Як заохотити дітей їсти овочі

Овочі мають бути в раціоні кожної дитини. Однак зазвичай діти не охоче їх їдять. Як зацікавити їх до цього та прищепити любов до таких корисних харчових продуктів ми розповімо далі. 

Додавайте вершкове масло

Існує наукове пояснення стосовного того, чому більшість дітей відмовляються споживати броколі. Це присмак гіркоти – на думку журналу Eat This. Гірка рослина може містити отруту – так думали наші предки. Таким чином діти інстинктивно не приймають продути, що мають гіркий присмак. Тому варто спробувати давати їм овочі, що були присмачені чи змазані вершковим маслом – воно прибере цю саму гіркоту. До того ж масло містить у своєму складі велику кількість вітамінів, які корисні для дитини, яка зростає, а додані жири сприяють кращому засвоєнню вітамінів, які містяться в овочах. Спробуйте додавати 1 столову ложку вершкового масла в картопляне пюре, зелену квасолю, броколі чи шпинат. Можливо, так дітям буде смачніше.

Зачекайте, до тих пір коли діти стануть голодними

Ні, не потрібно їх морити голодом. Однак саме голодна дитина, швидше за все, з’їсть нарізану соломкою моркву, огірки чи солодкий перець. “Як тільки мої діти приходять зі школи, я відразу ставлю на стіл тарілку з нарізаними овочами”, говорить дієтолог Ілліс Шапіро.

“Звичайно, що потім я даю їм щось ще, однак овочі – перше, що вони бачать й відразу хапають, бо дуже голодні після зайняття”.

Відвезіть їх туди, де можна зібрати овочі з грядки

Овочі, які зібрали на справжній грядці, набагато смачніші, ніж ті які можна придбати в супермаркеті. І важко знайти дитину, яка відмовиться скуштувати солодкий горох чи хрумкі огірки, які щойно ж сама і зірвала.

Додавайте овочі в соуси

Діти безперечно приязніше будуть ставитись до овочів, які входять до складу улюбленого соусу. Покупні соуси звичайно містять купу цукру та консервантів, тому вони не дуже корисні. Однак ви можете зробити смачний соус вдома: для цього слід взяти миску звичайного кислого грецького йогурту й додати туди подрібнений часник, сушений кріп, сіль, Вустерський соус, трохи перцю й трохи свіжої цибулі. Також можна покласти туди й нарізаний огірок.”

Покажіть їм приклад

Поведінка дітей досить часто нагадує поведінку мавп. Варто одній дитині стрибнути в брудну калюжу, як там вже опиняється весь натовп. Слід спробувати зіграти на цьому. Відправте дітей в гості туди, де овочі за обідом – звична справа. Можливо вони також захочуть спробувати.

Запропонуйте їм вибір

Зробіть на обід два види різнокольорових овочів і попросіть дитину обрати: броколі чи морквинку? Діти обожнюють ситуації, коли у них є вибір. Вони обов’язково виберуть щось одне.

Їжте трохи більше різних овочів самі

Звичайно дитина в п’ять років може відмовитись їсти брюссельську капусту, яка вам до смаку. Однак вона з задоволенням може спробувати авокадо чи вмокати овочеві палички в хумус.

Починайте вечерю з овочів

Коли діти сидять та чекають, що вечеря ось-ось буде на столі, слід поставити перед ними тарілку з різнокольоровими овочами. Можна подати до них йогуртовий соус чи хумус. Це як з хлібом: якщо подати його до основної страви, то всі стрімко на нього накидаються. Корисно ж хліб замінити овочами.

Не змушуйте їх

“Чим менше уваги я приділяю тому, їдять мої діти овочі чи ні, тим більше вони їх їдять, – говорить дієтолог Ілліс Шапіро. Також рекомендується відмовитись від великої кількості перекусів протягом дня, щоб до обіду чи вечері вони були по-справжньому голодними, й овочі викликали б у них ажіотаж”.

Готуйте разом з дітьми

Дієтолог, Мішель Лой має секретну зброю, вона завжди запрошує дітей допомогти на кухні. Коли вони разом готують, і діти допомагають поливати брюссельську капусту оливковою олією, посипають її морською сіллю та перцем у них відразу прокидається апетит. Свого часу було проведене дослідження, яке свідчить про те, що діти залучені до процесу готування, більш налаштовані спробувати щось нове.

Влаштуйте із вечері свято

Коли ми перетворюємо приймання їжі в справжню подію, дітям психологічно простіше почати пробувати нове, – говорить Лорі Заніні, прессекретар Академії харчування та дієтології. Наприклад, ви можете оголосити неділю італійської їжі й щодня подавати різні страви з томатів. Або ж накрийте на стіл, поставте різноманітні тарілки, наріже овочі фігурками. Таким чином діти почнуть думати, що овочі – це щось класне, а не сумна повинність.

Робіть смузі й пюре

Це ідеальний спосіб непомітно запхнути в дитину трохи більше овочів. Дослідження, проведене Американським журналом клінічної дієтології, показує, що діти, які отримали овочі у вигляді пюре та смузі, споживали їх вдвічі більше, ніж однолітки, яким намагались згодувати овочі цілими. Спробуйте покласти в блендер половину авокадо, пів стакана шпинату, половину банана, кусочок консервованого гарбуза та пів стакана мигдального молока. Це смачно!

Хитріть

Діти не зможуть скривити обличчя при вигляді овочів в супі, якщо їх там немає! Тобі Амідор, експерт по харчуванню, говорить ось що: “Кожну п’ятницю я готую дітям курячий суп. Звичайно, я додаю туди селеру, ріпу, моркву, капусту цибулю та петрушку. Однак коли настає час обіду, я проціджую бульйон і викидаю овочі. Таким чином, діти не бачать овочів у супі, зате непомітно для себе отримують всі поживні речовини, які потрапили в бульйон.

За матеріалами: https://chips-journal.ru/reviews/13-sposobov-pomoc-detam-est-bol-se-ovosej-daze-brokkoli