Правила вибору розвиваючої іграшки

Розкажи мені – і я забуду.

Покажи мені – і я запам’ятаю.

Дай мені зробити самому – і я зрозумію.

(Давня китайська мудрість)

Обирати іграшки для малечі – без сумніву заняття приємне і цікаве. Однак, перефразовуючи відомий вислів  – «не всі іграшки однаково корисні». В часи тотального захоплення розвиваючими іграшками сучасні виробники ґав не ловлять і заповнюють ринок різноманітними товарами сумнівної якості – невдалими пародіями, які лише шкодять психіці та здоров’ю малюка. Тому важливо підійти до вибору іграшок відповідально, а ми допоможемо розібратися, що до чого.

Що таке розвиваюча іграшка?

На питання «як привити дитині любов до пізнання світу?» астрофізик Ніл Тайсон відповів, що потрібно просто залишити її наодинці із мікроскопом, і природна допитливість зробить свою справу. Ідея в тому, що дитячі іграшки можуть бути не лише способом чимось зайняти дитину на деякий час, а і сприяти розвитку різних навичок.

Особливістю розвиваючих іграшок є те, що в них поєднуються один із основних принципів навчання – «від простого до важкого» – з важливим принципом творчої діяльності – «самостійно і за здібностями». Поступове збільшення рівня складності завдань в таких іграх дозволяє дитині самостійно вдосконалювати свої навички і розвивати творчі здібності, на відміну від класичного навчання, яке робить із дитини лише гарного виконавця.

Розвиваючих іграшок безліч: одні розвивають дрібну моторику, другі – зорову пам’ять, треті – тактильну, тощо. Щоб не розгубитися в цьому багатоманітті і не зробити неправильний вибір, слід дотримуватися основних рекомендацій:

1. Будь-яка іграшка для малюків повинна відповідати таким вимогам:

  • Механічна безпечність – не менше 4 см в діаметрі, відсутність гострих кутів, дрібних деталей, які легко відділяються від іграшки.

  • Екологічна безпечність – матеріал, із якого зроблена іграшка, має бути токсично безпечним. Зверніть увагу на те, щоб не облазив лак, фарба. В ідеалі іграшка повинна мати сертифікат якості. Відмовтесь від іграшок кислотних, їдких кольорів – скоріше за все вони виготовлені із матеріалів низької якості. Бажано, щоб переважали теплі жовті та червоні кольори – їх малюк може розрізняти із самого народження.

  • Музичні іграшки не повинні бути занадто голосними, вони можуть налякати малюка. У таких іграшок має бути регулятор гучності і можливість вимкнути звук.

  • Іграшка не повинна мати хімічних запахів.

2. При виборі іграшки слід враховувати вік та індивідуальні здібності дитини. На упаковці зазвичай вказаний орієнтовний вік, але всі діти різні, і можливо, вашому малюку підійде іграшка, розрахована на більш старший вік, або навпаки. Поступово рівень складності можна підвищувати: якщо малюку подобаються пазли, з кожною іграшкою збільшуйте кількість деталей, але не перестарайтесь, щоб малюк не розчарувався у власних здібностях.

3. Розвиваюча іграшка має хоча б одну пряму ціль. Має бути зрозуміло, що конкретно розвиває іграшка, чому навчить дитину. Не слід купувати іграшку, в описі якої немає чіткого пояснення того, які саме здібності і навички вона розвиває.

4. У якісної розвиваючої іграшки завжди є простий, зрозумілий і надійний механізм контролю помилок. Часто в іграшках, де потрібно різні за формою фігури вкладати у відповідні отвори, не контролюється правильність вирішення задачі: кружечок проходить в отвір для куба, а трикутник проходить в отвір для зірочки! Це формує у дитини неправильне уявлення про предмети. Має бути передбачений механізм перевірки: наприклад, пірамідка очевидно виглядає незібраною, якщо не вистачає деталей, або подається звуковий сигнал, якщо дитина обрала неправильний варіант, тощо. Так малюк зможе без контролю дорослих зрозуміти, де він помилився.

5. Не забувайте, що ви все ж таки купуєте ІГРАШКУ. Вона може бути максимально розвиваючою, однак нецікавою для малюка. Тому обирайте іграшки яскравого, життєрадісного кольору, цікавого дизайну, які заінтригують малюка і заохотять його до гри – саме тоді іграшка принесе найбільшу користь і зробить малюка щасливим.

Веселих вам ігор з малечею!

Підготовлено Галиною ТЕЛИЧУК 
спеціально для “Живи активно!”

 

Також читайте:

 “Ліплення позитивно сприяє розвитку дитини”

“Вундеркіндом бути модно”

“Вундеркінд має бути щасливим”