3-D яєчники відновлюють фертильність

Нарешті у галузі регенеративної медицини стався прорив, на який довго чекали вчені. Біопротези яєчників, створені на 3-D принтері, дозволяють не тільки досягти овуляції, а й народити здорову дитину. І хоча поки нова технологія проілюструвала свою ефективність лише на мишах, вчені пророкують їй велике майбутнє.

Дослідження було проведено в Школі медицини Фейнберга Північно-західного університету та Школі інженерії Маккорміка. Його результати вже опубліковані в «Nature Communications».

У ході експерименту яєчник самки миші було замінено на біопротез. Після імплантації миша виносила, народила і вигодувала здорове потомство. Вчені запевняють: у найближчому майбутньому біопротези яєчників допоможуть відновлювати і жіночу фертильність.

Цікаво те, що штучні яєчники відмінно приживаються та мають довговічні функціональні можливості, що стане у нагоді при імплантації. Матеріал для їх виготовлення створюється із спеціального «желатину» на основі біологічного гідрогелю, колагену та інших допоміжних речовин, що є цілком безпечними для людини. Отриманий матеріал виходить достатньо твердим, щоб бути використаним в хірургії і досить пористим, щоб взаємодіяти з тканинами тіла, а головне він може накладатися кількома шарами, що є дуже важливим для технології 3-D. Раніше жоден штучно створений матеріал не демонстрував такого рівня ефективності. Біопротези яєчників нагадують своєрідний каркас, у межах якого незрілі яйцеклітини і клітини для виробництва гормонів можуть дозрівати і виконувати свою регенеративну функцію.

Основною метою вчених було відновлення фертильності у жінок, які перенесли лікування раку і мають підвищений ризик безпліддя. Але результати дослідження настільки багатообіцяючі, що обов’язково будуть застосовані у боротьбі з іншими збоями репродуктивної системи.

Джерело: https://worldhealth.net/news/3-d-printed-ovaries-restore-fertility/

Переклад та адаптація: Ася Дан