До басейну з дітьми – що потрібно знати

Важко уявити кращий спосіб укріпити імунітет малюка, аніж заняття в басейні. Разом з тим існує чимало загроз, серед яких інфекції і грибки. Сьогодні ми розкажемо, з якого віку краще починати, які довідки і речі вам знадобляться, як уникнути зараження і чому не варто іти в басейн, який очищують без хлору.

Кому і навіщо потрібен басейн?

Почати займатись в басейні можна в будь-якому віці. Однак виділяють три основні періоди: з 1 місяця, з 3 і 5 років.

Для новонароджених дітей немає більш природного середовища, аніж водне. Тому як тільки заживе пуповина, малюк готовий до перших запливів. Спеціалісти стверджують, що діти, які плавають з раннього дитинства, здоровіші, швидше розвиваються, краще їдять і сплять. Сьогодні багато басейнів пропонують заняття для грудних дітей. Починати радять в 1-3 місяців, поки не згас внутрішньоутробний рефлекс плавання. Варіантів чимало: тренер може займатись з малюком чи інструктувати маму, індивідуально чи у групах, у спеціальних ваннах чи міні-басейнах.

З 3 років дитина вже може відвідувати заняття без батьків. Під наглядом тренера, в колі нових друзів малюк вчиться плавати, граючись. В такому середовищі легше буде подолати страх води, якщо такий з’явився. А з 5 років починається «дорослий» етап: дітей вчать плавати різними стилями, проявляються задатки, які можуть стати початком спортивної кар’єри.

Заняття в басейні – це найбільш безпечний вид фізичної активності. Крім того, під час плавання:

  • зміцнюється імунна система, малюк рідше хворіє;
  • укріплюється опорно-руховий апарат, покращується осанка і координація рухів, виробляється витривалість, гнучкість;
  • покращується робота серцево-судинної системи, обмінні процеси, розвивається дихальна система;
  • підвищується загальний тонус організму, з’являється апетит, нормалізується режим сну;
  • зникає стрес, агресія, гіперактивність.

Як правильно вибрати басейн?

В першу чергу, відкиньте ті заклади, які стверджують, що не хлорують воду в басейні. Хлор зобов’язані додавати, навіть у басейни з морською водою – такі норми санепідемстанції. Сьогодні для очистки води використовують озонування, електроліз, ультрафіолетове опромінення, але ці методи ефективні лише при наявності хлору. Характерний запах дає не хлор, а хлораміни – сполуки, що утворюються при зв’язуванні хлору з забрудненнями. Їдкий запах свідчить про погану систему очищення.

Заразитися у воді басейну практично неможливо, оскільки вода дезінфікується. А ось на чистоту бортиків, стін слід звернути особливу увагу. Дуже стара плитка, цвіль і слизькість свідчать не на користь басейну.

Якщо ви  змогли прийти на заняття без жодних довідок – це небезпечна зона, де ваше чадо може «підхопити» будь що, аж до венерологічної хвороби.

Також зверніть увагу на температуру і рівень води в басейні. Для найменших потрібна температура від 32ºС, для старших – від 27ºС. Рекомендована глибина для дітей, які тільки вчаться плавати, – «по груди», а довжина басейну – 5-7 метрів.

Дотримуйтеся простих правил безпечного купання:

  • завжди приймайте душ до і після плавання;
  • починайте купання з 10 хвилин  і збільшуйте;
  • якщо дитині холодно, вона тремтить чи посиніли губи, виймітьїї з басейну і закутайте в рушник;
  • не годуйте малюка безпосередньо перед заняттям;
  • не ведіть до басейну хвору чи  мляву дитину.

Must have для мами і малюка

Список речей, без яких не обійтися в басейні, майже однаковий для дітей різного віку. Ось ключові позиції:

  1. Довідка від лікаря-педіатра або шкільного лікаря про те, що дитина здорова і їй можна відвідувати басейн. Основні протипоказання – це алергія (особливо – на хлор), дерматити різного походження, хвороби нирок і сечостатевої системи. Така довідка береться один раз на весь рік, але потрібна навіть для разового походу в басейн.
  2. Речі для перебування в басейні: для найменших – спеціальний підгузник, для старших дітей – купальний костюм, шапочка для плавання, окуляри для пірнання.
  3. Резинові капці.
  4. Великий рушник.
  5. Мило і шампунь.
  6. Фен.
  7. Продукти для легкого перекусу і чай/вода.

Якщо хтось із батьків займатиметься із дитиною в басейні, то їм теж потрібні речі для басейну та душу і довідка про стан здоров’я, яку надає лікар-терапевт. І головне – більше позитиву і впевненості.

Ольга Керц


 Юлія Анісімова, дитячий тренер з плавання.

Плавання позитивно впливає на організм дітей будь-якого віку. Починати заняття можна з народження, адже плавання зміцнює м’язи малюка, стимулює кровообіг, розвиток серцевого м’язу. Плавання допомагає позбутися проявів гіпертонусу, анемії і рахіту. Діти, які регулярно займаються плаванням, раніше починають повзати і ходити.

Заняття у воді впливають на всі органи і систем дитячого організму. Можна попередити захворювання верхніх дихальних шляхів, зміцнити систему кровообігу, знизити навантаження на хребет, а активний рух ніг у воді зміцнює стопи і попереджає розвиток плоскостопості. Також у юних плавців формується правильна постава. Плавання сприяє загартовуванню організму, зростає опірність до несприятливих факторів зовнішнього середовища, зміцнюється нервова система. Навчання плаванню в ранньому віці – це не лише чудова профілактика застуди, сколіозу, сутулості, порушень постави і м’язової дистонії. Це також задоволення і радість, підняття емоційного фону дитини.

Також читайте:

Аквааеробіка: спорт як відпустка

Ходіть пішки для здоров’я серця та судин