11 фактів, які приховують виробники сонцезахисних кремів

Протягом довгого часу на етикетках сонцезахисних кремів використовувались такі вирази як “блокуючий вплив сонця” і “водонепроникний”, які зробили вас впевненим, що продукти можуть повністю нівелювати вплив сонячних променів або залишитися на вашій шкірі незалежно від того, наскільки вона волога чи спітніла. Але правда полягає в тому, що цього не може досягнути жоден сонцезахисний крем. Отже, етикетки не завжди подають правдиву інформацію про засіб, який ви збираєтесь купувати. Тому додаткові знання вам знадобляться.

Ми визначили 11 речей, які вам просто необхідно знати при виборі і використанні сонцезахисного крему:

1. Позбавтеся від старого сонцезахисного крему. Так, на упаковці зазвичай вказується термін придатності, і він становить 3 роки. Але зауважте, що ви не знаєте, коли продукт вперше з’явився на полицях магазину, де ви його придбали. Також термін придатності значно скорочується, якщо засіб піддавався впливу високої температури. Я не знаю температуру вашої пляжної сумки, але у моїй зазвичай досить гаряче. Тому ми радимо вам перед початком кожного нового пляжного сезону викидати старий сонцезахисний крем і купувати новий.

2. SPF (sun protect factor – показник ступеню захисту) на етикетці показує, наскільки потужним є захист шкіри від впливу сонячних променів. Більш високі значення SPF (до 50) забезпечують ефективніший захист від сонячних опіків.

Вам, безумовно, не потрібно купувати продукт з показником SPF 50 для вашої дитини. Доречніше було б придбати для малюка капелюх або одяг, які механічно відхилятимуть ультрафіолетові промені.

3. FDA (Прим. ред. – організація, яка займається контролем харчових продуктів та ліків у США) заборонила термін «водонепроникний» («waterproof»). Натомість було введено термін «водостійкий» («water-resistant»).

На етикетках водостійких сонцезахисних засобів має бути чітко вказано, наскільки довго вони забезпечують захист від впливу води або потовиділення. Залежно від того, наскільки довго ви зазвичай перебуваєте в воді, ви зможете вибрати той засіб, який підходить саме вам (з періодичністю нанесення від 40 до 80 хвилин).

4. FDA також заборонив термін «блокуючий сонячний вплив» («sunblock»). Замість цього було введено помітку «широкий спектр» («broad spectrum»). Знайшовши її на вибраному засобі, ви можете бути впевненими, що сонцезахисний крем пройшов випробування і він дійсно захищає від ультрафіолетового випромінювання рівнів А (UVA) та B (UVB).

5. UVB-промені є основною причиною сонячних опіків, а UVA-промені в свою чергу спричиняють передчасне старіння шкіри та виникнення зморшок. І вони обоє сприяють розвитку раку шкіри. Саме тому використання спеціальних засобів є настільки важливим.

6. Мінімальна доза сонцезахисного крему – приблизно пів склянки або порція, яка влізе в руку дорослої людини. Лише в цьому випадку всі відкриті ділянки шкіри будуть досить захищеними.
7. Не купуйте продукт, який поєднує в собі сонцезахисний крем і засіб захисту від комах. Сонцезахисний крем потрібно поновлювати приблизно раз в 2 години, а репеленти не варто. Придбайте окремі продукти і застосовуйте їх окремо.


8. Оберіть лосьйон, а не спрей. У той час як спреї здаються простішими у використанні, ймовірність пропустити певну ділянку шкіри в зв’язку з їх використанням залишається вищою. Крім того, є побоювання, що бризки під час розпилення можуть потрапити у дихальні шляхи і нашкодити організму.

9. Не купуйте сонцезахисні креми-порошки, які використовуються, зазвичай, для захисту шкіри голови. Вони з легкістю можуть потрапити в організм при диханні, тому їх варто уникати.

10. Застосовуйте сонцезахисний крем за пів години перед виходом на сонце. Якщо у вас є маленькі діти, застосовуйте сонцезахисний крем, перш ніж одягнете їх у одяг або купальник. Тоді ви будете впевнені, що не пропустили жодної ділянки їх шкіри.

11. Безпека деяких сонцезахисних інгредієнтів (оксибензон, ретиноїди, наночастки) є спірною. Екологічна робоча група США опублікувала список з 184 сонцезахисних засобів, які відповідають критеріям безпеки. Ви можете вибрати один з них, щоб бути впевненим в абсолютній нешкідливості вашого. Хоча, більшу небезпеку для вашого здоров’я все ж становить надлишковий вплив сонця.
Опіки в дитячому віці можуть особливо підвищують ризик розвитку раку шкіри в більш пізньому віці. Саме тому їх необхідно обробляти з особливою увагою.

Адаптовано з www.health.harvard.edu