Корисні перекуски, від яких товстішають

Перекуси – важлива складова нашого харчування, що допомагає не переїдати під час основних прийомів їжі. Однак деякі продукти, що ними ми полюбляємо перекушувати, вважаючи їх здоровою та корисною їжею, містять надто багато калорій, жирів та цукру. Нижче ми розповімо про п’ять таких продуктів, які можуть додати вам ваги.

Сушені фрукти

Хоча сушені фрукти дуже корисні для здоров’я, вони також містять надзвичайно багато цукру і калорій. Крім того, процес висушування може спричиняти значну втрату поживних речовин, передовсім клітковини, тож вони далеко не завжди такі корисні, як, скажімо, свіжі фрукти. Тому, коли ви їсте сушені фрукти, слідкуйте, щоб порції були маленькими. А якщо це можливо – надавайте перевагу свіжим фруктам.

Заморожений йогурт

Залежно від технології виробництва і складників, заморожені йогурти можуть бути корисними і не дуже. В цілому, якісний заморожений йогурт – досить здорова альтернатива морозиву. Втім, як і в інших випадках з їжею, тут має значення розмір порції. Одна порція складає 100 г, або півсклянки (але в супермаркетах порції, як правило, значно більші), і містить приблизно 20 г цукру. Навіть якщо цей йогурт знежирений, у ньому багато калорій. І, попри свою назву, за складом поживних речовин заморожений йогурт усе ж ближчий до морозива, ніж до живого йогурту. 

Безалкогольні напої з молоком, кавою та шоколадом

Добре подумайте, перш ніж замовляти складні напої в популярних мережевих кав’ярнях. Деякі з цих напоїв – просто «бомба» пустих калорій. Так, улюблене багатьма «фрапучіно» зі знежиреним молоком містить 270 калорій і 61 г цукру. Це – майже 15 чайних ложок цукру в одному напої! Якщо ви хочете збадьорити свій організм кофеїном, краще надайте перевагу зеленому чаю і прикусіть до нього шматочком свіжого фрукту, аби задовольнити потребу в солодкому і втамувати голод.

Горіхи

Горіхи – надзвичайно корисний продукт харчування. Але, знов-таки, вони дуже калорійні, тому слід стежити, аби порція не була надто великою. (Надмірне споживання корисних продуктів відкладається на талії так само, як і надмірне споживання продуктів некорисних.) З’ясуйте, якого розміру має бути рекомендована порція ваших улюблених горіхів, і не перевищуйте її. Зазвичай дієтологи рекомендують порцію розміром 30 г. Хороша ідея – розкласти горіхи у порційні пакети (наприклад, 1 порція– 14 волоських горіхів у шкаралупі, або 24 горіхи мигдалю у шкаралупі).

Перекуски з позначкою «органічні»

Багато хто бачить на упаковці позначку «органічний продукт» і робить висновок, що це однозначно корисна їжа. Між тим, як і у випадку з усіма іншими перекусками, слід прочитати на упаковці склад продукту і довідатися про його поживну цінність. У багатьох органічних продуктах, як-от у кашах швидкого приготування чи злакових батончиках, може бути дуже багато цукру або солі – часом більше, ніж в аналогічних неорганічних продуктах. Якщо ви купуєте органічні перекуски, обирайте виготовлені з цільного зерна, з низьким вмістом солі (менше ніж 140 мг на порцію) і низьким вмістом цукру (менш ніж 30 г карбогідратів на одну порцію). Також стежте, аби в цих продуктах містилося якомога менше насичених жирів і транс-жирів.