Чому мерзнуть ноги: як з цим впоратися

мерзнуть ноги

Найпоширеніша причина холодних ніг це, звичайно, холодна погода. Це цілком зрозуміло. Але якщо ви відчуваєте, що ноги мерзнуть, коли ви у теплих шкарпетках, це стаття для вас. Постійне відчуття холодних ніг може бути попереджувальною ознакою низки захворювань. Більше про здоров’я ніг розповідають “Здорові вени – красиві ноги”

Чому мерзнуть ноги – причини

Високий стрес або тривожність

Перебування в стані сильного стресу або тривоги може стати причиною холодних ніг. Однією з природних реакцій організму на стрес або нервозність є закачування адреналіну в кров.

Під час циркуляції, адреналін змушує кровоносні судини на периферії звужуватися, що зменшує приплив крові до найвіддаленіших частин тіла. Ця реакція зберігає енергію та готується до будь-яких ушкоджень, які можуть статися в результаті високого стресу.

Сучасний світ сповнений стресових факторів, але не багато з них піддають організм безпосередньому ризику, тому ця захисна реакція може бути швидше шкідливою, ніж корисною, якщо від неї регулярно мерзнуть ноги або руки. Зменшення стресу та напруги може допомогти звести симптоми до мінімуму в цих випадках.

Проблеми циркуляції

Зазвичай ноги і руки швидше відчувають холод, оскільки при низьких температурах судини звужуються і кровоток у них обмежується.

Але не менш поширеною причиною замерзання кінцівок є проблеми з кровообігом. Люди з проблемами кровообігу не залежно від пори року скаржаться, що в них мерзнуть руки та ноги.

А поганий кровообіг, відповідно, може бути викликаний різними факторами.

Сидячий спосіб життя може призвести до зниження кровообігу в ногах і викликати синдром холодних ніг.

Куріння також може ускладнити вільний доступ крові до всіх ділянок тіла, тому люди, які палять, можуть частіше скаржитися на холодні ноги.

Через високий рівень холестерину можуть утворюватися бляшки всередині артерій – це також обмежує кровообіг і призводить до замерзання стоп.

Причиною холодних ніг можуть бути також і певні захворювання серця.

Отже, будьте уважні до мови тіла – прислухайтеся до своїх відчуттів. І неодмінно порадьтеся зі своїм лікарем.

Анемія

Анемія – це стан, який виникає, коли в організмі людини занадто мало еритроцитів. Це може бути пов’язано з багатьма факторами, включаючи дефіцит заліза, вітаміну B12 або фолієвої кислоти, також причиною може стати хронічне захворювання нирок.

Помірні та важкі випадки анемії можуть викликати охолодження кінцівок. Анемія зазвичай добре реагує на зміни в дієті та на додавання харчових добавок в раціон

Важливо, щоб анемію діагностував лікар і ви дотримувалися його рекомендацій щодо лікування.

Цукровий діабет

Високий рівень цукру може бути причиною холодних ніг

Люди з цукровим діабетом ризикують стикнутися з проблемами  кровообігу, такими як замерзання кінцівок.

Часто, високий рівень цукру в крові може призвести до звуження артерій і зниження кровопостачання тканин, що може бути причиною холодних ніг.

У деяких людей діабет може призвести до діабетичної периферичної нейропатії, певної форми ураження нервів. Діабетичні ураження нервів зазвичай трапляються у людей, які мають неконтрольовано-високий рівень цукру в крові протягом тривалого періоду часу.

Інші симптоми діабетичного ураження нервів включають відчуття поколювання, оніміння або пекучого болю у ступнях і ногах. Симптоми можуть посилюватися вночі.

Нервові розлади

Нервові розлади також можуть бути причиною синдрому холодних ніг. Пошкодження нервів може бути викликано травмою або, наприклад, серйозним обмороженням, або може бути викликано іншим прогресуючим захворюванням.

Периферична нейропатія також може бути викликана захворюванням печінки або нирок, інфекцією або генетичною схильністю. Зазвичай, це викликає додаткові симптоми, включаючи оніміння та поколювання. Лікування таких симптомів, як холодні ноги, може допомогти людині зменшити дискомфорт під час очікування правильного діагнозу.

Гіпотиреоз

Гіпотиреоз викликається недостатньою активністю щитовидної залози, що виробляє недостатній рівень гормонів щитовидної залози, що негативно впливає на обмін речовин в організмі.

Метаболізм в організмі впливає на кровообіг, серцебиття і температуру тіла, тому все, що впливає на функцію щитовидної залози і викликає гіпотиреоз, може призвести до холоду ніг.

Люди з гіпотиреозом можуть бути більш чутливими до холоду загалом і можуть відчувати інші симптоми, такі як втома, збільшення ваги та проблеми з пам’яттю.

Домашні методи

Для діагностики будь-якої причини холодних ніг вам потрібний лікар, тільки там можна уникнути подальших ускладнень.

Однак багато домашніх методів можуть допомогти зігріти ноги і забезпечити вам комфорт.

Рух

Регулярні рухи, наприклад, періодичне вставання з положення сидячи, можуть допомогти зігріти ноги.

Рух може бути одним з найпростіших способів зігріти тіло і сприяти припливу крові до кінцівок.

Людям, які працюють сидячі, може бути корисно періодично вставати і ходити по офісу.

Забезпечення циркуляції крові за допомогою бігу або стрибків, може бути достатньо, щоб ноги залишалися в теплі протягом дня.

Шкарпетки та капці

Теплі, добре утеплені шкарпетки важливі для людей з  постійно холодними ногами. Капці вкрай необхідні особливо якщо у приміщенні немає килимового покриття або підлоги з підігрівом.

Ванночки для ніг

Один із найшвидших способів позбутися від холодних ніг – занурити їх у теплу воду, 10-15 хвилин може бути достатньо, щоб кров почала краще циркулювати та дісталася кінцівок. Це може бути особливо корисно безпосередньо перед сном, оскільки також може зняти напругу та розслабити м’язи.

Людям з діабетичним ураженням нервів слід уникати використання гарячої води для зігрівання ніг, оскільки вони не зможуть визначити, занадто гаряча вода чи ні. Це може призвести до випадкових та небажаних опіків.

Грілки або пляшки з гарячою водою

Для людей, які мають проблеми зі сном через холодні ноги, підкладіть грілку або пляшку з гарячою водою біля підніжжя ліжка, щоб зберегти область навколо ніг теплою перед сном.

Грілки також можуть бути корисними, щоб заспокоїти хворі м’язи після довгого дня.

Вам варто звернутися до лікаря, якщо холодні ноги супроводжуються іншими симптомами, зокрема:

  • втома
  • втрата або збільшення ваги
  • лихоманка
  • значний біль у суглобах
  • виразки на пальцях рук або ніг, які довго гояться
  • зміни шкіри, такі як висипання, лусочки або товста шкіра

Якщо ноги відчувають холод зсередини, але шкіра не холодна на дотик, людині слід звернутися до лікаря, оскільки це може бути ознакою ураження нервів або інших неврологічних захворювань.

Висновок

Час від часу мерзнуть ноги? Це цілком нормально. Якщо це стає постійним симптомом – варто звернутися до лікаря. Головне – визначити першопричину холоду в кінцівках.

Тим часом негайні дії, такі як носіння товстих шкарпеток або використання гарячої ванночки для ніг, можуть допомогти швидко зігріти ноги та позбутися дискомфорту.

Джерело