Ацетилсаліцилова кислота у профілактиці інфаркту та інсульту

Сучасна медицина іде шляхом розвитку профілактики, адже вартість лікування і соціального збитку від захворювання є незрівнянно дорожчою. Так, проблема профілактики таких грізних захворювань, як інфаркт міокарда та інсульт хвилює вчених  всього світу – на сьогоднішній день вони є однією з найчастіших причин раптової смерті та інвалідності у працездатному віці.

Як діє ацетилсаліцилова кислота?

Фармацевтичні компанії випускають різні лікарські засоби, які знижують активність тромбоцитів і здатність їх утворювати тромби у різних судинах. Справжнім проривом у цьому сенсі було відкриття антитромботичних властивостей у ацетилсаліцилової кислоти. Добре відомо, що ця речовина має знеболюючу і протизапальну дію, а от її здатність впливати на систему згортання крові була виявлена відносно недавно.  На сьогодні завдяки її регулярному прийому вдалося попередити мільйони смертей у всьому світі.

Ацетилсаліцилова кислота запобігає склеюванню тромбоцитів (клітин крові, які забезпечують її згортання), що не дозволяє сформуватися тромбу і перекрити судинний кровоток. Кістковий мозок щоранку виробляє порцію свіжих тромбоцитів, тому важливо отримувати необхідну дозу щодня. Пригнічення агрегації відмічається вже після прийому лікарського препарату в низьких дозах і зберігається протягом кількох днів після прийому одноразової дози. Ці властивості ацетилсаліцилової кислоти  використовуються для профілактики та лікування ускладнень, що пов҆ язані з тромбоутворенням, та можуть  призвести до таких профілактики грізних ускладнень як інфаркт міокарду та інсульт. З метою профілактики тромбоутворення слід приймати дозу низькі дози ацетилсаліцилової кислоти, що в 3-5 разів нижчі за дози, застосуванні у якості протизапального і жарознижуючого засобу. 

Кожному по таблетці?

Дійсно, переважна більшість людей, що вже мають серцево-судинне захворювання або мають високий ризик його виникнення, на прийомі лікаря-кардіолога або сімейного лікаря отримують рекомендацію приймати профілактичну дозу ацетилсаліцилової кислоти щодня невизначено тривалий час, а деякі авторитетні фахівці в області серцево-судинних захворювань стверджують, що її можна сміливо починати приймати всім людям старше 50 років. Однак виконувати дані рекомендації слід з обережністю.

У 2014 році FDA (Food and Drug Administration), організація, яка у нас відома як Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів в США, проаналізувавши досить великий список клінічних досліджень, проведених в різних країнах світу, дійшла висновків,що ацетилсаліцилова кислота має феноменальну ефективність у якості профілактики інсульту та інфаркту у людей, які раніше вже перенесли епізод цих захворювань або мають виражене ураження судин атеросклерозом. Однак на частоту виникнення серцево-судинних подій у здорових людей вона такої дії не мала.

Приховані ризики

Причина небезпеки тривалого прийому таблеток ацетилсаліцилової кислоти в тому, що крім інактивації тромбоцитів, препарат негативно впливає на слизову оболонку шлунково-кишкового тракту. Внаслідок пригнічення синтезу  простагландинів знижується вироблення захисного слизу і бікарбонатів клітинами слизової оболонки шлунку, що призводить до появи ерозій та виразок і може ускладнитися кровотечею  Також відомий прямий токсичний вплий цього лікарського засобу на слизову оболонку шлунка. Ризик розвитку побічних ефектів та частота їх виникнення прямо пропорційно злежить від дози препарату. Але для доз, що використовуються в профілактиці серцево-судинних захворювань цей ризик мінімальний.

З метою зменшення подразливого впливу ацетилсаліцилової кислоти на шлунок були створені форми, що, наприклад, вкриті захисною кишковорозчинною оболонкою. Однак виявилося, що прийом ацетилсаліцилової кистоти в такій «захисній» формі не тільки не знижує ризик шлунково-кишкових кровотеч, а й може бути причиною псеворезистентності (нечутливості) до препарату.

У відповідності з рекомендаціями міжнародних організацій найбільш збалансованою по відношенню ефективність/безпека для тривалого щоденного прийому є добова доза ацетилсаліцилової кислоти 75–150 мг.

Весь цивілізований світ вважає за краще шукати заходи, як не допустити захворювання, ніж потім довго і часто безрезультатно його лікувати. Ацетилсаліцилова кислота в кардіології та неврології є найбільш ефективним препаратом для профілактики повторних серцево-судинних подій, які щодня забирають життя великої кількості людей, а інших роблять інвалідами. Однак, з огляду на можливі ризики, показання для прийому повинен визначати лікар, як і обирати тактику лікування.

 

* в Україні ацетилсаліцилова кислота в дозуванні, яке  використовується для профілактики серцево-судинних подій, переважно має категорію безрецептурного препарату. Пацієнт має звернутись за консультацією до лікаря перед застосуванням ацетилсаліцилової кислоти.   

 

За підтримки ТОВ “Такеда Україна”

UA/CVM/1116/0118b