Чи можемо ми “випотіти” застуду

Якщо ви ще досі пропарюєте ноги, кутаєтесь в ковдру, випивши склянку гарячого чаю з медом чи малиною, тепло вдягаєтесь (на ноги в’язані шкарпетки), лягаєте в ліжко, закривши попередньо всі вікна, для того, щоб пропотіти й вірите в те, що від цього отримаєте лікувальний ефект, то ця стаття для вас. Адже цей доволі розповсюджений метод ніяким чином не допоможе “вигнати” хворобу з тіла, якщо ви застудились чи захворіли на грип.

Головною складовою поту є вода, меншою мірою тут знаходяться електроліти (в основному натрій хлорид) та деякі органічні сполуки.

Першочерговою функцією потіння є охолодження організму та регулювання температури тіла.

Виведенням токсинів шкіра ніяким чином не займається (це функція печінки та нирок), тим більше збудників респіраторних інфекцій. Якщо ми викличемо потіння, то це дозволить нам охолодити тіло та вивести воду з організму й все.

Однак якщо ми хворіємо, то це нам не допоможе швидше одужати. Навпаки, коли людина хворіє, вона має багато пити води, щоб не допустити зневоднення. Тому, усі настанови з лікування застуди й грипу містять залізну рекомендацію – споживати велику кількість рідини та відмовитись від алкоголю та кави, які швидко виводять воду з організму.

Таким чином, коли ми пропотіємо ми досягнемо протилежного ефекту, хоча при цьому ми можемо відчути полегшення від того, що тіло охолодилось. Варто зазначити, що не існує наукових доказів стосовно того, що штучний підйом температури й потовиділення заважають вірусам розмножуватись.

Для того, щоб “пропотіти” під час хвороби деякі люди не лише п’ють чай та щільно закутуються у ковдру. Є й такі що відвідують баню чи сауну, піддають себе посиленим тренуванням чи навіть мастять стопи спиртом, або вживають горілку з перцем. Однак проводити такі експерименти над собою дуже небезпечно, особливо якщо температура вашого тіла й так підвищена. Це може привести до перегріву, сильного зневоднення чи навіть травм.

Що варто робити, якщо ви захворіли:

  • Залишайтесь вдома та відпочивайте. Не варто переносити хворобу “на ногах”.
  • Забезпечте собі достатню кількість сну. Перевтома знижує імунітет.
  • Якщо температура зросте до 38,5 та вище слід прийняти жарознижувальні з дієвою речовиною парацетамолом або ібупрофеном.
  • Вживайте достатню кількість рідини – це може бути вода, чай, узвар. Під час хвороби ми втрачаємо велику кількість рідини через піт та коли інтенсивно кашляємо.
  • Регулярно провітрюйте та зволожуйте приміщення.
  • Корисно харчуйтесь.

Що не слід робити, якщо захворіли:

  • Приймати противірусні засоби, імуномодулятори, інтерферони ефективність яких не була доведена.
  • Пити антибіотики, якщо вам їх не призначив лікар.
  • Сидіти в сухому, непровітреному приміщенні, куди не потрапляє кисень.
  • Розкладати по кімнаті цибулю  чи робити вологе прибирання з хлоркою.
  • Робити все для того, щоб “випотіти” хворобу в будь-який спосіб.

Бажання швидше одужати – цілком природне. Однак застосовувати для цього ненадійні чи неефективні методи не слід. Інколи під час хвороби нам не потрібно робити нічого, а просто максимально відпочивати та дозволити таким чином імунній системі працювати на повну силу.

За матеріалами: Уляна Супрун | Блог (suprun.doctor)

Вам також може бути цікаво: