Ожиріння прирівняли до хронічних захворювань

Ожиріння прирівнюється до хронічних захворювань, оскільки його наслідки продовжують турбувати пацієнтів навіть після втрати ваги. Саме тому і лікування ожиріння не повинно завершуватися на приведенні маси тіла до норми, адже високий ризик повернення зайвих кілограмів дуже високий і пояснюється фізіологічними процесами в організмі.

Схуднути – не найважче випробування для тих, хто намагається позбутися зайвих кілограмів.

Справа в тім, що після завершення дієти і досягнення омріяної позначки на вагах, почуття голоду стає гострішим і бажання з’їсти щось смачненьке тільки посилюється. Нарешті вчені з Норвезького університету науки та технології вияснили, чому так відбувається.

У дослідженні, результати котрого були опубліковані в «Американському журналі фізіології, ендокринології та обміну речовин», взяли участь 34 пацієнти з ожирінням. Усі учасники протягом двох років під наглядом лікарів вели боротьбу з зайвою вагою.

Терапія включала регулярні фізичні навантаження, збалансовану та індивідуально підібрану дієту і психологічні консультації. Кожні шість місяців результати кожного учасника було оцінено за допомогою спеціальних тестів. Середня вага учасників на початку лікування становила 125 кг.

За підсумками дослідження учасники втратили в середньому по 11 кг. Усі вони як один заявляли, що почуваються набагато голоднішими, ніж на початку експерименту. Саме це і зацікавило дослідників, адже більшість людей з ожирінням здатні самостійно схуднути навіть без підтримки спеціалістів, але лише 20% із них вдається зберегти свою нову здорову вагу.

Проаналізувавши дані учасників, вчені були шоковані. Коли люди втрачають вагу, у шлунку виробляється підвищена кількість гріліну, так званого «гормону голоду». На жаль, рівень цього гормону не нормалізується з часом.

Буквально це означає, що люди, які у свій час позбулися зайвої ваги, упродовж всього подальшого життя будуть відчувати голод сильніше, ніж люди без подібних проблем у минулому.

Джерело: https://worldhealth.net/news/hungrier-after-weight-loss/

Переклад та адаптація: Ася Дан

Читайте також:

Калькулятор індексу маси тіла (ІМТ)

Що заважає позбутися зайвих кілограмів? 

Створена комп’ютерна гра, граючи в яку можна схуднути