Правила шанобливого спілкування в сім’ї

Покращуємо комунікацію з дітьми та дорослими

Зберігати спокій в умовах пандемії досить складно навіть тим сім’ям, члени яких одне одного обожнюють, що вже можна сказати про союзи, де не все так добре. Це зрозуміло, що всі втомились, однак варто максимально зберігати межі в сім’ї, спілкуватись спокійно, з повагою й ввічливо. Для того, щоб налагодити психологічний мікроклімат дома рекомендуємо вам скористатись інструкцією, яка дієва як за умов самоізоляції, так і за будь-якої іншої ситуації.

Інструкція по спілкуванню

  1. Подумайте, перш ніж щось сказати. Варто витратити час, щоб подумати про те, що ви хочете сказати, перш ніж вимовити це. Переконайтесь, що ваші слова, тон та мова тіла повністю відповідають тому, що ви маєте на увазі.
  2. Говоріть правду. Вам може здатись, що краще сховати правду, для того щоб уникнути завдання шкоди вашим рідним, однак нечесність призводить до руйнування довіри. Проте, правда повинна звучати м’яко та з любов’ю. Чесність та прямота часом роблять шкоду почуттям, однак м’яка правда сприяє близькості.
  3. Слід поважати точку зору одне одного. Що важливе – бути “правильним” чи захищати свої відносини? Пам’ятайте, що “правда” у кожного своя, залежно від того, с ким ви розмовляєте, тому потрібно вчитись поважати відмінності одне одного.
  4. Скажіть прямо: чого ви хочете чи що вам потрібно. Скільки разів ви скаржились стосовно того: “Він повинен просто знати, що мені потрібно?” Однак, люди не здатні читати думки, і багато хто з нас має короткотривалі спогади. Тому потрібно говорити: “Будь ласка…” й озвучувати своє прохання максимально чітко й конкретно.
  5. Прислухайтесь до себе. Щоб дізнатись те, як наші слова чують інші,  – потрібно звернути увагу на себе. Послухайте, з якою швидкістю ви говорите, наскільки тихо чи голосно, наскільки люблячим чи злим ви можете звучати. Це те, що чують члені вашої родини, під час вашої розмови з ними.
  6. Дозвольте говорити іншим. Ви напевно не раз відчували на собі, як неприємно, коли ви хочете щось розповісти, а вас хтось перебиває в середині речення. Слід дозволити іншим говорити до тої пори, поки вони не закінчать, не перебиваючи, – це важливе правило, яке мають засвоїти всі.
  7. Не допускайте здогадок. Уникайте припущень стосовно того, що думають інші, що вони відчувають чи про очікувану поведінку, тому що ніхто з нас не володіє екстрасенсорними здібностями. Якщо ви хочете перевірити людину й запитати, чи вірні ваші припущення, це цілком нормально, однак ви ніколи не повинні будувати здогадок, висуваючи звинувачення чи критикуючи.
  8. Кожен член сім’ї має змогу говорити те, що вони відчувають, бачать, озвучувати що вони хочуть, чи про що думають. Будьте обережні, щоб придушити почуття, з якими ви не згідні. Слід визнати право інших на почуття, тоді й ви будете мати свободу виражати себе. Кожен повинен відчувати себе в емоційній безпеці.
  9. Будьте добрим слухачем. Коли хтось говорить з вами, уділіть йому увагу. Намагайтесь не думати про те, що ви плануєте сказати далі. Зосередьтесь на тому, про що розповідає співрозмовник, що може відчувати член вашої родини і як ви можете співпереживати.
  10. Покращуйте вашу комунікацію. Ви можете зробити кращим своє спілкування, якщо навчитесь просити роз’яснення чи уточнити, чи правильно ви зрозуміли співрозмовника. Обов’язково уточнюйте речі, які вислизнули від вашого розуміння, це сильно полегшить спілкування й знизить ризик виникнення недомовок й невірних трактувань чужих слів.

За матеріалами: https://chips-journal.ru/reviews/10-pravil-uvazitel-nogo-obsenia-v-sem-e-daze-esli-vse-drug-ot-druga-ustali