Басейн для немовлят. Плавати – раніше, ніж ходити

Будь-яка мама хоче, щоб її маля було здорове. Батьки з самого народження задумуються про фізичний розвиток своєї дитини. Одним із чудових способів загартовування та тренування грудничків є плавання. У тонкощах цього процесу нам допомагала розібратися тренер Ірина ЖУК.

    –         Чим корисні заняття плаванням для немовлят?

    –         Плавання гармонійно впливає на фізичний розвиток дитини. При регулярних заняттях зміцнюється опорно-руховий апарат, розвивається моторика і координація, покращується кровообіг, зміцнюється нервова система. Також у дитини збільшується обсяг легень, що є профілактикою захворювань дихальних шляхів. До того ж плавання ‒ чудовий спосіб загартувати дитину, що важливо для зміцнення імунної і серцево-судинної систем. Варто зазначити, що заняття плаванням впливає не лише на здоров’я, а і на розвиток особистісних якостей дитини, таких як дисциплінованість, сміливість, рішучість і самостійність.

 

–         Чи всім діткам подобається плавати?
–         Зазвичай діти не бояться води, адже 9 місяців до народження вони плавали в навколоплідній рідині, і тому водне середовище є знайомим для них. Якщо ж у дитини виникає страх води, скоріше за все цьому стали причиною помилки, допущені раніше. Наприклад, батьки могли  подивитися відео в Інтернеті і почати вчити дитину пірнати у ванній без попередньої підготовки, в результаті чого дитина заковтнула багато води чи перевернулася. Якщо ж ви нічим не злякаєте дитину, то вона із задоволенням сприйме водні процедури – і в ванні, і в басейні.

–         Як ви ставитесь до спеціальних кругів для немовлят, що вдягаються на шию?

–         Звичайно, у їх використанні є багато плюсів, але маю зауважити, що не рідкі випадки, коли немовлята 2-х, 3-хмісячного віку перевертаються у цих кругах і йдуть під воду, що може дуже налякати їх – адже у воді дітки набагато активніші, ніж на «суходолі». До того ж набагато краще, коли дитина вчиться новому у контакті з кимось – вона довіряє і відчуває, що пізнає світ не сама. І однозначно, навіть 10 хвилин заняття з інструктором є ефективнішими за заняття у ванні з кругом.

–         Як раз хотіла запитати про тривалість заняття…

–         Слід починати з 10 хвилин і поступово довести тривалість заняття до 30-45 хв. Дуже важливий індивідуальний підхід – потрібно уважно спостерігати за немовлям, і якщо є прояви втоми, одразу припинити заняття. 

–         З якого віку можна починати заняття в басейні, і чи потрібно спочатку освоїти якісь вправи вдома?

–         У ванні можна плавати з народження,  після відпадання пуповини, а до басейну краще іти, починаючи з 3 місяців. В домашніх умовах потрібно підготувати немовля до температурного режиму води в грудничковому басейні – зазвичай це 32-34°. Починати заняття у ванні потрібно з 37° і поступово, кожного тижня, знижувати температуру. Також у ванні можна спробувати виконувати вправи на розслаблення і потроху готувати дитину до пірнань.

–         Які є методики плавання з малятами, і якій ви надаєте перевагу?

–         Методик дуже багато, найпоширенішими є «Плавати раніше, ніж ходити» Фірсової, американська та фінська. Фінська методика більше направлена на розслаблення, заколисування дитини. Перехід до більш складних елементів відбувається повільно: наприклад за перший місяць занять дитина пірнає лише 1 раз, за другий місяць – 2 рази і т.д. Американська методика більш екстремальна: вона розрахована на те, що дитина сама навчиться плавати. Попередня підготовка мінімальна – дитину фактично кидають у воду і чекають, поки винирне. Я на своїх заняттях застосовую індивідуальний підхід і намагаюсь брати від кожної методики лише найкраще, тому що не існує методики, яка підходить кожній дитині.  

–         Яких правил потрібно дотримуватися – чи годувати дитину перед заняттям, що взяти з собою..?

–         Рекомендується проводити заняття в активні години. За годину до заняття потрібно дитину погодувати, і важливо не годувати її одразу після заняття – слід витерпіти хоча б хвилин 20. Потрібно взяти з собою спеціальні памперси, рушничок і пелюшку. Після плавання краще спочатку витерти дитину пелюшкою, а потім замотати в сухий рушник.

–         Яка роль батьків під час заняття? Що потрібно і не потрібно робити?

–         Батьки мають заздалегідь підготувати малюка, розповісти йому, що він буде робити і що це не страшно. Якщо дитина гарно йде на контакт, іноді буває краще навіть залишити дитину наодинці з тренером. Особливо це стосується мам, які годують груддю ‒ дитина відчуває прилив молока у мами і постійно відволікаються на «голодний» плач. Тому якщо ви вирішили займатися і обрали тренера, то довіряйте йому і не бійтесь відпустити з ним дитину.  

–         Батьки часто бояться, що дитина захлинеться, злякається води і тому відкладають плавання до більш старшого віку. Наскільки виправдані ці страхи?
–         Як я вже казала, водне середовище є комфортним для немовляти. Що ж стосується страху, що дитина наковтається води, чи що потрапляння води у вуха призведе до отиту ‒ просто слід підійти до цього питання відповідально: витирати вушка після заняття та одягати шапочку. Також важливо, щоб батьки довіряли тренеру, спеціаліст завжди тримає все під контролем.

–         Чи є протипоказання для плавання немовлят?

–         Займатися плаванням можна всім здоровим діткам. Крім того, плавання призначається і дітям з різними відхиленнями в стані здоров’я, тоді воно буде нести терапевтичний характер. Слід враховувати, що діти з відхиленнями у стані здоров’я можуть бути допущені до плавання тільки після дозволу спеціаліста. Такі стани як:

  • синдром підвищеної нервово-рефлекторної збудливості, міатонічний синдром, гіпертензійний синдром;
  • недоношеність;
  • гіпотрофія;
  • рахіт; залізодефіцитна анемія легкого ступеня тяжкості – потребують індивідуального плану, складеного педіатром. При цьому обов’язково контролюється стан дихальної, серцево-судинної, центральної і вегетативної нервової систем. Лікар вказує температуру води, тривалість зайняття і рекомендовані вправи.

Також плаванням не рекомендовано займатися під час гострих інфекційних захворювань і при запальних процесах, коли на тілі є гнійні рани.

 

Бесіду вела  Галина Теличук

 

Читайте також:

 5 порад, як обрати якісну розвиваючу іграшку
 Як допомогти дитині адаптуватися до нового місця?

Турботливим матусям: якщо ваша дитина тривожна…