Як перестати нервувати за 21 день

Бувало таке, що власних проблем чимало, а приходять знайомі, друзі й ще більше псують настрій негативними історіями. Люди звикли, збираючись разом,  обговорювати, критикувати, жалітись, розводити плітки.

Ми живемо в XXI століття завдяки соціальним мережам спілкуватися є можливість 24/7. Кожну хвилину одержувати нову інформацію про знайомих, друзів, або навіть, про людей яких ніколи в житті не бачили. Прогрес! З цього слідує, що зустрівшись давні приятельки, обов’язково обговорять новини з життя своїх знайомих, додавши трохи пліток, критики. І будь ласка, порція негативу готова.

Замислювались колись, прожити день так, щоб нікого не засуджуючи, не пліткуючи, не критикуючи, не ображаючись. Можливо це зробити, як гадаєте? Для людей, які готові приборкати свої думки і взяти в руки своє життя, представляємо.

Американський священик Вілл Боуен для того, щоб допомогти парафіянам своєї церкви (які щодня жалілися на дрібниці), вирішив запропонувати сміливий експеримент: прожити 21 день без критики, пліток, скарг і образ.

Щоб це здійснити потрібно було одягти фіолетовий браслет і протягом трьох тижнів слідкувати за тим, що говориш.

Якщо людина забувала, або зривалась, переодягала браслет на іншу руку і починала відлік днів з початку.

Експеримент закінчувався тоді, коли браслет залишався на одній і тій самій руці 21 день. Ця цифра була вибрана не випадково: дорослій людині потрібно від 14 до 21 дня, щоб це увійшло в звичку.

Складно?  Необов’язково  фіолетовий браслет, зав’яжіть нитку, стрічку, або одягніть звичайний браслет. Головне навчитися контролювати свої думки і те, що говоримо. Звичайно, найпростіше звинуватити іншу людину в своїх невдачах, ніж взяти відповідальність за скоєне на себе.


Існує, навіть, анекдот: «Візьми життя в свої руки, і що вийде? Справжнісінький жах: немає на кого пожалітися!»  Коли ми жаліємось, то найчастіше намагаємось перекласти відповідальність на інших, так легше виправдати себе.  


Зараз скажете:  що поганого в тому, що я висловлю ті почуття, що в мене на душі. Так, дійсно свобода слова в Україні закріплена Конституцією. Але чи потрібні іншій людині ваші проблеми, вона може слухати з цікавістю, а про себе думати, як одягнути на вас фіолетовий браслет.  Все починається з думок, ми повинні «фільтрувати» їх. Ось, наприклад, якщо хочете  по пліткувати, або розповісти новину, що стосується іншої людини, подумайте, яку користь принесе отримана інформація вашому співрозмовнику.

Звичайно жити з тягарем на душі важко.  Є способи  позбавлятися «сміття»: напишіть на папері проблему, або ситуацію, що непокоїть, порвіть папірець і викиньте в смітник, або спаліть. Відразу стане легше. Навіть, коли проблема написана на папері, то не здається такою жахливо. Спробуйте, працює!

Намагайтеся  бачити хороше у кожному прожитому дні – це не так складно. Почніть з себе, і побачите життя зміниться тільки на краще. 

Підготувала Інна Ляшенко