Страхи вагітних: фобії про тіло

Вагітність – це особливий період у житті кожної жінки. Він сповнений надії, мрій, щасливих передчуттів і…страхів. Ми вирішили дізнатися, про що найчастіше турбуються майбутні матусі і поговорити на цю тему із лікарем-перинатальним психологом Юлією ВОЛЯНСЬКОЮ. Тема сьогоднішньої статті – страхи, пов’язані із фізичним перебігом вагітності.


1.Страх фізичних змін, набору зайвої ваги.

«В першу чергу потрібно розуміти, що вагітність – це не хвороба, а природний фізіологічний процес. Всі зміни, що відбуваються, є тимчасовими, і у ваших силах буде повернутися у свою комфортну вагу після пологів. В психології є таке поняття як «неадаптивні думки» – це неадекватні або хворобливі емоції, які утруднюють рішення якої-небудь проблеми. Потрібно замінити ці думки адаптивними, тобто такими, що навпаки, допоможуть вирішити поставлену проблему.

Для цього треба чітко усвідомити ті кроки, які ви можете зробити для її усунення: піти на фітнес для вагітних, слідкувати за своїм раціоном, а не їсти за двох, що є розповсюдженим міфом. Здоровий спосіб життя піде на користь як мамі, так і дитині. інфекцій.Звісно не слід в епідемію грипу активно їздити у транспорті та спілкуватися із хворими людьми. В інших випадках страх захворіти виправданий тоді, коли знижений імунітет. Тому слід запитати себе: що ви робите для того, щоб підтримувати свій організм в нормальному стані, після чого вдатися до якихось конкретних дій. В першу чергу – це профілактика стресів, активний та здоровий спосіб життя впродовж вагітності і обов’язково – вітамінотерапія. Пам’ятайте: треба завжди ставитися до своїх вчинків адаптивно.»

3. Страх за здоров’я дитини та нормальний перебіг вагітності.

«Зазвичай страх породжується невідомістю, тому, як правило, він виникає у жінок, які вагітні вперше. Подолати його допоможе спілкування із іншими майбутніми матусями. Однак важливо відштовхуватись від свого стану та показників і сприймати інформацію адекватно. Звісно, користуючись науково необґрунтованою та некомпетентною інформацією в Інтернеті та слухаючи негативний досвід подруг, ви лише піднімете свій рівень тривожності. Із питаннями стосовно вашого стану та здоров’я дитини слід звертатися безпосередньо до лікаря, адже лише він зможе об’єктивно оцінити вашу конкретну ситуацію.»

4. Страх зашкодити дитині під час інтимних стосунків.

«Потрібно розуміти, що анатомічно одне іншому ніяк не заважає. Тому якщо лікар «дав добро», немає тонусу чи якихось інших особливостей перебігу вагітності, то інтимні стосунки не принесуть малюкові жодної шкоди, і цей страх є невиправданим.»

5. Страх, що не встигнеш вчасно доїхати до пологового будинку.

«Якщо це п’яті чи шості пологи, то така вірогідність є. В інших випадках не слід турбуватися. Пологи, особливо перші, це достатньо тривалий процес, який складається із трьох етапів, тому ви навряд чи його проґавите. Буває, що жінка стрімголов їде в пологовий будинок, а лікар говорить, що це так звані «тренувальні перейми», які є своєрідною підготовкою і можуть відбуватися за тиждень-два до пологів. Якщо після цього страх «не встигнути» не проходить, завжди можна залишитись у пологовому будинку і дочекатись «часу Х» там.»

6. Страх болю під час пологів.

«80% больових відчуттів жінки під час пологів мають психологічну етіологію. Під час перейм спрацьовує такий ланцюжок: страх – спазм – напруження – біль. Тому дуже важлива психологічна підготовка жінки і готовність використовувати прийоми природного знеболювання. В першу чергу, це правильне дихання, якому зараз вчать на курсах для вагітних. Однак навіть якщо під час цієї стресової ситуації ви забудете, як правильно дихати – не турбуйтесь, адже ви будете не самі. Лікар обов’язково підкаже вам, що і як робити. Потрібно довіряти йому і в той же час відчувати контроль над ситуацією. Також подумайте про те, що вашому малюкові проходити через пологові шляхи теж дуже важко і сконцентруйтесь не на своїх больових відчуттях, а на тому, як допомогти йому народитись швидко і без ускладнень. Турбота про свою ще не народжену дитину надасть вам сил пройти через пологи без проблем.»

Підготувала Галина Теличук

Читайте також:

Мамина колискова – запорука здоров’я дитини

Корисні звички майбутньої мами: їмо з розумом

Правильні рухи при вагітності

Лікар-перинатальний психолог
Юлія ВОЛЯНСЬКА