ранні овочі.

Як обирати ранні овочі? 

Зовнішній вигляд

Надавайте перевагу тепличним овочам менш досконалого вигляду. Якщо редиска, огірок, помідор, болгарський перець надто великого розміру, дуже яскравого кольору, з лискучою поверхнею – це може бути ознакою високого вмісту нітратів. Вибирайте ті продукти, які справляють враження свіжозрізаних. Адже тепличні овочі не зберігаються довго, купуйте на один-два рази прийому їжі. 

Ретельно мийте 

Нітрати – водорозчинні солі. Тому ретельне промивання й замочування ранньої городини у холодній воді суттєво, в серцевинці. 

Поливайте салати соком цитрини

Вітамін С – чудова зброя проти нітратів. Він надзвичайно ефективно нейтралізує їхню шкідливу дію. Тому сміливо поливайте свої салати з ранньої городини соком цитрини – це і смачно, і корисно.знижує вміст у ній нітратів. Скажімо, в картоплі, моркві, буряку, капусті, якщо потримати їх годину у воді, вміст нітратів зменшиться на 25–30%. Найбільше нітратів накопичується у ранній зелені – кропі, петрушці, салаті. Тому їх рекомендують вимочувати не менше 2 годин перед споживанням.

Видаляйте найбільш нітратні частини

Відрізайте ті частинки овочу, де сконцентрована найбільша кількість нітратів. Наприклад, у капусті найбільше нітратів сконцентровано у верхніх листках, качанах і прожилках листя. В огірках і редисці – біля «хвостика» і «носика», а також у шкірці. А от у моркві – навпаки

Але варто пам’ятати, що всі ці овочі вирощені в теплицях у штучних умовах, з обов’язковим додаванням мінеральних добрив.

Питання кількості, дотриманні норм та стандартів залишається на совісті виробника. Краще купувати перші овочі у великих супермаркетах, де виробник повинен надавати всі необхідні довідки про дотримання норм.