Як вода впливає на схуднення

Як вода може запобігати схудненню?Людина худне переважно за рахунок того, що позбавляється ваги води в організмі. Вона зазвичай потрапляє до нирок і виходить природним чином, але іноді накопичується у тканинах. Проте це не означає, що ми насправді гладшаємо. Розглянемо, як запобігати зростанню ваги води і контролювати її.

Причини накопичення води в організмі

  • Сіль і вуглеводи. Через надмірне вживання солі, за рахунок натрію, вода в організмі може накопичуватися. Вуглеводи також здатні спричиняти затримку рідини. Ті, що не використовуються для отримання енергії, зберігаються як глікоген, що своєю чергою поглинає воду. Тож чим більше в організмі глікогену, тим більше у ньому води. Відповідно, перебуваючи на дієті та втрачаючи вагу, ми позбавляємося запасів глікогену з м’язів.
  • Менструація. Через коливання рівня гормонів у деяких жінок відбувається накопичення води за тиждень до місячних. У перший день періоду воно досягає піку, а потім йде на спад. Затримка рідини спричиняє чутливість грудей і здуття живота. Також можуть спостерігатися набряклість обличчя, рук ніг і лобкової області.
  • Вагітність. Такий стан може зумовити накопичення води, особливо на пізніх термінах, що проявляється набряком рук, ніг, щиколоток. Це відбувається через коливання гормонів та тиск матки на судини у зв’язку зі зростанням плода. Набряки слід пильнувати, адже ймовірна поява тромбу (особливо якщо він наявний лише на одній нозі) або сплеск артеріального тиску.
  • Гормональна контрацепція. Ці засоби також іноді викликають затримку води. В усьому винні естроген і прогестин, що в них містяться. Зазвичай вода не затримується в організмі надовго. Проте якщо це є проблемою, можна розглянути інші протизаплідні таблетки.
  • Кортизол. Більше відома як «гормон стресу», ця сполука, проте, має більше значення для організму. Кортизол бере участь у підтриманні стабільного рівня цукру в крові, збалансуванні обміну речовин, зменшенні запалення і навіть формуванні спогадів. Утримання води внаслідок підвищеного його рівня не є частим явищем, але іноді стається. Це відбувається через патофізіологічний викид чималої кількості кортизолу, як при синдромі Кушинга, зумовленого розвитком пухлини гіпофізу або наднирків у мозку. Також у людей із низьким рівнем тиреоїдного гормону можуть виникати набряки навколо очей.
  • Подорожування. Перебування тривалий час у положенні сидячи під час подорожей може призводити до затримання води в організмі. М’язи від цього скорочуються, а ноги можуть набрякати через накопичення рідини.

  • Ліки. Деякі лікарські засоби спричиняють застій рідини. До них відносяться медикаменти проти високого артеріального тиску, такі як блокатори кальцієвих каналів, кортикостероїди та нестероїдні протизапальні засоби, деякі препарати для лікування цукрового діабету, як-то тіазолідиндіони. Можна проконсультуватися з лікарем, чи є затримка рідини побічною дією застосовуваних ліків і підібрати альтернативні засоби.
  • Поганий кровообіг. Система циркуляції крові функціонує дещо гірше з віком або внаслідок розвитку клінічних станів, як-от серцева недостатність. Венозні клапани на ногах, які контролюють поступлення крові до серця, так би мовити, «зношуються», тому вона накопичується в нижніх кінцівках і викликає затримку рідини.

Як контролювати вміст води в організмі?

Уникайте вживання надмірно солоної їжі. Особливо це стосується оброблених продуктів. Відомо, що в середньому вони становлять 75% загального споживання солі. Натрій у таких товарах забезпечує їхнє довше зберігання. Тож варто уважно читати етикетки на продуктах і взагалі готувати самостійно, використовуючи необроблені харчі, як-то свіжі фрукти та овочі.

Пийте більше води. Твердження про те, що при вживанні більшої кількості рідини вага підвищується, хибне. За нестачі води організм утримуватиме всю воду, яку має. Тому треба пити багато води, особливо шанувальникам солоних страв, чаю, кави та алкоголю, які є зневоднювачами.

Більше рухайтеся. Фізична активність є ключем до втрати ваги води. Адже, крім потіння, ми відчуваємо спрагу і, відповідно, більше п’ємо. Корисними є фізичні вправи і для вагітних з метою уникнення набряків.

Їжте продукти з високим вмістом води. Вони допомагають підвищити загальну гідратацію. Вживання великої кількості рідини, навіть у вигляді такої їжі, забезпечує виведення зайвої води з організму. Кавун, диня, шпинат, полуниця, серед інших фруктів і овочів, містять багато води. Багаті на калій продукти, як, приміром, помідори і солодка картопля, також допоможуть позбутися надлишку солі в організмі.

За матеріалами www.health.com