Що таке самоізоляція за допомогою додатку «ДІЯ»?

Закінчується пора відпусток і повертаючись із закордонної поїздки багато українців стикнулися з необхідністю проходження двотижневого періоду самоізоляції. Також новинкою стало примусове скачування додатку «Дій вдома».

Що саме контролює додаток? Чи загрожує ваш штраф за відмову ним користуватися? Чи слідкує він за вашими переміщеннями та контактами? За роз’ясненнями ми звернулись до медичного юриста, адвоката, керівника Юридичної компанії «Grishakov Law Company» — Олександра Гришакова.

Міністерство цифрової трансформації України запустило на початку квітня мобільну програму “Дій Вдома” для моніторингу режиму обов’язкової самоізоляції, на якій мають перебувати громадяни, що прибули з-за кордону з підтвердженням або підозрою на зараження Covid-19.

Додаток «Дій Вдома» створений, аби оптимізувати роботу поліції і дозволити зосередитися на контролю тих, хто має перебувати вдома, бо вже є носієм вірусу, або – потенційним його носієм.

Проте, наголошують у відомстві, у декого немає достатньої самосвідомості і відповідальності, аби дотримуватися режиму самоізоляції та не наражати оточуючих на небезпеку. Додаток створений для добровільного використання виключно тими громадянами, які зобов’язані знаходитися на самоізоляції або обсервації. Перелік таких громадян визначають працівники установ МОЗ епідеміологічного профілю. Всі ці люди надають письмову згоду та беруть на себе зобов’язання дотримуватися умов спеціального режиму, а також вони надають свої контактні дані та адреси за якими вони перебуватимуть 14 днів. Ці контакти вносяться у відповідну базу.

Функціонал застосунку «Дій вдома»: підтвердження місця проходження самоізоляції з визначенням геолокації; фотопідтвердження перебування за місцем проходження самоізоляції; екстрений виклик на гарячу лінію МОЗ України та моніторинг розвитку симптомів.

Встановлення додатку не є обов’язковим і жодних штрафів за це не передбачено.

Чи слідкують за мною 24/7

При авторизації у додатку громадянин вносить свій номер телефону та адресу обов’язкової самоізоляції. А також робить своє перше еталонне фото. Далі – впродовж 14 днів, додаток надсилає людині повідомлення з проханням підтвердити дотримання режиму обов’язкової самоізоляції. Впродовж 15 хвилин людина повинна зробити селфі та надіслати його.

Ніхто не слідкує за людиною 24/7.

Дані геолокації зчитуються лише в момент надсилання фотопідтвердження. Ці дані звіряють з тими, що були внесені під час авторизації.

Чи передбачений штраф?

Якщо впродовж 15 хвилин людина нічого не надсилає, то йде сповіщення до поліції щодо можливого порушення режиму самоізоляції. Тоді поліція сама вирішує як перевірити дотримання режиму. Правоохоронці можуть зателефонувати до людини чи навідатися до неї в гості. Штраф буде лише якщо підтвердиться порушення режиму самоізоляції.

При цьому додаток ніяк не може допомогти контролювати контакти самої людини, якщо до неї хтось приходить в гості.

Олександр Гришаков 

медичний юрист, адвокат, керівник Юридичної компанії «Grishakov Law Company»