Як заспокоїти нерви

У сучасному світі стреси чатують повсюдно, змушуючи нас почуватися напруженими, тривожними та знервованими. Навіть якщо усвідомити ірраціональність більшості страхів, позбутися їх буває достатньо складно.

Пропонуємо кілька способів, що допоможуть швидко й надійно заспокоїти нерви.

Більше пробіотиків.

Нещодавно вчені з Університету Меріленду довели, що ферментовані продукти, такі як квашена капуста чи йогурт, допомагають полегшити наслідки стресу. Виявилося, що пробіотики («хороші бактерії») у складі цих продуктів покращують роботу системи травлення, а це, у свою чергу, позитивно впливає на нервову систему.

День обіймів щодня.

Обійми з коханою людиною, другом або навіть з домашньою твариною знижують стрес і тривожність. Це відбувається за рахунок вивільнення гормону дофаміну та ендорфінів. А людям, які постійно перебувають «на нервах», обійматися потрібно більше, ніж  8 разів за день.

Візуалізація

Отримали несправедливе зауваження від боса чи в останній момент запізнилися на маршрутне таксі? Не спішіть нервувати, краще уявіть щось хороше. Візуалізація позитивних образів, таких як сонячний пляж, морські хвилі чи обличчя близької людини, допомагають розслабитися і «пережити» перші хвилини стресу без шкоди для нервової системи.

Час розчісувати волосся

Вишивання, розчісування волосся, або щось інше з повторюваними рухами допомагає розслабитися і швидше відійти від стресу.

Що це так пахне?

Накою доведено, що деякі аромати мають заспокійливий ефект. Це лемонграс, бедринець і лимон. І саме останній викликає найбільше довіри з наукової точки зору. Ось чому ароматизатори для дому та інша побутова хімія часто мають цитрусовий запах.

Стрес зачекає

Дія стресу найсильніша в перші п’ять секунд після його виникнення. Саме стільки часу необхідно для усвідомленого аналізу ситуації. Якби ми могли відволіктися на цей короткий період часу, хвилювалися б набагато менше. І найпростіший спосіб абстрагуватися – дихальна практика. Хороший привід не ігнорувати медитацію! Також можна спробувати описати свої емоції після пережитого стресу усно чи висловити їх на папері.

Кожному своє

Жінки і чоловіки справляються із роздратуванням по-різному. Жінок заспокоюють спілкування з подругами, дітьми чи тваринами, тривалі обійми і низький тембр голосу. Чоловіки після напруженого робочого дня віддають перевагу перегляду розважальних відео, сну чи тренуванню. Саме тому в парі важливо шукати компроміс: щось, що заспокоїть одного і не стане додатковим джерелом стресу для іншого.

Як зберегти нерви: ще кілька порад

Стрес – невід’ємна частина життя людини впродовж усього її існування. Але корінь проблеми криється в тому, що раніше стрес не був настільки розтягнений у часі. Наші предки розуміли, що хижак не зможе гнатися за ними півроку, в той час як деякі дедлайни тривають значно довше. Людина перебуває у стресі постійно, а до такого природа нас не готувала. Ось чому стрес із нормальної складової життя перетворився на джерело хвороб.

І щоб не дозволити нервам зіпсувати життя, слід не лише боротися зі стресом, а й берегти себе від нього. Потрібно сформувати навколо себе такі умови, в яких ви будете почуватися максимально легко. Тобто чітко формулювати завдання та усвідомлювати власні досягнення. Якщо ви відчуваєте, що граєте в гру, не знаючи правил, потрібно щось змінювати, інакше стресів не уникнути. Ось ще кілька порад, що допоможуть зробити життя більш передбачуваним, а отже, й комфортнішим:

  • не хапатися за все й одразу (щось вирішувати негайно, а щось відкладати на наступний раз);
  • структурувати плани на день;
  • визначати «справу дня»;
  • уникати фізичного та нервового виснаження (здоровий сон, оптимальні фізичні навантаження, збалансоване харчування, позитивні емоції, тощо).

Також задля збереження нервових клітин і уникнення стресу рекомендується регламентувати кількість щоденного вибору. Чим частіше упродовж дня вам доводиться вирішувати дрібні питання (наприклад, вибір шкарпеток зранку), тим важче даватимуться дійсно складні задачі.

Підготувала Ася Дан