Чи буває забагато вітаміну D

Так чи інакше, ми всі врешті-решт дізнаємось, що хорошого може бути дійсно забагато. Канадський чоловік впевнився у цьому на власному досвіді. Протягом більше двох років він регулярно приймав високу дозу вітаміну D – який, на жаль, завдав шкоди його ниркам.

 

Поєднання корисного та … корисного

 

Повернувшись з подорожі до Південно-Східної Азії, він звернувся до свого лікаря зі скаргами на погане самопочуття. Пройшовши обстеження, лікар виявив підвищений рівень креатиніну в крові. А це є ознакою того, що нирки, які зазвичай фільтрують зайвий креатинін, не працюють.

 

Крім того, лікарі дізналися, що чоловікові були призначені високі дози вітаміну D натуропатом (спеціаліст, який зосереджується на «натуральних» засобах та альтернативній медицині), хоча він не мав дефіциту вітаміну D і не страждав ламкістю кісток, яка може бути ознакою того, що людина не отримує достатню кількість вітаміну D. Що гірше, так це те, що чоловік самостійно подвоїв дозу, ніж йому було рекомендовано.

 

Поєднання надзвичайно великої кількості вітаміну D, який він вживав, та тривале перебування на сонці у відпустці (шкіра виробляє вітамін D після потрапляння ультрафіолетового проміння від сонця) спричинило збій роботи нирок. Концентрація кальцію в його крові стала небезпечною для здоров’я і нирки не змогли його фільтрувати належним чином. Зараз у нього хронічні захворювання нирок і, можливо, в майбутньому може знадобитися діаліз.

 
Вітаміни чи здорова дієта

 
“Вітамінні добавки покликані заповнити вітамінно-мінеральну  прогалину або забезпечити їх оптимальну кількість, яку не можна досягти самою їжею”, – каже Синтія Сасс, RD, редактор відділу харчування в галузі охорони здоров’я. В основному, якщо у вас не вистачає вітаміну, прийом його в добавці ні в якому разі не покращить ваше здоров’я. Насправді, як показав нам цей випадок, це насправді може бути небезпечно.

 

Будь-який вітамін, що приймається в надлишку, може мати шкідливий вплив на здоров’я людини, хоча різні вітаміни матимуть різний вплив на організм при неправильному вживанні. Наприклад, занадто багато вітаміну С може викликати діарею, тоді як занадто багато вітаміну В6 може призвести до ураження нервів. “Надлишок може накопичитися в організмі і пошкодити різні органи чи системи, вибити тіло зі звичної йому вітамінно-мінеральної рівноваги або переобтяжити органи, які беруть участь у спробах очистити надлишки”, – каже Сасс.

 

Перш ніж приймати вітамінну добавку, спочатку проконсультуйтеся з дієтологом або лікарем.

Сасс каже, що вони “оцінять ваш раціон харчування і, можливо, будуть робити аналіз крові, щоб визначити, чи потрібна, власне, сама добавка, визначать індивідуальну дозу та визначать потрібну тривалість часу прийому добавки”.

 
Джулі Аптон  каже, що для збереження здоров’я дуже важливо читати інструкцію. Шукайте “% щоденної необхідності”. Якщо вона перевищує 100%, кількість перевищує потребу вашого організму. Звичайно, в деяких випадках дієтолог або лікар може порекомендувати приймати понад 100%, але це рішення, яке повинен приймати професіонал.

 

Щодня протягом двох з половиною років чоловік приймав 8-12 крапель вітаміну D, що становить від 8000 до 12 000 міжнародних одиниць (МО). У дослідженні сказано, що для більшості людей щоденно рекомендована кількість вітаміну D становить від 400 до 1000 МО. Ця кількість збільшується до 800 до 2000 МО для дорослих людей з високим ризиком остеопорозу та для літніх людей.

 

Варто також пам’ятати, що ваш раціон може покрити всі ваші потреби у вітамінах та мінералах, необхідних для здорового функціонування організму.

 

Якщо ви сфокусуєтесь на своїй дієті, котра буде включати в себе достатню кількість овочів, фруктів, цільнозернових виробів, нежирного м’яса, та корисних жирів, то дуже маловірогідно, що ваш організм буде потребувати будь-яких додаткових джерел вітамінів та мінералів.

 

Цей випадок став темою дослідження, результати були опубліковане в журналі Канадської медичної асоціації.

Вам може бути цікаво:

Навіть коротка відпустка знижує рівень стресу

Вплив хурми на холестерин

Ознаки, коли організму не вистачає заліза