«Їжа – це емоції!» – м’ясне меню на межі здорового глузду від Євгена Клопотенка

Ви колись думали про те, ЯК ми їмо? На бігу, постійно кудись поспішаючи, одним оком у телефоні чи просто жуємо на автоматі, уважно  слухаючи співрозмовника. Євген КЛОПОТЕНКО – кулінарний експерт, засновник Гастромайстерні Confiture, випускник французької кулінарної школи LeCordonBleu, переможець телевізійного кулінарного шоу, автор онлайн-курсу з кулінарії «Мислити як кухар» і справжній капітан збірної України з поліпшення культури харчування – вирішив це змінити.

Євген розробив власне креативне меню для мітерії «Здоровий Глузд» (від англійського слова «meat» – м’ясо), в стравах якого присутні незвичні смакові поєднання і нетрадиційна подача. За його задумом, це має повністю занурити людину у процес куштування, яке має перетворитися на своєрідну медитацію.

«Не достатньо зробити страву просто смачною. Їжа – це емоції! – говорить кулінар. – Не чекайте від мене звичайної їжі – всі страви авторського меню – на межі здорового глузду.»

Врятувати перепілку за 30 секунд!

Концепція нового меню «Грані м’яса» пропонує поглянути на м’ясо абсолютно іншими очима. До того ж, приступити до прийому їжі вам вдасться не одразу, адже кожна позиція передбачає особливий підхід до вживання страви.

Так, косуля подається не соленою поряд із соляним каменем. Вам потрібно буде самостійно провести шматочком м’яса по поверхні каменю, щоб відрегулювати бажаний смак м’яса, і при цьому не забудьте про варення із шишок, яке стане цікавим досвідом для ваших смакових рецепторів.

Перепілка подається на «реанімаційному столі». Вам запропонують «пересадити їй серце» за 30 секунд справжніми хірургічними інструментами. Якими, до речі, доведеться її і їсти (у разі невдачі).

Також в меню можна знайти м’ясний паштет та «нафто-соус», які доведеться у прямому смислі слова відкопувати у «пустелі» з панірувальних сухарів; «кривавий» десерт, за який вам навіть запропонують віддати душу дияволу, і багато інших неординарних рішень, які безумовно не залишать байдужим жодного любителя м’яса.

33 способи приготування гречки

Цікаво, що в приготуванні страв окрім різноманітних видів (і частин) м’яса використані достатньо прості та звичні нам продукти: гречка, лук-порей, буряк, картопля, капуста-броколі, огірки, гриби… Але всі вони дуже цікаво та неординарно приготовлені. Наприклад, в одній із страв гречку вимочували в буряковому соку, а огірки запікали.

Із стравою один на один

На думку пана Клопотенка, велике значення у культурі харчування має приділятися атмосфері та оточуючому середовищу під час прийому їжі. На презентації меню гостям навіть запропонували дегустувати страву в навушниках, в яких шум моря змінювався на шум натовпу. Всі присутні підтвердили висновки одного з відомих розробників молекулярної кухні і нових технологій приготування їжі Хестона Блументаля стосовно того, що музика та оточуючі звуки насправді змінюють смак їжі. Тому все має налаштовувати відвідувача на інтимне спілкування із стравами. Щоб нічого не відволікало від тарілок, гостям виноситимуть різноманітні девайси типу кубика Рубіка. Тож смартфони вам знадобляться тільки щоб сфотографувати ці чудо-страви для Instagram.

«Після найкращих страв – у голові має бути порожнеча, – наголошує Євген Клопотенко.