SPA-харчування: профілактика переїдання…

«Нехай ваша їжа буде вашими ліками»

Гіппократ

Хороші новини: дієти вийшли із моди! Більше не потрібно корити себе за кожну зайву калорію і ретельно підбирати продукти, обмежуючи себе у найулюбленішому. Їжа має приносите не лише користь, а і задоволення! Уявіть, що ви на SPA-курорті: все, що вас турбує – це відпочинок, позитивні враження та релакс. Так само і SPA-харчування – ніякого голодного бурчання в животі та таблиць із калорійністю продуктів, – лише вишукано оформлені страви, позбавлені одноманітності та аскетизму.

SPA-харчування направлене на збереження молодості та енергії на довгі роки. Воно позитивно впливає не лише на тіло, а і на психологічний стан людини  через естетичне сприйняття продуктів. Такий підхід до харчування сприяє профілактиці багатьох захворювань, зміцнює імунітет, забезпечує нормальне функціонування організму, покращує працездатність, подовжує активне довголіття і, взагалі, значно покращує якість життя.

Скажи мені, що ти їси…

Справа в тому, що запорукою міцного здоров’я є правильний обмін речовин. Саме дотримання правил збалансованого харчування протягом дня забезпечує стабільну роботу всього організму. Окрім формування правильного раціону, що має включати різноманітні по своєму складу та енергетичній цінності продукти, важливо також обмежувати себе у вживанні шкідливих речовин, таких як транс-жири, холестерин, штучні барвники, харчові концентрати, тощо. Але це зовсім не означає, що потрібно їсти лише сирі овочі…

Принципи SPA-харчування

  • Їжа має приносити задоволення, тому в раціоні допускаються навіть продукти зі «шкідливою» репутацією, такі як вино і шоколад. Пам’ятайте, ваші вороги – це не самі продукти, а їхня низька якість та надмірне вживання. Так, келих гарного вина перетворює буденний прийом їжі на ритуал, тим самим дозволяючи отримати від їжі максимальне задоволення. До того ж, порівняно з іншими алкогольними напоями, вино містить найменшу кількість калорій – натомість воно багате на вітаміни та мінерали.

Спеціалісти давно звернули увагу на те, що французи рідше за інших європейців хворіють на деякі вікові захворювання (серцево-судинної системи, харчового тракту тощо). При цьому французьку кухню важко назвати зразком дієтичності: келих вина за вечерею і різноманітні солодощі – є невід’ємною частиною раціону звичайного француза.

  • Також важливий характер обробки продуктів. Для того, щоб зберегти максимум корисних речовин, надавайте перевагу термічній обробці без використання жиру: варка, тушкування, запікання, приготування на пару та на грилі.
  • Будь-яка страва SPA-кухні має бути ароматною та вишуканою. Цьому (а також зменшенню кількості солі) сприяє використання спецій та пряностей, які надають стравам сотні різноманітних відтінків та перетворюють навіть звичні продукти на кулінарні шедеври.
  • За однією з версій виникнення терміну SPA, це абревіатура від латинського «Sаnitas pro Aqua», що означає «здоров’я через воду». Це чудово ілюструє ще один принцип SPA-харчування – правильний водний режим.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) розрахувала, що необхідну кількість води можна визначити із співвідношення: 30 мл на 1 кг ваги. Тобто людині, яка важить 65 кг, потрібно випивати 1 л 950 мл води на день.

Якщо ви до того ж фізично активні, вам потрібно скористатися формулою:

(вага * 0.03) + (час фізичної активності в годинах * 0.4) = літри – для жінок

(вага * 0.04) + (час фізичної активності в годинах * 0.6) = літри – для чоловіків

Наприклад, жінка, яка важить 65 кг, і яка займається спортом 2 години на день, має випивати: (65 * 0.03) + (2 * 0.4) = 2 л 750 мл води на добу.

Не забувайте дбати про якість вживаної води. Велика кількість хвороб пов’язана з незадовільною якістю питної води і порушенням санітарно-гігієнічних норм водопостачання, тому слід поставитися до цього питання відповідально: фільтрувати водогінну воду, набирати її зі свердловин або купувати у бутильованому вигляді у виробників, яким довіряєте. При цьому готувати страви SPA-кухні слід також на цій воді.

  • Що стосується часу прийому їжі, суворих обмежень тут немає, адже кожна людина живе за власними біологічним годинником. Єдине що, рекомендується не їсти за 2-3 години до сну і дотримуватись принципу кратності: оптимальною кількістю прийомів їжі є 4-6 разів на день. 
  • Їжте повільно: рекомендована тривалість прийому їжі – не менше 30 хвилин.
  • У стравах SPA-кухні використовуйте лише пісні сорти м’яса і видаляйте весь видимий жир з продуктів перед приготуванням.
  • Салатні заправки готуйте безпосередньо перед подачею страви на основі лимонного соку, оливкової чи інших рослинних олій або йогурту. У всі салати та інші страви активно додавайте горіхи та насіння.

Їжа – джерело не лише вітамінів та корисних речовин, а і гарного настрою. Приділяйте підбору продуктів, приготуванню кулінарних шедеврів та презентаціям більше часу та отримуйте від процесу справжню насолоду. Пам’ятайте: від того, наскільки правильно ви харчуєтесь зараз, залежить наскільки здоровим та щасливим ви будете протягом подальшого життя.

Підготовлено Галиною ТЕЛИЧУК 
спеціально для “Живи активно!”

 

Також читайте “Корисні гаджети сучасної кухні”

“Все починається з кухні”