Як біг вливає на наше здоров’я


«Якщо хочеш бути сильним – бігай,

хочеш бути гарним – бігай,

хочеш бути розумним – бігай!»

(Напис вирізьблений на скелі в Стародавній Елладі)

Популярність бігу дійсно вражає: згідно з даними організації Sport England, з 2005 року число людей, які регулярно бігають, зросло більше ніж на третину. І це не дивно, адже біг – це найдешевший і найдоступніший спосіб позбутися стресу та зайвих кілограмів.  Бігом можна займатися в будь-який час та в будь-яку погоду. Можна самостійно обрати маршрут і тривалість заняття. Під час бігу покращується кровообіг, активізуються всі органи і системи нашого організму, покращується біосинтез у клітинах, піднімається настрій – і це   далеко не весь перелік плюсів, які нам дають регулярні пробіжки.

За даними наукових досліджень, регулярний біг може подовжити життя на 5-7 років. Також доведено, що люди, які регулярно бігають, рідше хворіють, тому що мають міцну імунну систему. У них в декілька разів знижується ризик розвитку атеросклерозу та інших серцево-судинних захворювань. Заняття бігом покращують обмін речовин, знижують рівень холестерину та навіть роблять нас розумнішими!  Американські вчені встановили, що біг сприяє росту нових клітин мозку в областях, що безпосередньо пов’язані з процесами навчання і запам’ятовування.  Більше того, бігуни зі стажем розповідають, що під час бігу виникає стан, що нагадує стан трансу, коли організм наче переключається на «енергоощадний режим». В такі моменти мозок починає працювати ясно і саме під час пробіжки можна знайти правильні відповіді на запитання, що вас турбують.

Як люблять повторювати завзяті бігуни, якщо ви не любите бігати – ви ще не знайшли спосіб робити це приємно, або бігали неправильно. Біг – це природно, біг – це корисно, біг необхідний майже всім людям на землі. А тепер давайте розглянемо, що ховається за цим «майже».

Є простий тест: якщо ви можете пройти 2 кілометра за 20 хвилин, то ви готові до регулярних пробіжок. Якщо ні – час звернутися до лікаря.

Ще одне завдання для вас: встаньте босоніж на одну ногу. Якщо ви не можете стояти рівно, а ваша щиколотка нестабільна, це означає, що м’язи навколо вашого коліна не готові до захисту зв’язок від травм, і їх необхідно попередньо зміцнити. Але незалежно від результатів цих тестів, перед тим, як відправитися на пошуки нових кросівок для бігу, будь-кому не завадить пройти мінімальне обстеження – зробити ЕКГ, провірити рівень холестерину і цукру в крові, артеріальний тиск. Пам’ятайте, що біг ефективний лише для здорової людини.

Існують гострі протипоказання для бігу. До них відносяться:

  • Будь-які хронічні захворювання, особливо в період загострення;
  • Захворювання серцево-судинної системи, тяжка гіпертонія, вроджений порок серця, розлади серцевого ритму;
  • Нещодавно перенесені інсульт, інфаркт міокарда, операції;
  • Травми і захворювання опірно-рухового апарату, тромбофлебіт ніг;
  • Гострий період інфекцій, а також період відновлення після них;
  • Клінічна депресія;
  • Міопія високого ступеня.

У всіх інших випадках біг принесе вам тільки користь. Звісно, є противники бігу, які стверджують, що постійні вібрації негативно впливають на мозок, що біг провокує надмірне навантаження на суглоби, тощо.  Насправді, потрібно просто уважно поставитися до вибору техніки бігу, місцевості для занять, взуття, екіпіровки, режиму та інтенсивності занять – і тоді шкода для опірно-рухового апарата буде успішно компенсована.

Якщо ж ви хочете зайнятися бігом, але все ще вагаєтесь, спробуйте почати з ходьби або чередування бігу з ходьбою. У цьому випадку зберігаються всі плюси від бігу, але зменшуються мінуси. Такий варіант підійде новачкам, людям з невеликими проблемами зі здоров’ям та тим, хто хоче скинути декілька зайвих кілограмів і позбутися целюліту.

Великий фізіолог І.П. Павлов говорив, що від бігу виникає почуття «радості м’язів», емоційного підйому. Це чудовий спосіб відчути синтез радості фізичної та радості психічної. Отже, для того, приєднатися до мільйонів прихильників бігу, потрібно не так багато: отримати консультацію лікаря, обрати правильні кросівки – і вперед, до здоров’я, краси і чудового настрою!


Коментує
Ірина Ігорівна БИСТРА,
майстер спорту
зі спортивної аеробіки,
викладач НУФВС,
інструктор з фітнесу
та belly dance.

Біг – це один із видів кардіо-навантаження, яке необхідно для оздоровлення серцево-судинної системи. Саме біг розвиває витривалість, щоб не перевищувати цільову зону ЧСС. Перед тим як розпочати регулярні заняття бігом бажано освоїти ходьбу на довгі дистанції. Під час бігу потрібно враховувати здатність суглобів людини витримувати додаткове навантаження, а також має значення покриття, по якому біжить людина. Багато хто віддає перевагу біговій доріжці, якщо ж регулярно бігати по асфальту, це може призвести до проблем в області попереку, гомілковостопного, колінного і тазостегнового суглобів.

Біг можна рекомендувати для поступового зниження ваги, але потрібно пам’ятати, що спалювання калорій починається після 20 хвилини при ЧСС 60% від максимальної.

Особливої уваги необхідно приділити підбору взуття для бігу.  Кросівки мають бути гнучкими, з гумовою ортопедичною підошвою і амортизацією в п’яткові зоні для зменшення компресійного ефекту на суглоби.

Для натхнення:

почитати:

«О чем я говорю когда говорю о беге» — Харукі Муракамі
«ЦИ-бег» — Дені та Кетрін Дреєр.
«Бег в помощь» — А. Чирков.

переглянути:

Префонтейн (Prefontaine),1997
Сара надає перевагу бігу (sarah préfère la course), 2013
Пейсмейкер (peiseumeikeo), 2011

Підготовлено Галиною ТЕЛИЧУК
спеціально для “Живи активно!”

Також читайте “20 причин почати бігати вже сьогодні”

“Формуйте фігуру змолоду”

“Бігати чи ходити?”