Наша вага запрограмована генетично на 40%

«Мені треба схуднути!» Ця думка в різних варіаціях – частий гість майже усіх представниць прекрасної статі. Дієти і виснажливі тренування на якусь мить наближають нас до ідеалу, але варто лише розслабитись – і втрачені кілограми повертаються. Чому так відбувається, як функціонує наш організм і як позбавитись зайвого раз і назавжди – читайте далі.

Коли формули не працюють

На 40% наша вага запрограмована генетично. Це, звісно, не колір очей чи ріст, який ми ніяк не змінимо. Але у боротьбі за тіло з модних обкладинок ми часто нагадуємо знаменитого Дон Кіхота. Плюс, генетика також програмує те, як наше тіло позбувається ваги. Ось чому у декого в першу чергу зменшується талія, а у інших – ноги, плечі чи щоки.

Теоретично існує три типи тілобудови: астеніки (зап’ястя менше 16 см у жінок і 17 у чоловіків), нормостеніки (16-18 і 17-20 см) і гіперстеніки (понад 18 і 20 см). Астеніки худорляві, легко скидають вагу і важко її набирають, а гіперстеніки – навпаки. Нормостеніки зазвичай легко худнуть і поправляються. Як і астеніків у них пришвидшений обмін речовин. Хоча ці показники, як і більшість інших норм, – щось на кшталт середньої температури по лікарні. Подібні розрахунки не враховують безлічі ознак: росту, співвідношення жиру і м’язів тощо. До слова, славнозвісна формула ідеальної ваги – ріст мінус 110 – в оригіналі звучить як «ріст мінус 100 мінус 10%» і працює лише для астеніків ростом 165 см. Тож якщо ви справді хочете визначити свою норму ваги, зверніться до професіоналів, щоб не заробити комплексу неповноцінності.

Чому кілограми повертаються?

Згідно з теорією оптимальної ваги (сет-поінту) наша вага коливається в межах 3-5 кілограм, але залишається приблизно однаковою впродовж 25-50 років. За умови, що ми здорові і ведемо активний спосіб життя. Біда в тому, що більшість із нас намагається утримувати вагу на рівні нижчому, ніж фізіологічний. Сувора дієта чи голодування – і ми досягаємо бажаних 50-ти кілограм. А далі – знову боремося з зайвими «ке-ге» і приступами переїдання. Доведено, що дієти зсувають сет-поінт вгору, тож після кожної нової спроби різко скинути кілограми, вага автоматично зупиняється на позначці вище.

– Згідно статистики 95% людей, які схудли, протягом 5 років повертаються до своєї попередньої маси тіла. – говорить лікар-дієтолог Оксана Скиталінська. – Є декілька причин. По-перше, більшість тих, що схудли, досягли цього, різко обмеживши калорійність їжі, що сповільнило обмін речовин. Для таких людей повернення до звичного режиму харчування та калорійності, при відсутності фізичної активності, однозначно означає і швидке повернення втрачених кілограмів.

Як це працює

За словами дієтолога, інтенсивне зниження маси тіла лише за рахунок зменшення калорійності означає, що кілограми зникають в основному за рахунок втрати води та м’язової тканини, і лише в незначній мірі – за рахунок жирової тканини. Оскільки м’язова тканина вимагає багато енергії, то зменшення її маси веде до сповільнення метаболізму і вже навіть звична калорійність є завеликою. Так виснажливі дієти чи голодування стають інструментом для набору ваги.

– Кількість жирових клітин, адипоцитів, у кожної людини індивідуальна, – каже дієтолог Оксана Скиталінська. – Коли ми втрачаємо кілограми, жирові клітини «худнуть», але нікуди не діваються. При збільшенні калорійності їжі, надлишок енергії у вигляді жиру знову «складується» в адипоцитах і вони знову «поправляються». Тому, щоб завжди залишатися у формі, треба розуміти, що має бути контроль над своєю вагою.

Ольга Керц


Основні правила стрункості від лікаря-дієтолога Оксани СКИТАЛІНСЬКОЇ:

1. Зважуватися раз в тиждень в один і той самий час доби, в тому самому одязі.

2. Вживати їжу невисокої калорійності, але високої біологічної цінності, тобто “наповнену” корисними калоріями – нежирними стравами з білку (яйця, нежирне м’ясо, птиця, риба, кисломолочні продукти, гриби, бобові), овочами, невеликою кількістю зернових (каші, зерновий або висівковий хліб).

3. Обмежувати фрукти, оскільки вони містять багато простих вуглеводів. Норма – 1-3 фрукти в день.

4. Контролювати порції. Порція м’яса, риби – розмір долоні без пальців; порція каші – 1 кулак; порція овочів – 2 кулаки; порція олії або вершкового масла – 1 великий палець.

5. Не пропускати сніданок, тому що це дозволить не переїсти під час обіду та вечері.

6. Обмежити солодощі.

7. Правильно готувати, тобто відварювати, на пару, але ні в якому разі не смажити.

8. Обмежити алкоголь, оскільки він дуже калорійний.

9. Обов’язково щодня займатися різними видами фізичної активності: ходьба, нешвидкий біг, фітнес, йога і тп.

10. Висипатися. Дефіцит сну активізує апетит і людина часто переїдає.

 

Також читайте Втрата зайвої ваги: несподівані ефекти

Популярні тенденції в харчуванні

Як тримати себе у формі?