Як алкоголь впливає на організм людини

У доповіді ВООЗ вказано на смертність близько 3 млн. осіб в наслідок вживання алкоголю. Зрозуміло, що вказаний підрахунок може бути відносним. Показник надзвичайно високий і спостерігається тенденція до його зростання.  Проблема серйозна. Україна займає перше місце в світі за рівнем дитячого алкоголізму. Отже,  вживання спиртного людьми — гостра соціальна проблема. Важливим фактором є культура вживання спиртних напоїв, правильне розуміння верств населення, впливу алкоголю на різні системи і органи людини, механізми дезінтоксикації, які запускає організм людини в процесі окислення і виведення алкоголю з організму, особливо при вживанні надлишкових доз спиртного.

Людина, яка володіє знаннями є сильною людиною стосовно багатьох проблем, які виникають у нашому повсякденному житті.

Від чого залежить сп’яніння

Вважається, що сп’яніння людини в результаті дії алкоголю на організм, залежить від багатьох аспектів реакції різних систем та органів, які задіяні в процесі дії алкоголю на організм при вживанні самих різних продуктів, які містять в собі алкоголь в розумно допустимих концентраціях.

По перше: чим з більш верхніх відділів шлунково-кишкового тракту всмоктується алкоголь, тим сильніший  і швидший вплив він має на нервову систему. Отже, випитий малими порціями і часто продукт, який містить в собі алкоголь, приносить організму більше шкоди, ніж рідше, але більшими порціями.

Найповільніше алкоголь всмоктується з тонкого і товстого кишечника, тому чим швидше алкоголь потрапляє в кишечник, тим повільнішою і менш вираженою буде дія алкоголю на організм людини.

У цій ситуації існують дві важливі речі: рідина, якою запивають спиртне і їжа, яку вживають у процесі пиття спиртного. Необхідно алкоголь запивати великою кількістю рідини, яка буде швидко його переправляти у тонкий і товстий кишечник, у якому знаходиться суттєвий вміст перетравленої і не перетравленої їжі, яка також буде зв’язувати  значну частку алкоголю (за даними різних авторів до 30%) і таким чином різко зменшить ступінь всмоктування алкоголю в кров.

Яку їжу необхідно вживати

Дійсно, у процесі використання людиною спиртного обов’язково необхідно вживати їжу, щоб зв’язати і зменшити кількість алкоголю який потрапляє в кров людини. При цьому виникає запитання: “Яку саме їжу необхідно вживати, щоб сприяти найбільшій абсорбції алкоголю в кишечнику”?

На рахунок таких думок існує багато тверджень. Одні автори вказують, що необхідно “заїдати” алкоголь жирною їдою , особливо перед випитим спиртним, інші автори категорично проти жирної їжі у процесі випивання.

У деякій мірі, ті що стверджують, що жирну їжу вживати не бажано одночасно з спиртним, оскільки жирна їжа серйозно навантажує підшлункову залозу і функціональні можливості печінки, є правими. У той час, коли алкоголь різко погіршує функцію печінки і підшлункової залози за рахунок токсичного впливу, навантаження жирною їжею цих органів, сприяє ще більшому негативному впливу на печінку і підшлункову залозу спиртних напоїв.

Чомусь Д.І. Мендєлєєв, не будучи лікарем, коли запропонував відомий рецепт російської горілки, добавляв до спирту глюкозу. Глюкоза має сильну дезінтоксикаційну дію. Лікарі вводять її довенно при інтоксикаціях. Глюкоза покращує функцію мозку оскільки тільки нервові клітини потребують глюкозу для власного кормління.

Нормалізація функцій нервової системи організму людини є важливим аспектом у боротьбі з інтоксикаціями. Крім того, глюкоза знімає набряк головного мозку. Отже, вживання глюкозовмісних продуктів під час використання спиртного, як продукту, є допустимим і обгрунтованим.

Особливе значення мають продукти, які окрім виділення глюкози в процесі травлення, мають ще й абсорбуючі властивості. До таких продуктів, наприклад, належить гречка, рис, не виключено, що і картопля має такі ж самі властивості.

Ось чому, за 2-3 години до вживання спиртного необхідно добре поїсти і в першу чергу блюдо повинне мати в собі гречку, рис, картоплю, тощо. Особливі абсорбуючі властивості має рис.

Чому саме за  2-3 години? Тому, що частина продукту повинна попасти в кишечник, а частина залишитися в шлунку і піддатись різним ступеням ферментного розпаду, продукти якого також сприяють зв’язуванню алкоголю в просвіті шлунка, кишечника і в крові людини.

Відмітимо, що алкоголь в процесі дії на організм знижує рівень глюкози. Знижений в крові рівень глюкози стимулює апетит за рахунок активації центрів нервової системи. А самою дешевою і швидкою енергією для мозку, зрозуміло, є глюкоза. З метою покращення функцій нервової системи, на фоні зниження рівня глюкози в крові під впливом алкоголю, людині потрібно вживати з їжею глюкозовмісні продукти.

Сабадишин Р.О., д.м.н., професор
Далі буде.

Джерела:

Appreciation de la situation electrolytique tissulaiv par la rapport des impedances globales du corps humain en basse et huate frequence/A. Tomasset, Janine Lenoir, M.P. Jenin et al//Revue de Medecine Aeronautique et spatiale.- 1973

Appreciation des mouvements liquidiens sectories par mesure de I’impedance  globale du corps. Etude faite un course d’hemodialyses et de traitemenhts par diuretiques majeurs / I.F. Bolot et al. //Nouv presse med-1975.

Сабадишин Р.О.  Клініко-патогенетичне обгрунтування застосування нового типу антиоксидантів з гемодинамічним ефектом і периферичних вазодилятаторів у хворих на хронічну серцеву недостатність: Дисертація доктора мед.наук.- Київ, 1995.

Сабадишин Р.О. Алкоголь і діурез (Теоретичні аспекти сп’яніння) The 2 nd International scientific and practical conference – “Modern sciense: problems and innovations” May 3-5, 2020, SSPG Publish, Stockholm, Sweden.-2020.-P.144-161.

Вам також може бути цікаво:

Що потрібно знати про калорії

Безалкогольні коктейлі: чим замінити алкоголь в класичних рецептах?