Як знаходити час на дійсно важливі справи

Про метод таймбоксингу. Якщо вам здається, що ви витрачаєте час даремно, відриваєтесь від дійсно важливих справ та не здатні планувати своє життя, то пропонуємо вам скласти свій розклад по методу таймбоксинга. Про те, як навчитись витрачати свій час розумно. Лише третина людей складає собі розклад на кожен день, більшість прокидається вранці не маючи якихось чітких планів, це результати дослідження міжнародної асоціації рекламної продукції. Наш найцінніший актив – час – ніяким чином не охороняється. Коли ми не плануємо свій день самостійно, це починає робити за нас хтось інший.

Як структурувати свій час

Перш за все потрібно скласти список справ. Записуйте все, що ви плануєте зробити протягом дня і приділити цьому час. На жаль, цей метод має серйозні недоліки – багато справ переносяться на наступний день і наступний дні. Саме тому необхідно потрібно визначити не ЩО ви плануєте зробити, а ЧОМУ це потрібно зробити. Почніть з ваших цінностей.

Дуже часто ми не знаходимо час на свої цінності. Ми мимоволі витрачаємо занадто багато часу на одні справи у збиток іншим. Засиджуємось на роботі замість того, щоб приділити час сім’ї та друзям. Занадто турбуємося про дітей та починаємо ігнорувати своє тіло, свідомість, друзів й не даємо собі бути тією людиною, якою б хотіли бути.

Що робити?

Варто розподілити свої цінності по категоріях, які будуть відповідати всім сферам життя та приділяти їм час.

Багато людей не сприймає ідею жити за розкладом, ми не хочемо відчувати себе зв’язаними, однак, як не дивно, краще проявляємо себе при наявності обмежень.

Обмеження створюють структуру, в то час як вільний розклад й кілометровий список справ змушує відчувати муки занадто великого вибору. Один з ефективних способів планування – таймбоксинг.

Таймбоксинг – приклад використання стратегії, відомої у психологів як “формулювання реалізаційних намірів”, іншими словами, вирішити що ви будете робити й коли. Цей спосіб дозволяє передбачити час на залучення в кожну зі сфер життя.

Мета полягає в тому, щоб запланувати все вільне місце в календарі, щоб чітко уявляти, як збираєшся витрачати час кожного дня. Критерієм успіху буде те наскільки ви зробили те, що запланували.

Немає нічого поганого у тому, щоб подивитись фільм, посидіти в соціальних мережах, подрімати, якщо це те, чим ви планували займатись. І навпроти, перевірка робочої пошти – це відволікання, якщо ви робите це, коли збирались поспілкуватись з рідними чи попрацювати над презентацією.

Дотримання плану з розмежуванням часу є єдиним способом зрозуміти, чи відриваєтесь ви. Якщо ви витрачаєте час не на те, що планували, це означає, що ви збились з курсу.

Як скласти графік за методом таймбоксингу

Визначте скільки часу ви плануєте приділити кожній категорії – робота, родина, спорт, дозвілля. Варто зазначити, що під роботою мається на увазі не лише праця, за яку платять. Сюди може входити й суспільно корисна робота, і активістська діяльність, й сторонні проєкти.

Сформуйте шаблон справ на тиждень.

Кожен тиждень варто залишати собі по 15 хвилин на роздуми та вдосконалення графіку.

Якщо ви не плануєте все завчасно, не слід звинувачувати інших й дивуватись тому, що ви постійно відриваєтесь. Зосередженість – результат планування.

Варто пам’ятати:

  • Не можна називати щось відволіканням, перш за все потрібно розібратись, від чого ви відриваєтесь. Попереднє планування – єдиний спосіб відрізнити залучення від відволікання.
  • Чи відповідає календар вашим цінностям? Щоб бути тим, ким ви хочете, потрібно виділяти час на реалізацію ваших цінностей.
  • Плануйте свій день за методом таймбоксингу. Три сфери життя – ви, стосунки, робота – це основа, яка допомагає визначити на що ви будете витрачати час.
  • Оцінюйте й покращуйте. Рекомендується регулярно корегувати свій розклад, однак, склавши його, необхідно дотримуватись його безумовно.

За матеріалами книги Нір Еяль «Неотвлекаемые. Как управлять своим вниманием и жизнью».

 

Вам також може бути цікаво

Як  вчасно діагностувати вигорання на роботі

Як змінити життя за 100 днів

Чому погіршується пам’ять: 5 найпоширеніших причин