Міфи про “корисні” продукти

Пропонуємо поглянути на продукти, думка про корисність яких періодично змінювалася. Складаючи «список корисних продуктів», ми спиралася на висновки авторитетних міжнародних асоціацій кардіологів і дієтологів.

Не хлібом єдиним…

… має харчуватися людина, але хлібом з борошна грубого помелу і цільного (неочищеного) зерна, а також необробленими крупами (зокрема, рисом) і вівсянкою. Вівсянка містить особливі харчові волокна, які допомагають знизити рівень «поганого» холестерину і артеріального тиску, нормалізувати рівень цукру у крові, зменшують запальні процеси і сприяють зниженню маси тіла.

Овочі та фрукти…

… однаково корисні для збереження здоров’я і, зокрема серцево-судинної системи. У шанувальників рослинної їжі рідше виявляються серцево-судинні захворювання. В овочах і фруктах є харчові волокна, антиоксиданти і вітаміни. Оптимально вживати на день до 800 г різних овочів.

Соки…

… не настільки й корисні. А іноді навіть шкідливі, оскільки містять консерванти, цукор або його замінники. Зі свіжовичавленими соками – інша історія. Вони позбавлені головного компонента – харчових волокон, які є в цілих фруктах і овочах. На свіжовичавлений сік можуть погано реагувати люди із захворюваннями шлунка, обережними мають бути й ті, хто має хвороби нирок і проблеми зі згортанням крові.

Міцний горішок…

… допоможе зміцнити здоров’я. Лідером за наявністю корисних властивостей вважається волоський горіх. Він знижує рівень жирів у крові. У принципі, корисні всі горіхи, але тільки у волоському горісі міститься рідкісна альфа-лінолева кислота, «родичка» поліненасичених жирних кислот омега-3, корисних для серця та судин. Фахівці-дієтологи радять з’їдати 20–30 г будь-яких горіхів щодня.

Молочні ріки…

… цілком можна замінити на кисломолочний, найкраще – низької жирності. Науково доведено, що нежирні молочні продукти добре впливають на стан хворих цукровим діабетом і людей, які мають підвищений рівень холестерину, глюкози крові і артеріального тиску. При підвищеному тиску в раціоні обов’язково має бути багато молочних продуктів. Ця ж рекомендація стосується здорових людей, які прагнуть зберегти хороше самопочуття.

Яєчні суперечки…

… не вщухають уже багато десятиліть. З 60-х років минулого століття яйця вважалися мало не головним джерелом холестерину. Але нове століття принесло нові знання: холестерин, який міститься в продуктах (і в яйцях зокрема), не грає вирішальної ролі в розвитку серцево-судинних захворювань. Яйцям ніколи за ступенем шкідливості не наздогнати трансжири. Утім, багато яєць теж їсти не можна. Рекомендована норма для здорових людей – 5–7 яєць на тиждень, а за наявності цукрового діабету – 3–4 на тиждень.

Риба…

… смачно й корисно. У риб’ячому жирі містяться цінні для організму поліненасичені жирні кислоти омега-3, що поліпшують стан судин і знижують рівень жирів у крові. Найбільше цієї воістину чудодійної речовини в лососі, оселедці, скумбрії, сардині, форелі. Кардіологи радять їсти таку рибу хоча б двічі на тиждень. Порція риби вагою 55–85 г забезпечує надходження в організм 500–1000 мг кислот омега-3.

Як сіль на рану…

для тих, хто полюбляє солоненьке. Провідні дієтологи і кардіологи світу радять вживати не більше 4 г солі на день. Надмірне вживання солі сприяє розвитку гіпертонії, збільшує ризик інсульту й серцевого нападу. У любителів солоних страв часто розвивається ниркова недостатність. Слід якомога рідше вживати мариновані та засолені продукти.

Чаю бажаєте?

… зеленого, а не чорного. Що стосується першого, його позитивний вплив на організм неодноразово підтверджували дослідження в різних країнах. У жінок, що люблять вживати зелений чай, серцево-судинні захворювання зустрічаються на 31% рідше, ніж у тих, хто п’є чорний чай. Для чоловіків цей показник дорівнює 21%.

Філіжанка кави…

… не завдасть вам жодної шкоди. Дві філіжанки – теж. І три будуть цілком безпечними. Регулярне вживання кави захищає від розвитку цукрового діабету. Також кава зменшує запальні процеси в судинах. Однак пам’ятайте: якщо ви не маєте звички пити каву, не слід захоплюватися нею з профілактичних міркувань. Безпечною вважається доза кофеїну не більше 300 мг на день.

Випити по чарці…

… теж можна. Безпечна для серцево-судинної системи доза алкоголю для жінок – 150 мл вина або 350 мл пива на день. Для чоловіків – вдвічі більше. Однак щоденне вживання алкоголю може призвести до формування залежності. Лікарі рекомендують непитущим людям ставитися до алкоголю як до лікарського або профілактичного засобу, оскільки його надмірне споживання призводить до гіпертонії, ожиріння, раку грудей у ​​жінок і, як уже було сказано, до формування алкогольної залежності.

Шоколадна мрія…

… так і залишається мрією. Вважати профілактичним засобом шоколад, нехай навіть найгіркіший і найчорніший, немає підстав. Тим, хто не може відмовити собі в шоколадному задоволенні, фахівці рекомендують вибирати плитку з високим вмістом какао-бобів – у молочному шоколаді надто багато цукру.

Погодьтеся, що чим більше людина знає, тим ретельніше вона буде ставитися до того, що споживає. Тож нехай міфи про їжу вас більше не лякають, спирайтеся тільки на достовірні факти і їжте на здоров’я.

 

Також читайте “Потопіть втрату пам’яті у вині”

“Горіхи кеш’ю для профілактики діабету”

“Більше клітковини – менше захворювань серця”

“Горіх-пекан корисний для серця”