Андропауза – «чоловічий клімакс», можливості самодіагностики

Тестостерон – це головний чоловічий гормон, і починаючи з 25 років його кількість потроху зменшується – приблизно на 1% на рік. Андропауза, або «чоловічий клімакс», зазвичай проявляється після 50 років і пов’язана зі значним зниженням рівня тестостерону в організмі.

Найбільше страждають від неприємних симптомів андропаузи велелюбні та мужні чоловіки, адже концентрація тестостерону в їхньому організмі завжди була дуже високою і її зменшення призводить до багатьох неприємних симптомів, особливо психологічного характеру. Звісно, зупинити цей процес не можна, але прихід андропаузи можна сповільнити, а її симптоми пом’якшити.

Якщо менопауза у жінок відбувається дуже швидко, і неприємні симптоми атакують раптово і дуже інтенсивно, то у чоловіків це більш тривалий і спокійний процес. До того ж, якщо у жінок клімакс означає неможливість більше завагітніти, то у чоловіків фертильна функція лише послаблюється, а здатність до ерекції зазвичай зберігається у чоловіків протягом всього життя. Однак в андропаузи є низка симптомів, які можуть значно знизити якість життя: можливе збільшення потовиділення, набір зайвої ваги, проблеми із сечовипусканням, зниження активності, постійна тривожність. Оскільки тестостерон відповідає не лише за збереження статевої функції, а і за розвиток м’язів, сприяє підтримці гарного настрою, енергійності і працездатності, для періоду андропаузи характерні роздратованість, нервові зриви, забудькуватість, часта зміна настрою.

Для того, щоб дізнатися, чи почалася у вас андропауза, рекомендуємо пройти невеличкий тест (опитувальник Морлі):

1. Чи відзначаєте ви зниження статевого потягу (зниження задоволення від сексу, відсутність бажання сексуальних контактів)?

2. Чи ви стали менш енергійним?

3. Чи відзначаєте ви зменшення фізичної сили і/або витривалості?

4. Чи знизився ваш зріст?

5. Чи відзначаєте ви зниження задоволення від життя (відчуття, що найкращі моменти життя вже позаду)?

6. Чи часто ви відчуваєте сум і/або роздратування?

7. Чи відзначаєте ви зниження якості ерекцій?

8. Чи помічаєте ви погіршення здатності брати участь у спортивних змаганнях?

9. Чи ви зазвичай спите після обіду?

10. Чи знизилася у вас працездатність?

Якщо ви відповіли «так» на питання 1 та 7 чи на будь-які 3 питання, то скоріше за все у вас почалась андропауза. 

Не слід панікувати – це абсолютно нормальний процес, якщо вам більше 45 років. Для того, щоб пом’якшити перебіг симптомів, дотримуйтесь наступних рекомендацій:

  • Робіть ранкову гімнастику, ходіть у походи, бігайте, плавайте у басейні, ходіть у спортзал – будь-яка фізична активність піде вам на користь.
  • Вивчайте іноземні мови, опановуйте нові професійні сфери, читайте книги, вчіться чомусь новому ‒ навантажуйте мозок!
  • Ведіть активне соціальне життя, отримуйте задоволення від спілкування з іншими людьми.
  • Робіть плани на майбутнє, ставте невеликі цілі і досягайте їх.
  • Не робіть проблеми зі зменшення еректильної функції, просто налаштуйтесь із коханою на новий ритм сексуальних задоволень.
  • Слідкуйте за своїм раціоном: менше солі та вуглеводів, більше овочів та фруктів. Вживайте їжу, багату вітаміном С та фолієвою кислотою – ці 2 компонента допоможуть підтримувати кількість статевих гормонів на відповідному рівні.
  • Пам’ятайте про підвищену потребу у кальції та вітаміні D – можливо, час порадитись із лікарем стосовно відповідних біологічно активних добавок до раціону.
  • Випивайте 1.5-2 л води щодня
  • Регулярно відвідуйте уролога і андролога.

Ці поради дозволять вам отримувати задоволення від життя у будь-якому віці та подовжити активне довголіття на довгі роки.

Підготувала Галина Теличук