Тривале сидіння скорочує життя

Тривале сидіння на одному місці і брак руху науковці назвали вагомими факторами скорочення життя. 

Дослідники з’ясували, що сидіння  може мати «смертельний поріг», а перевищення цієї норми вкрай несприятливо впливає на організм. І навпаки, зменшення часу, проведеного сидячи, здатне продовжити життя.

Як повідомляє American Journal of Preventive Medicine, саме надмірний руховий спокій у ряді випадків стає причиною смерті. «Приблизно 3,8% щорічних смертей на Землі відбувається значною мірою завдяки надмірному поширенню сидячого способу життя». 

«Скорочення часу сидіння до 3-х годин на день може продовжити життя майже на два з половиною місяці», — такий вердикт дослідників.

В рамках проекту експертами була проаналізована статистика по смертності за останні 15 років. Крім того, автори роботи задіяли бази даних ВООЗ і свої власні результати моніторингу. Так вони змогли встановити конкретну частку смертей з природних причин, безпосередньо чи опосередковано пов’язаних із сидячим способом життя – в результаті розвитку ожиріння, схильності до інфарктів і інсультів, травм хребта і іншим хворобам, характерним для малорухливості.

За словами дослідників, подолавши надмірну свідому нерухомість, можна запобігти щорічній  смерті приблизно 440 тисяч осіб.  «Саме стільки смертей можна було б уникнути щорічно, якщо б люди проводили більше часу стоячи  або рухаючись, а не сиділи», — зазначили експерти.

Крім того, вчені з’ясували, що жінки, які сидять  більше шести годин щодня, мають вищий ризик виникнення онкологічних захворювань.

Читайте також:

Як підвищити фізичну витривалість? 

Ожиріння прирівняли до хронічних захворювань 

Фізична активність. Ключові рекомендації